POLITIC
Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu a primit votul de incredere al Camerelor reunite ale Parlamentului. Din cei 468 de parlamentari alesi au fost prezenti 465. Au votat pentru noul Guvern 265 de senatori si deputati, iar 200 impotriva.
DANA PICIU, SILVIU SERGIU, OANA STANCU
|
PREAMBUL LA VOT. Ministrii desemnati au ocupat bancile rezervate reprezentantilor Guvernului si au ascultat cuminti discursurile senatorilor si deputatilor |
|
INCREZATOR. Calin Popescu Tariceanu pare relaxat inaintea votului decisiv pentru guvernul sau |
|
LA SECRET. Liderul PSD Adrian Nastase a ascuns bine bila inainte
de a o introduce
in urna |
|
VOT. Senatorul PUR Dan Voiculescu si liberalul Varujan Vosganian, destinsi in fata urnelor |
|
FUNCTIE. Marko Bela, inainte sa stie ca va fi vicepremier cu acte in regula din partea UDMR |
|
SUPARAT. Liderul PRM, senatorul Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca voteaza contra |
Inaintea votului, exprimat secret, cu bile, premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat parlamentarilor obiectivele mandatului inserate in programul de guvernare. In debutul discursului sau, Tariceanu a remarcat ca guvernul pe care il va conduce "va fi primul guvern al Romaniei de dupa tranzitie". "Iesirea din tranzitie inseamna ca guvernarea noastra nu se va face prin compromisuri de genul celor care s-au produs in timpul guvernarilor anterioare. Nu vom recurge la mineriade ca sa aranjam jocurile politice, nu vom intretine o economie de prada, parazitara. Cercurile clientelare nu vor mai domina politicile publice. Opozitia nu va mai fi subminata si tratata cu dispret, presa nu va mai fi controlata financiar si politic. Societatea civila nu va mai fi defaimata si slabita", a punctat Tariceanu.
El a explicat ca a optat pentru solutia unei coalitii impreuna cu UDMR si PUR pentru ca "tara trebuie guvernata, si ar fi o iresponsabilitate ca din calcule politice meschine sa impiedicam sau sa intarziem acest lucru". "Rezultatele alegerilor au impus un echilibru fragil pe scena politica. De aceea Alianta D.A. s-a deschis catre alte formatiuni parlamentare. Am cooptat UDMR la guvernare pentru ca de ani in sir s-a dovedit a fi o sursa de stabilitate si un factor de sprijin al integrarii europene. Am cooptat PUR pentru ca acest partid militeaza pentru IMM-uri si pentru dezvoltare economica performanta", a spus Tariceanu, promitand ca principalele provocari ale mandatului sau sunt coruptia, fiscalitatea impovaratoare si saracia.
Premierul desemnat a dat asigurari ca va avea o colaborare de exceptie cu presedintele Traian Basescu, iar Parlamentul nu va mai fi o anexa a Guvernului, ci isi va recapata menirea de unic legiuitor. "O data cu incheierea tranzitiei, Parlamentul inceteaza sa mai fie o anexa a Guvernului sau o
casa de odihna a pensionarilor politici".
