x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Germania - Ratificare amanata, dar vot promis

Germania - Ratificare amanata, dar vot promis

de Oana Stancu Zamfir    |    22 Sep 2006   •   00:00
Germania - Ratificare amanata, dar vot promis
Corespondenta din Berlin
Parlamentul german a amanat prima citire a tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, pana dupa publicarea raportului Comisiei Europene, a declarat aseara pentru Jurnalul National Gunther Krishbaum, raportorul pentru Romania al grupului crestin-democrat.

Tratatul trebuia sa intre in discutia Bundestagului la 27 septembrie, insa prima lui lectura va avea loc abia in octombrie. Trei citiri ale tratatului vor fi apoi in Parlamentul german, conform cutumei acestuia. Parlamentarii nemti promit insa ca la 24 noiembrie vor decide prin vot soarta tratatului. Pana atunci, la 18 octombrie, comisarul Ollie Rehn este asteptat la Comisia pentru afaceri europene sa prezinte concluziile raportului CE. "Cu cat Comisia Europeana va fi mai clara in privinta plusurilor si minusurilor, a ingrijorarilor cetatenilor UE cu privire la Romania, cu atat mai mult problema ratificarii nu va mai fi o problema si ratificarea va merge foarte repede", a declarat aseara presedintele Comisiei pentru afaceri europene, Matthias Wissmann, dupa intalnirea pe care comisia a avut-o cu presedintele Traian Basescu, aflat in vizita de lucru la Berlin. Acesta a aratat insa ca se pronunta oricum pentru o monitorizare post aderare.

Sedinta comisiei Bundestagului a durat cu 30 de minute mai mult decat a fost programata, timp in care parlamentarii nemti nu l-au slabit cu intrebarile pe Traian Basescu. Au vrut sa stie de ce nu se adopta Codul Penal, care este soarta Agentiei Nationale pentru Integritate, care e situatia reala in justitie, dar si a fortei de munca. La final l-au apreciat pe Basescu, spune Wissmann, pentru claritate si precizie si l-au asemuit cu Helmut Hohl. Presedintele roman, la randul lui, spune ca a prezentat situatia fara ocolisuri, cu bune si rele, aratand, de exemplu, ca avem probleme pe domeniul agriculturii si vom avea nevoie de sprijin in absorbtia fondurilor.

BULGARIA, O PROBLEMA. Pe de alta parte, ramanerile in urma ale Bulgariei par sa fie o problema mai serioasa pentru Romania, decat situatia sa interna insasi, judecand dupa o declaratie facuta de raportorul Gunther Krichbaum Jurnalului National. "Exista dorinta de a se discuta foarte serios raportul Comisiei Europene. Parlamentul a spus ca vrea sa ia o decizie pe baza acestui raport. Faptul ca se doresc aceste verificari e cu siguranta legat de nevoia mai mare de progres in Bulgaria. Fiecare tara va fi evaluata insa separat si daca anumite domenii vor fi deficitare se va face apel la clauzele de salvgradare", spune el. Raportorul crestin-democrat si-a exprimat insa convingerea ca "Romania tine deja mana pe clanta si pe zavorul UE si nu va ramane cu clanta in mana, ci va trece pragul."
PROTESTE
Daca oficialii de la Köln l-au rasfatat, pregatindu-i un dineu cu piese din tezaurul orasului si si asezandu-i in fata un pocal din aur batut cu pietre pretioase care a apartinut imparatului Wilhelm, in fata primariei, cateva nemtoaice agitau o pancarta pe care scria "Nici o onoare pentru Basescu", prostestand astfel fata de uciderea cainilor maidanezi pe cand era primar (foto). Pliante cu imagini terifiante cu acesti maidanezi erau impartite trecatorilor. Terifianta trebuie sa fi ramas si imaginea Romaniei in ochii acestor nemtoaice, care sustineau ca au fost la Bucuresti, intrucat intrebau ziaristul roman daca nu cumva o sa aiba probleme, daca nu va fi persecutat in caz ca va scrie despre protestul lor. (Oana Stancu)

×
Subiecte în articol: politic