x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In aer / Băsescu - Tăriceanu, pacea din avion

In aer / Băsescu - Tăriceanu, pacea din avion

de Gabriela Antoniu    |    15 Dec 2007   •   00:00
In aer / Băsescu  -  Tăriceanu, pacea din avion
Sursa foto: SORIN LUPSA/

După ce timp de un an şi jumătate preşedintele şi premierul au incercat să se ţină departe unul de celălalt, călătoria in acelaşi avion către Lisabona şi Bruxelles i-a apropiat, făcăndu-i să-şi vorbească. Nu cine ştie ce, dar suficient să surprindă audienţa.Â


După ce, timp de un an şi jumătate, preşedintele şi premierul au incercat să se ţină departe unul de celălalt, călătoria in acelaşi avion către Lisabona şi Bruxelles i-a apropiat, făcăndu-i să-şi vorbească. Nu cine ştie ce, dar suficient să surprindă audienţa.


In ciuda conflictului deschis cu şeful Executivului, preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe premierul Călin Popescu Tăriceanu să călătorească in acelaşi avion spre Lisabona, unde a avut loc semnarea Tratatului de reformă al UE. După semnarea tratatului, Băsescu şi Tăriceanu au mers tot in acelaşi avion şi la Bruxelles, la Consiliul European.


BUCUREŞTI - LISABONA. Discuţia din avion dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, pe traseul Bucureşti - Lisabona, a fost una relaxată, in care s-au abordat doar teme externe precum poziţia Romăniei pentru Kosovo şi reuniunea CE. Surse din delegaţia oficială citate de Mediafax spun că joi, pe parcursul celor aproximativ patru ore de zbor intre Bucureşti şi Lisabona, Băsescu şi Tăriceanu au avut o discuţie relaxată pe teme exclusiv de politică externă, precum problema Kosovo şi reuniunea de iarnă a Consiliului European, fiind evitate subiecte de politică internă. "A fost o relaţie ciudat de bună, in pofida aşteptărilor unora, cu o discuţie in care au fost evitate teme ale politicii interne sau de altă natură", au afirmat sursele. Preşedintele Băsescu a avut la un moment dat o discuţie cu consilierii săi despre poziţia Romăniei pe temele incluse pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European, iar premierul Tăriceanu a avut o consultare similară cu membrii staf-ului său, după care şeful statului şi primul-ministru au convenit asupra unui punct de vedere comun.


LISABONA - BRUXELLES. In drumul spre Bruxelles, cei doi demnitari nu au mai fost insă la fel de vorbăreţi. "Dialogul a fost mai sărac in subiecte ulterior, pe parcursul drumului dintre Lisabona şi Bruxelles, cănd preşedintele şi premierul au fost destul de apatici, probabil din cauza oboselii care şi-a spus cuvăntul", susţin sursele citate.
Intrebat ieri despre cum s-a inţeles cu preşedintele Traian Băsescu in timpul călătoriei la Lisabona şi Bruxelles, şeful Executivului a răspuns zămbind: "Da... foarte bine". Tăriceanu a mai fost intrebat şi despre ce a discutat cu şeful statului in timpul ceremoniei de semnare a Tratatului de la Lisabona. "In timpul ceremoniei nu am putut discuta foarte mult. Sigur, toată lumea, toţi care eram intr-o anumită zonă schimbam anumite cuvinte, dar nu se poate spune că am făcut o discuţie in timpul ceremoniei de semnare a Tratatului", a răspuns Tăriceanu. Premierul şi şeful statului nu au mai călătorit impreună din vara anului trecut, cănd au participat la Consiliul European de vară.


Schimb de politeţuri

Preşedintele şi premierul şi-au făcut "incălzirea" printr-un schimb de politeţuri miercuri seara, in ajunul plecării la Lisabona, cu ocazia depunerii jurămăntului la Cotroceni de către noul ministru al Comunicaţiilor, Karoly Borbely. După ce noul ministru a depus jurămăntul, şeful statului l-a intrebat pe premierul Tăriceanu dacă este prezent şi ministrul Agriculturii. "Nu este! Transmiteţi-i felicitări! A mişcat lucrurile la Agricultură. Vă doresc numai bine, la revedere", a spus Băsescu. Inainte de a ieşi din sală, şeful statului s-a oprit şi, zămbind, i-a spus premierului Tăriceanu: "Domnul prim-ministru, ne vedem măine la 7:40. Plecăm". Premierul, răzănd, i-a răspuns şefului statului: "Cam tărziu", la care şeful statului a replicat tot răzănd: "Da, cam tărziu".

×