x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Fritz: Un grup de mici feudali luptă împotriva oricărei oricărei decizii de reformă

Fritz: Un grup de mici feudali luptă împotriva oricărei oricărei decizii de reformă

11 Ian 2022   •   11:30
Fritz: Un grup de mici feudali luptă împotriva oricărei oricărei decizii de reformă
Sursa foto: Hepta

„În plină desfășurare a unui concurs real și temeinic, un grup de mici feudali, aliat cu un sindicat dubios, luptă în instanță împotriva oricărei decizii de reformă la nivelul resurselor umane, suspendată de instanță”, afirmă primarul Dominic Fritz.

„După o decizie în prima instanță, decizie pe care o voi ataca, Primăria Timișoara se află în situația paradoxală în care nu mai poate scoate posturi la concurs nici pe vechea organigramă (da, cea a lui Nicolae Robu), nici pe noua organigramă, suspendată de instanță. Ani la rând s-au fraudat concursuri la Primăria Timișoara și nimeni nu a fost deranjat. Am făcut o plângere la DNA privind aceste nereguli și încă așteptăm rezultatele anchetei. Iar acum, în plină desfășurare a unui concurs real și temeinic, un grup de mici feudali, aliat cu un sindicat dubios, luptă în instanță împotriva oricărei decizii de reformă la nivelul resurselor umane. Micii feudali din Primăria Timișoara și-au văzut privilegiile amenințate de o reorganizare pe principiile managementului modern și de recrutarea, prin concursuri reale, a unor profesioniști. Iar sindicatul care-i susține are membri chiar și din comune din Bacău, face afaceri cu imobile de lux pe litoral și i-a făcut campanie, pe față, în 2012, candidatului comun al PSD și PNL, fostul primar Nicolae Robu”, scrie pe Facebook Dominic Fritz.

El afirmă că Timișoara nu este un caz excepțional.

„Peste tot în România vedem cum orice demers de schimbare în administrația locală și centrală se lovește de o legislație ambiguă care încurajează starea de fapt, cunoscută de toți, și care face din orice reorganizare un efort sisific. Cred că nu există coleg primar USR care să nu se lovească de această rezistență. S-a întâmplat la București, unde organigrama propusă de Clotilde Armand a fost suspendată de instanță și la Brașov, unde Allen Coliban a încercat de trei ori să treacă de Consiliul Local, dominat de PSD și PNL, o nouă organigramă”, adaugă primarul Timișoarei.

Potrivit acestuia, Primăria Timișoara a respectat legea atât la propunerea noii organigrame cât și la organizarea de noi concursuri pe vechea organigramă.

„Am convingerea că la judecata pe fond justiția ne va da dreptate. Știu și că nu s-a lucrat la nicio altă organigramă în istoria Primăriei cu atâta grijă la detaliu, precum s-a lucrat la cea propusă de noi. Iar concursul suspendat azi primise avizul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici și a fost realizat în baza legii și a jurisprudenței României. De aceea nu mă opresc, caut noi soluții pentru că vreau să facem din instituție un model de bună funcționare pentru administrațiile din România. Dar cred că legislația pentru administrația publică locală are nevoie de îmbunătățiri substanțiale pentru a permite reforma, nu pentru a o bloca și a o ține prizonieră vechilor practici de pile și nepotism. Nu acesta este sensul principiului protejării funcționarului public, ce funcționează foarte bine în Europa, mai degrabă aici se abuzează de acest principiu. Ceea ce nu înțeleg acești mici feudali este că nu mie îmi fac rău, ci colegilor lor pasionați de serviciul public care muncesc zi și noapte pentru a compensa absența unor oameni care să completeze echipele din care fac parte. Lor și cetățenilor orașului Timișoara ce așteaptă servicii de calitate. Mergem mai departe cu reforma Primăriei Timișoara”, conchide Fritz.

Primăria Timişoara a pierdut în instanţă organizarea unui concurs de angajare cu o zi înainte ca acesta să aibă loc, în urma unei sesizări a sindicatului.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Dominic Fritz