x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În 2018, ieșea în stradă împotriva PSD, alături de #rezist. Ieri, a fost numit ministru în Guvernul PSD-PNL

În 2018, ieșea în stradă împotriva PSD, alături de #rezist. Ieri, a fost numit ministru în Guvernul PSD-PNL

de Ion Alexandru    |    04 Mai 2022   •   09:13
În 2018, ieșea în stradă împotriva PSD, alături de #rezist. Ieri, a fost numit ministru în Guvernul PSD-PNL
Sursa foto: Lucian Alecu

Un decret prezidențial semnat, ieri, de Klaus Iohannis demonstrează, încă o dată, că, în România, când e vorba de politică, poate avea loc orice răsturnare de situație. Sebastian Burduja, al cărui nume era invocat de membrii grupării #rezist ca fiind implicat în asigurarea logisticii pentru celebrul protest de la 10 august 2018 împotriva PSD, a fost numit ministru în guvernul PSD-PNL. Acesta a preluat portofoliul Digitalizării, de la Marcel Boloș, care a revenit, cu acest prilej, în funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ioan Marcel Boloș a fost revocat, ieri, din funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, prin decret semnat de Klaus Iohannis. După care, tot prin decret prezidențial, a fost numit în funcția de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene fostul ministru al Fondurilor Europene, pe care Boloș l-a condus în timpul guvernării Orban.

Marcel Boloș a revenit în această funcție după demisia lui Dan Vîlceanu, un apropiat al lui Florin Cîțu. Vîlceanu a plecat din Guvern după ce Cîțu a pierdut președinția PNL.

În locul lui Marcel Boloș, la conducerea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării a fost numit, tot ieri, prin decret prezidențial, deputatul PNL Sebastian Ioan Burduja, președintele Organizației PNL Sector 1. Cei doi au depus, aseară, jurământul, la Palatul Cotroceni.

Consilier onorific al premierului, pentru o lună

În data de 4 aprilie 2022, Sebastian Ioan Burduja era numit, prin Decizie a lui Nicolae Ciucă, în calitatea de consilier onorific al prim-ministrului, activitatea desfășurată aici fiind una neremunerată. Tot Nicolae Ciucă a remis, pe 2 mai, cu 24 de ore înainte de numirea în funcția ministerială, o decizie prin care lui Burduja i-a încetat calitatea de consilier onorific al șefului Executivului.

Sebastian Burduja este, astfel, primul personaj asociat cu gruparea #rezist, cea mai antipesedistă mișcare din România, care face, de ieri, parte dintr-un guvern PSD. În 2018, în presă au fost publicate înregistrări ale unor conversații avute de membrii #rezist, în care celebra Angi Șerban îi explica unui interlocutor cum urmează să fie organizat megaprotestul din 10 august, din Piața Victoriei.

Anul trecut, proaspătul membru al Cabinetului se arăta sceptic în legătură cu o alianță cu social-democrații

Angi Șerban spunea atunci că este posibil ca de logistica pentru miting să se ocupe cei de la PACT. PACT este acronimul de la Partidul Platforma Civică a Tinerilor, înregistrat la Tribunalul București în anul 2016, avându-l ca președinte-fondator pe Sebastian Burduja. În 2019, PACT a fuzionat cu PNL, pe vremea când partidul era condus de Ludovic Orban, iar Burduja a obținut funcția de vicepreședinte.

Ulterior, la alegerile parlamentare din anul 2020, Sebastian Burduja a candidat pentru Camera Deputaților, pe lista PNL, în Colegiul nr. 42 București. Ca deputat, acesta a condus, în calitate de vicepreședinte, Comisia pentru Buget și a fost membru al Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism. La congresul PNL din toamna anului trecut, Burduja a fost ales președinte al PNL Sectorul 1.

În noiembrie 2021, Sebastian Burduja comenta în termeni sceptici negocierile PNL cu PSD, pentru formarea unui guvern, precizând: „În campania electorală, am promis românilor o Românie dezvoltată. Mi-e greu să cred că se poate realiza acest lucru cu cei care sunt mereu gata să arunce în aer bugetul cu promisiuni și măsuri populiste”.

 

×
Subiecte în articol: Sebastian Burduja Ioan Marcel Boloș