x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Inaugurare la Ierusalim - Un nou Muzeu al Holocaustului

Inaugurare la Ierusalim - Un nou Muzeu al Holocaustului

16 Mar 2005   •   00:00

Premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrii Mona Musca si Bogdan Olteanu, a fost prezent ieri la Ierusalim la ceremoniile de inaugurare a noului Muzeu al Holocaustului de la Yad Vashem.


ANIELA NINE - Ierusalim

CEREMONIE. peste 30 de lideri au venit la Ierusalim
Muzeul Holocaustului a fost infiintat in 1953 cu scopul de a studia istoria evreilor in perioada Holocaustului si de a prezenta cronologic masurile antisemite promovate de nazisti. Ulterior, cladirea a devenit neincapatoare, astfel ca a fost construita o alta, in vestul Ierusalimului.

ARHIVA. Noul Muzeu al Holocaustului este de patru ori mai mare decat primul, avand peste 1.000 de metri patrati. Memorialul Yad Vashem adaposteste cea mai mare si cuprinzatoare colectie de arhive in domeniul Holocaustului, cu 62 milioane pagini de documente si aproape 267.500 de fotografii, filme si marturii filmate ale supravietuitorilor.

MARTIRI. Biblioteca adaposteste 90.000 carti in diferite limbi si mii de periodice rare. In "Galeria de onoare" se afla pietre mortuare pe care sunt inscriptionate numele si datele biografice ale martirilor. Pana in prezent, lista cuprinde 3,2 milioane de nume, pe doua milioane de pietre funerare.

INVITATI. La ceremoniile prilejuite de inaugurarea noului Muzeu al Holocaustului au fost prezenti peste 30 de lideri din lume, printre care secretarul general al ONU, Kofi Annan, presedintii Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Croatiei, Lituaniei, Poloniei, Serbiei si Elvetiei, precum si premierii din Romania, Franta, Suedia, Italia, Olanda, Belgia, Danemarca. Marea Britanie a fost reprezentata la nivel de vicepremier, iar Germania, Olanda si Spania, la nivel de ministru de Externe. Din partea Federatiei Ruse a participat consilierul pe probleme de securitate nationala.

INTALNIRI OFICIALE
In programul de astazi al vizitei in Israel, premierul Tariceanu are prevazute intalniri cu omologul sau francez, Pierre Raffarin, cu cel israelian, Ariel Sharon, si cu presedintele statutului Israel, Moshe Katsav. In discutiile cu Pierre Raffarin, Tariceanu va incerca sa-l convinga pe premierul francez sa mobilizeze europarlamentarii pentru a vota in favoarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Documentul urmeaza sa fie semnat la 25 aprilie 2005.
×
Subiecte în articol: politic holocaustului