DEZBATERI. Discursul lui Tariceanu a fost comentat de reprezentantii partidelor parlamentare. Primul care a luat cuvantul a fost deputatul PSD Victor Ponta, care a avut un discurs presarat din belsug cu ironii la adresa noii Puteri. "Guvernul propus astazi este o reflectare intunecata a trecutului. Cred ca si cei din Conventia Democrata s-ar simti ofensati sa-i comparam cu ministrii propusi. Poate perioada fanariota este o comparatie mai corecta. Vreau sa-l intreb pe domnul Tariceanu daca acesti ministri sunt cei mai buni pe care Alianta ii poate oferi. Daca nu, e grav, daca da, e si mai grav. Sunt ingrijorat de numarul debutantilor din acest guvern. Inca mai sper ca este o farsa, un exercitiu de imagine, o testare a atmosferei si ca, atunci cand toti vom fi suparati, va aparea adevaratul prim-ministru Traian Basescu, cu adevaratul guvern", a spus Ponta, adaugand ca "in aprilie ne intalnim din nou pentru un guvern mai bun". El a remarcat ca este guvernul cu cei mai bogati ministri de dupa 1989, precizand ca are "dubii ca au venit pentru a-si pierde averile, ci poate pentru a le spori". Ponta a anuntat ca partidul sau va acorda un vot negativ noului Executiv. Discursul deputatului PSD a starnit rumoare in special in randul parlamentarilor liberali si democrati. Puiu Hasotti, PNL, l-a atentionat pe Adrian Nastase ca a gresit atunci cand l-a comparat pe Ponta cu Titulescu, deoarece acesta din urma avea un discurs sobru. Pe de alta parte, Radu Berceanu de la PD i-a atras atentia tanarului deputat PSD ca "nu este bine sa-si atraga de la bun inceput porecla de Victor Poanta" si ca ar fi fost mai bine "Victor Seriozitate". Si udemeristul Kelemen Hunor l-a criticat pe Ponta, deoarece se declara un politician european, dar "are un discurs neelegant, in bascalie". Deputatul UDMR a laudat programul de guvernare al Cabinetului Tariceanu pentru ca si-a asumat o politica activa in ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale, dand ca exemplu infiintarea de facultati de stat cu predare in limba maghiara, "unde trebuie continuat ceea ce s-a inceput deja". Reprezentantul PUR deputatul Bogdan Ciuca a precizat ca din programul de guvernare al noului Cabinet pentru umanisti prioritatea absoluta este lupta impotriva coruptiei. "Parlamentul, Presedintia, Guvernul, societatea civila si partidele politice trebuie sa faca un front comun de lupta impotriva acestui fenomen pe cat de vechi, pe atat de actual", a mai spus Ciuca. Senatorul PRM Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca partidul pe care il conduce nu va valida un guvern din care face parte UDMR. "Aceasta formatiune practica de 15 ani un autostop politic. Sta pe marginea drumului si face cu mana, iar acum s-a urcat in masina Aliantei", a aratat Vadim Tudor. El a mai declarat "fara emotie" ca PRM este un partid "condamnat la opozitie", iar UDMR "este condamnata la putere".
JURAMANT. Dupa votul de investitura, potrivit articolului 104 din Constitutie, primul-ministru, ministrii si ceilalti membri ai Guvernului vor depune individual, in fata presedintelui Romaniei, urmatorul juramant: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!". Guvernul in intregul sau si fiecare membru in parte isi exercita mandatul, incepand de la data depunerii juramantului, mai prevede Constitutia. Juramantul ministrilor la Cotroceni este programat in aceasta dimineata.
AUDIERI. Ieri-dimineata, inaintea sedintei pentru acordarea votului de investitura, comisiile de specialitate ale Parlamentului au finalizat audierile ministrilor desemnati.Viitorul ministru de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul mediului de afaceri si al IMM-urilor, George Copos (PUR), a raspuns intrebarilor parlamentarilor de la comisiile pentru industrie, economica si cele pentru privatizare. In prezentarea sa, Copos a precizat cateva dintre lucrurile in care crede si pe care le va urmari ca viitor ministru: economie de piata libera, guvernare cu fata la mediul de afaceri, protectie sociala activa, imbunatatirea mediului de afaceri, combaterea evaziunii fiscale, relaxarea fiscalitatii. Parlamentarii l-au validat pe Copos cu 37 de voturi pentru si 13 abtineri.
MODELUL ECONOMIC. Adriean Videanu (PD), candidat pentru functia de ministru de stat fara portofoliu insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul economic, a intrat sub tirul intrebarilor parlamentarilor din comisiile economica si pentru privatizare. Prioritatea viitorului ministru de stat va fi cresterea competitivitatii mediului economic din Romania pentru a putea face fata cerintelor pietei europene. Videanu a fost validat cu 34 de voturi pentru si 3 abtineri.
