x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fata-n fata - Reprosuri intre PD si PES

Fata-n fata - Reprosuri intre PD si PES

04 Mar 2005   •   00:00

Liderii PD au primit ieri vizita trimisilor socialistilor europeni in Romania pentru a lamuri situatia democratilor lui Basescu, dornici sa migreze dinspre Internationala Socialista catre Partidul Popular European.

DISCUTII LA BUCURESTI. Emil Boc spune ca socialistii europeni au promis sprijin
Delegatia condusa de vicepresedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Jan Marinus Wiersma, asistat de David Harley, secretar general al Grupului PES, Rob van de Water, administrator al Grupului PES si Alexandra Dobolyi, membru al Parlamentului European din partea Ungariei a stat la PD circa o ora, dar a tras insa tot spre PSD, la finalul intalnirii cu Adrian Nastase urmand sa sustina o conferinta de presa comuna.

Presedintele PD Emil Boc sustine insa ca intalnirea cu socialistii a decurs normal, ca relatiile cu Internationala si cu PES sunt "normale". Fiecare parte si-a spus pasurile, a aratat Boc: PD a reprosat familiei europene ca l-a sustinut in campanie unilateral pe Adrian Nastase si al sau PSD, echipa lui Wiersma a avut de spus ca s-a colaborat foarte greu cu doua partide social-democrate aflate intr-un conflict permanent. "Am lamurit problemele legate de trecut, in acest moment ceea ce conteaza este viitorul din perspectiva unui dublu obiectiv: integrarea Romaniei in UE si aplicarea programului social-democrat in actul de guvernare. Ne-au asigurat de sprijinul lor pentru integrare", a spus Emil Boc.

Liderii democrati le-au spus europenilor ca partidul este condus in momentul de fata in baza unei motiuni social-democrate, "Romania puternica, Romania social-democrata", cu care Traian Basescu a castigat alegerile in 2001 in partid, iar acest lucru ramane valabil pana la congresul formatiunii din acest an. Congres la care ar putea castiga insa orice motiune, cu orice orientare.

POPULARI. Pana la Conventia Nationala sunt inutile "alte discutii pe teme de afilieri internationale", a declarat Boc. Cu toate acestea vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, s-a aflat saptamana aceasta la Bruxelles unde s-a intalnit cu presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens si cu alti reprezentanti ai popularilor in Parlamentul European. "Am purtat o discutie in baza mandatului pe care Biroul Permanent National al PD mi l-a dat in legatura cu oportunitatea ca noi, democratii din Romania, sa devenim membri ai Partidului Popular European. Credem ca in acest moment PD, prin programul de guvernare pe care l-a elaborat impreuna cu PNL, reprezinta o reala optiune de centru, o optiune populara in Romania, credem ca reprezentam formatiunea care poate sa fie alternativa populara in Romania", a declarat Frunzaverde pentru radioul public pe 1 martie. Surprinzator, Emil Boc afirma insa ieri ca Frunzaverde a avut la Bruxelles intalniri private. Decizia plecarii vicepresedintelui international al PD la Bruxelles s-a luat insa in urma cu doua saptamani, in cadrul Biroului Permanent National, cand Frunzaverde a propus conducerii PD un proiect care viza afilierea la PPE. (Oana Stancu)

INTALNIRE
"Am lamurit problemele legate de trecut, in acest moment ceea ce conteaza este viitorul din perspectiva unui dublu obiectiv: integrarea Romaniei in UE si aplicarea programului social-democrat in actul de guvernare. Ne-au asigurat de sprijinul lor pentru integrare"
Emil Boc.
presedintele PD

×
Subiecte în articol: politic