x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Front comun la Cotroceni - Consultări cu partidele parlamentare

Front comun la Cotroceni - Consultări cu partidele parlamentare

de Aniela Nine    |    26 Apr 2007   •   00:00
Front comun la Cotroceni - Consultări cu partidele parlamentare

Colaborare parlamentară pentru susţinerea proiectelor legislative importante pană la sfarşitul sesiunii, a fost concluzia primelor consultări pe care preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu le-a avut la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii partidelor. PD a fost singurul absent dintre invitaţi.

Ca fiind un semn de normalitate politică şi instituţională, au fost apreciate, la unison, consultările de aseară de la Cotroceni de liderii partidelor parlamentare care au participat. Intr-o intalnire care a durat aproape trei ore, reprezentanţii PNL, UDMR, PC, PSD, PRM şi ai minorităţilor naţionale s-au pus de acord ca proiectele de legi care privesc angajamentele Guvernului să fie adoptate cat mai repede. Şi ca acest angajament să nu fie primejduit de chiulangismul cronic al parlamentarilor de rand, liderii partidelor s-au angajat să ia măsuri pentru ca prezenţa la şedinţele de lucru să fie asigurată. Punctual, acordul vizează in primul rand Legea privind Agenţia Naţională de Integritate, care se doreşte adoptată chiar pană la 10 mai, pachetul de legi privind siguranţa naţională, dar şi un proiect - indiferent de la care partid va veni - care să stipuleze introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare. Atmosfera de colaborare l-a făcut pană şi pe liderul PRM să renunţe la solicitările sale privind demiterea procurorului general al Romaniei şi a procurorului-şef al DNA. De altfel, Mircea Geoană a subliniat ulterior că "acum" nu este bine să se incerce schimbarea şefilor de parchete sau de la DNA, căci "e nevoie de stabilitate".

PREZENTĂRI. In discuţie a fost abordat şi subiectul privind organizarea referendumului, premierul Tăriceanu, prezent la intalnire, făcand o prezentare a măsurilor pe care Executivul le va lua pentru ca această consultare populară să se desfăşoare "transparent", iar la final, după cum a precizat preşedintele interimar, să fie exprimată "cu adevărat" opţiunea populaţiei. Pe de altă parte, "o bună parte din timp", spun participanţii, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, le-a vorbit despre situaţia economică a ţării, concluzia fiind că "Romania nu mai este codaşa Europei".

AVERTISMENT. Preşedintele suspendat Băsescu nu a fost insă uitat din speechurile celor prezenţi. Criticilor exprimate de Băsescu privind votul "celor 322" le-a dat un răspuns chiar preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu. "Nu uitaţi, că cei 322 la care se fac atatea referiri reprezintă 69% din populaţia cu drept de vot a Romaaniei", a subliniat Văcăroiu de la tribuna Administraţiei Prezidenţiale. El şi-a exprimat şi regretul că PD a refuzat invitaţia şi a subliniat că nu va ezita să facă astfel de intalniri ori de cate ori vor exista probleme importante. "Această criză nu trebuie prelungită", a spus Văcăroiu, subliniind că un şef de stat trebuie să fie un mediator, pentru ca "lucrurile să meargă inainte".
Christian Silva/JURNALUL NAŢIONAL
IN SCAUNUL LUI BĂSESCU. Nicolae Văcăroiu a avut primele consultări cu liderii partidelor politice

×
Subiecte în articol: politic