MINISTRI UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, a fost avizat favorabil de comisiile parlamentare pentru a prelua functia de ministru de stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene. Marko a primit aviz favorabil din partea a 3 comisii de specialitate - cultura, invatamant si politica externa - fiind votat de 57 de senatori si deputati, 15 impotrivindu-se si inregistrandu-se sase abtineri. Liderul UDMR a exclus autonomia teritoriala dintre scopurile politice ale formatiunii sale, dar a precizat ca in Romania trebuie sa existe un "sistem de autonomii": educationala, culturala si administrativa. Un alt lider UDMR avizat ieri a fost Laszlo Borbely, propus pentru functia de ministru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. Comisiile parlamentare pentru administratie au admis candidatura lui Borbely cu 27 de voturi pentru si doua impotriva. Borbely a anuntat obiectivele mandatului sau: reducerea "drastica" a comunitatilor rurale, prin transformarea in orase a comunelor cu multi locuitori, continuarea programului privind constructia de autostrazi, a investitiilor in constructii ANL si locuinte sociale si dublarea investitiilor in infrastructura rurala (alimentare cu apa, strazi), precum si elaborarea unui model european de amenajare a teritoriului. Winkler Iuliu (UDMR), candidat la functia de ministru delegat pentru Comert, a fost validat si el de Comisiile parlamentare de industrii si de privatizare cu 48 de voturi pentru si doua abtineri. Winkler a precizat ca este in favoarea consolidarii economiei de piata functionala, pentru dezvoltarea pietei interne si promovarea exporturilor, viabilizarea mediului de afaceri, pentru un marketing al Romaniei in exterior si pentru incheierea de noi acorduri bilaterale de dezvoltare a activitatii comerciale.
27 DE VOTURI IN PLUS
|
Guvernul Tariceanu a obtinut 27 de voturi in plus fata de numarul parlamentarilor PNL, PD, PD, UDMR, PUR si minoritati. Coalitia de guvernamant a avut 238 de senatori si deputati, in timp ce noul Guvern a obtinut 265 de voturi favorabile, inregistrandu-se 4 absente. Diferenta a fost data de voturile unor parlamentari PSD si PRM, sustin surse parlamentare. De altfel, la intrunirea grupurilor reunite ale PSD desfasurata inaintea sedintei comune a Parlamentului, fostul presedinte, Ion Iliescu, si-a indemnat colegii sa voteze Guvernul Tariceanu, iar unii dintre ei i-au urmat se pare sfatul. Ideea a fost insa respinsa de apropiatii lui Adrian Nastase, care au votat contra. Intrebat daca au existat parlamentari PSD care au sprijinit Guvernul Tariceanu, Nastase a negat aceasta ipoteza: "Daca era asa, diferenta de voturi era mai mare in favoarea noului Guvern".
|
ASTAZI, PRIMA SEDINTA A NOULUI CABINET
|
|
FAIR-PLAY. Nastase i-a transmis lui Tariceanu ca va lua lucrurile sportiv |
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat dupa vot ca in cursul zilei de astazi va avea loc prima sedinta a noului Guvern, principalul punct pe ordinea de zi fiind introducerea ordonantei de urgenta privind cota unica de impozitare. Inaintea sedintei de guvern, Tariceanu va participa la instalarea noilor ministri de Aparare, Externe si Administratie si Interne. Seful Guvernului a precizat ca pana la sfarsitul anului noii prefecti vor fi numiti si instalati in functii. Cat priveste votul de incredere acordat Guvernului sau de catre Parlament, Tariceanu a spus ca acesta dovedeste existenta unei majoritati consistente la nivelul Legislativului, care va asigura stabilitatea politica necesara aplicarii programului de guvernare. De cealalta parte, liderul PSD Adrian Nastase a dat asigurari ca partidul sau nu va face o opozitie iresponsabila. "Luam lucrurile sportiv. Asteptam sa vedem care va fi performanta noului Guvern, pentru ca sunt foarte multe lucruri pe care acesta si le-a asumat, si va trebui sa vedem daca au resursele necesare", a spus Nastase. Fostul presedinte, Ion Iliescu, l-a criticat insa pe Tariceanu pentru "discursul arogant" tinut in fata Parlamentului, precizand ca i-a facut acest repros si in mod personal.
|