x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Harap-Alb, şeful ideal pentru PSD

Harap-Alb, şeful ideal pentru PSD

17 Ian 2010   •   00:00

Partidul Social Democrat trebuie să fie supus unui proces de reformă pentru viitor, proces care ar însemna, printre altele, reconfigurarea formaţiunii ca partid naţional, a cărei problemă nu este doar schimbarea unui lider, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, directorul coordonator al Institutului Social Democrat "Ovidiu Şincai", Adrian Severin.



În opinia sa, PSD ar trebui să aibă o conducere colectivă, care să semene cu "echipa lui Harap-Alb", în care reprezentanţii acesteia să aibă calităţi precum onestitate şi credibilitate publică, forţă, autenticitate, capacitate de organizare, identitate ideologică şi mai ales ataşament faţă de valorile social-democrate.

Adrian Severin crede că PSD trebuie să aibă în frunte pe cineva care să ştie cum se poate negocia într-un anumit context politic extrem de dificil şi mai ales să aibă credibilitate în cadrul unor astfel de negocieri. "Acestea sunt principalele ingrediente, dacă se pot găsi, într-o singură formulă cu titlu tranzitoriu", a spus Severin, citat de Agerpres. Directorul coordonator al ISD a mai pledat pentru o conducere colectivă, care ar avea toate aceste calităţi.

Severin a menţionat că liderii mai vechi au avantajul experienţei, dar au dezavantajul uzurii: "Nu trebuie să se caute ca în viitorul PSD să fie un alt Ion Iliescu, un alt Adrian Năstase sau un alt Mircea Geoană, ci instituţia preşedinţiei (partidului - n.r.) să fie descompusă în mai multe componente, astfel încât să avem o adevărată preşedinţie colectivă pentru un anumit proiect - Echipa lui Harap Alb: unul face frig, altul cald, altul negociază, o echipă care să realizeze activităţile de care avem nevoie" .

Potrivit acestuia, PSD are nevoie de reformă. "Reforma nu înseamnă schimbarea liderilor, dar, în cazul PSD, este nevoie să se înceapă cu schimbarea liderilor pentru a se face reformă. Cel mai rău este păstrarea status-qvo-ului - "nimic nu se schimbă" - ceea ce duce la o situaţie de blocaj. Nu este un blam la adresa lui Mircea Geoană. (...) PSD are nevoie mai multă decât oricare partid de dinamism şi de a se reforma. Şi atunci este nevoie de un alt lider, pentru ca jocul să se dinamizeze şi să nu se intre în acest status-qvo", a spus Adrian Severin.

Directorul ISD mai consideră că deplasarea "centrului de greutate" a deciziilor spre liderii locali a făcut ca PSD să nu mai funcţioneze ca un partid naţional cu lideri naţionali. "Avem acei lideri naţionali de la fondarea partidului sau lideri care au apărut în partid dinspre guvern", a afirmat Severin.

La rândul său, directorul executiv al ISD, Anne Jugănaru, opinează că, indiferent de schimbările care vor avea loc, PSD are nevoie de reideologizare. "În ultimii cinci ani, acţiunea în opoziţie şi la guvernare a vitregit partidul din acest punct de vedere", a argumentat Anne Jugănaru, care a anunţat o dezbatere pe această temă, în perioada următoare, care va reuni reprezentanţi ai mediului politic şi ai societăţii civile.

×
Subiecte în articol: politic