x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: „Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată”

Iohannis: „Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată”

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   17:06
Iohannis: „Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată”
Sursa foto: presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat ferm la ultimele declarații venite din partea oficialilor austrieci cu privire la extinderea spațiului Schengen, exprimându-și dezamăgirea în legătură cu tonul repetitiv al acestor afirmații. El a subliniat că România a demonstrat un angajament constant în combaterea migrației ilegale și că țara sa a reușit să obțină rezultate notabile în acest sens.

„Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali. Eu continui pe linia diplomatică, începută cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, deși a aprobat aderarea Croației. Argumentele sunt cel puțin străvezii.

Noi continuăm discuțiile, știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar pe de altă parte, trebuie să o spun, pentru că cineva trebuie să o spună - realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există. Din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”, a declarat Klaus Iohannis.

Declarații de presă susținute înaintea participării la reuniunea Consiliului European

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Schengen Austria