x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis şi opoziţia mută epopeea Codului la CCR

Iohannis şi opoziţia mută epopeea Codului la CCR

de Monica Stoica    |    05 Iul 2018   •   13:48
Iohannis şi opoziţia mută epopeea Codului la CCR

Modificările la Codul penal au fost adoptate de Camera Deputaţilor, cu 167 de voturi pentru, în condiţiile în care erau necesare 165. Iohannis a declarat că adoptarea modificărilor la Codul Penal este un eveniment ”revoltător” şi a anunţat că va contesta la CCR Codul Penal şi Codul de procedură penală. De asemenea, USR şi PNL au declarat că vor folosi toate pârghiile de atac, inclusiv sesizarea la CCR.

Nouă deputaţi ai minorităţilor naţionale au votat pentru adoptarea Codului penal, care a trecut cu două voturi în plus faţă de minimum necesar de plenul Camerei, forul decizional. Iohannis a anunţat că va face o prezentare mai amplă a conţinutului Codului Penal atunci când va contesta la CCR actul normativ. Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie chiar toxice şi dăunătoare, spune Iohannis, avertizând că va folosi toate instrumentele constituţionale pentru a le contesta. “Este pur şi simplu inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. Avem o sumedenie de politicieni în România care clamează că noi trebuie să dăm mai multă atenţie Parlamentului, pentru asta în primul rând Parlamentul trebuie să îşi dea atenţia cuvenită. PSD a trecut în timp record Codul penal în Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor şi acest lucru este profund dăunător. PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei”, afirmă Iohannis. Raluca Turcan a clamat că dezincriminarea abuzului făcută de coaliţia PSD - ALDE reprezintă un atac la statul de drept, la profilul european al României şi la Constituţia României. „România nu mai este stat de drept, este stat de Dragnea. Astăzi, dvs. aţi votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani şi i-a dat partidului să fie premiat”, a spus şi liderul USR. Dan Barna de la tribuna de vot. Deputatul Adrian Mocanu a fost exclus din PMP după ce a votat în favoarea modificărilor.

În mod absurd, UDMR admite că nu a susţinut proiectul de lege pentru modificarea Codului penal, dar nici nu a putut să se plaseze de aceeaşi parte a baricadei “cu acel PNL care în ultima perioadă s-a opus tuturor proiectelor comunităţii maghiare din România”, aşa că deputaţii UDMR s-au abţinut de la votul din plen. Uniunea nu susţine ca abuzul în serviciu să fie considerat infracţiune doar dacă s-a obţinut un folos material pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv.

×
Subiecte în articol: coduri penale ccr