x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvern cu 15 ministere, miniştrii probabili

Guvern cu 15 ministere, miniştrii probabili

17 Dec 2009   •   00:00

Emil Boc va trmite lista guvernului în Parlament până mâine, astfel încât cel mai probabil miercuri să fie dat votul de învestire. Ulterior, la sediul PDL, Boc a declarat că viitorul Executiv "va fi mai mic decât cel pe care îl are actualul Guvern, pentru că 2010 este un an greu economic şi dacă cerem solidaritate şi responsabilitate tuturor românilor trebuie să începem cu primul ministru şi cu Guvernul cu care va merge în Parlament".

"Noi ne-am gândit la un Guvern mai mic decât cel format de PDL şi PSD, care avea 19 membri plus premierul, deci 20. Ar trebui un număr mai redus, de 15-16, maxim 17 membri ai cabinetului, incluzând premierul, pentru că nu e nevoie de o administraţie aşa de mare. E criză şi nu trebuie să exagerăm când e vorba de portofolii", a spus la rândul său preşedintele executiv al UDMR Kelemen Hunor . Emil Boc a mai spus că PDL va avea discuţii cu toate formaţiunile care şi-au arătat disponibilitatea de a susţine majoritatea guvernamentală, şi anume UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi grupul independenţilor. Despre posibilitatea ca PNL să intre în noul Guvern, Boc a spus: "Nu am închis uşa PNL, din punctul meu de vedere, ea rămâne deschisă. Ceea ce am discutat şi le-am propus ieri rămâne valabil şi pentru colegii de la PNL".  


UDREA, VIDEANU, BLAGA, BERCEANU RĂMÂN ÎN SCHEMĂ

În linii mari, lista ministerelor este schiţată, după ce între liderii PDL şi cei ai UDMR au avut loc negocieri miercuri noaptea. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat după aceste negocieri că "există o formulă agreată de ambele partide ca Executivul să aibă 15 ministere plus premierul". Hunor a precizat dacă vor fi şi două posturi de vicepremier, unul dintre ele fiind solicitat de către UDMR pentru Marko Bela. Celălalt ar urma să revină lui Vasile Blaga, care va prelua din nou şi portofoliul MAI.

Mulţi dintre foştii miniştri PDL se vor regăsi şi în acest Cabinet, Videanu la Economie şi Energie, Radu Berceanu la Transporturi, Elena Udrea la Dezvoltare şI Turism. Pentru portofoliul Finanţelor se ia în calcul menţinerea lui Gheorghe Pogea, iar Sănătate- Ervin Szekely sau Cristian Vlădescu, la Educaţie ar urma să fie numit Daniel Funeriu, la Muncă - Mihai Şeitan, MAE- Sever Voinescu, Agricultură- Orest Onofrei, iar la Mediu - Atilla Korodi. La Cultură va fi propus Kelemen Hunor, iar la Justiţie Cătălin Predoiu. Totodată, pentru portofoliul Apărării e luat în calcul Gabriel Oprea. Telecomunicaţiile ar urma să fie comasate cu Transporturile, dar există şI varianta să fie menţinute ca minister de sine stătător condus tot de Gabriel Sandu. Întrebat despre posibilitatea de a primi un portofoliu în Guvernul Boc, Vasile Blaga a răspuns: "Partidul hotărăşte".

×
Subiecte în articol: politic