Ion Iliescu sustine ca sosirea intempestiva a lui Philip Gordon la Bucuresti, precum si opiniile exprimate de acesta, "vadit influentate de campania de dezinformare reusita de partizanii lui Basescu ", reflectate si in declaratiile presedintelui CE, constituie "un fapt regretabil".
"Sosirea intempestiva a subsecretarului de stat al SUA la Bucuresti si opiniile exprimate, cu acest prilej - vadit influentate de campania de dezinformare reusita de partizanii d-lui Basescu (reflectate, de altfel, si in declaratiile d-lui Barroso), constituie un fapt regretabil", scrie fostul sef al statului pe blogul sau.
In opinia lui Ion Iliescu, este surprinzator "cu cata usurinta unele cancelarii occidentale (si inclusiv reprezentantii lor la Bucuresti) pot fi influentate de campania de intoxicare desfasurata de sustinatorii d-lui Basescu si cata lipsa de sensibilitate si respect pot manifesta acestea fata de un vot popular, exprimat la un Referendum organizat in mijlocul verii, in ciuda boicotului proclamat de d-l Basescu si sustinatorii sai".
Iliescu sustine ca acestea trebuie sa constituie o tema de reflectie serioasa si totodata un obiectiv pentru o actiune ampla din partea autoritatilor, si in special a MAE, vizand "contacte active si o informare prompta, obiectiva si cat mai completa" a aliatilor si partenerilor Romaniei.
Presedintele de onoare al PSD considera ca aceasta trebuie sa fie si o tema de dezbatere cu intreg corpul diplomatic, care se va reuni la Bucuresti, la inceputul lunii septembrie, cu prilejul "Zilei diplomatiei romane".
Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, luni seara, la Antena 3, ca reprezentantul Departamentului de Stat al SUA avea informatii incorecte, el punctand faptul ca prima intrevedere a lui Philip Gordon in Romania a fost cu Traian Basescu.
Antonescu a declarat ca discutiile cu subsecretarul de stat al SUA nu au fost deloc formale, ci aplicate, pe continut si pe situatia politica si juridica din Romania.
Presedintele interimar a tinut sa puncteze faptul ca discutia sa cu Philip Gordon a avut loc dupa dialogul oficialului american cu presedintele suspendat, Traian Basescu.
"Anumite informatii erau, foarte clar, departe de realitatea politica din Romania", a afirmat Antonescu despre acest aspect.
Presedintele interimar a mentionat ca i-a spus lui Gordon tot ceea ce a considerat acesta ca trebuie sa stie, adaugand ca nu stie in ce masura opinia oficialului SUA s-a schimbat.
Antonescu a afirmat ca vizita lui Philip Gordon in Romania este binevenita, pentru ca este normal ca SUA sa se informeze suplimentar despre situatia din Romania.
Potrivit lui Antonescu, a fost "evident" pentru el ca si "oaspetele american venea cu niste lucruri incorecte pe care le stia despre situatia din Romania".
Philip Gordon, reprezentantul guvernului american, a declarat, luni seara, ca SUA sustin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autoritatilor de la Bucuresti, precizand ca a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii romani cu care a discutat, ramanand de vazut daca acestia vor respecta ce au spus.
"Ne pasa de Romania, de viitorul ei, de democratia ei", a spus Gordon.
El a precizat ca SUA sunt preocupate de recentele evolutii legate de referendum si de procesul prin care aceta este revizuit.
"Am venit si pentru a exprima aceste preocupari. Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea oricarui rezultat care este asteptat", a spus Philip Gordon.
Intrebat daca Parteneriatul Strategic ar putea fi afectat de evenimentele din Romania, oficialul SUA a declarat, luni, ca tara sa isi doreste un parteneriat puternic intre cele doua state. "Am stabilit recent acest Parteneriat si vrem sa il vedem functionand in continuare", a spus Gordon.
El a mentionat insa ca punerea in aplicare a unui astfel de proiect de anvergura ar fi dificila daca ar exista semne de intrebare legate de legitimitatea unor procese democratice.
Gordon a mentionat ca a transmis liderilor cu care s-a intalnit ca partea americana asteapta de la ei respectarea legii si a independentei institutiilor.
"Ne astepam la respect pentru institutiile independente, ne asteptam ca acuzatiile credibile de frauda si de imixtiuni sa fie anchetate si rezolvate si ne asteptam ca ei (liderii de la Bucuresti, nr.) sa sprijine ceea ce ar fi privit ca un rezultat legitim. Nu trebuie ca eu sa spun precis ce inseamna asta, intr-un caz sau in altul, dar lucrurile astea se vad. (...)", a spus Gordon.
El a subliniat ca atunci cand lucrurile sunt complicate pe plan intern, este uneori de ajutor sa aduci un "validator" extern.