x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La coadă pentru vot şi la Chişinău

La coadă pentru vot şi la Chişinău

06 Dec 2009   •   00:00

Circa 1.700 de cetăţeni români au votat până la ora 9.30 în Republica Moldova, iar la prima oră, peste 200 de persoane se aflau la coadă la consulatul României din capitala moldoveană.



Jurnal de Chişinău notează că alegerile au început cu scandal în Republica Moldova, un cetăţean susţinând că a fost agresat de oficialii ambasadei şi că nu a putut vota.

Numărul cabinelor de vot din cele 13 secţii de votare deschise în Republica Moldova pentru alegerile din România a fost suplimentat faţă de primul tur.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a decis să voteze la Orhei, după ce a stat mai mult de o oră la coadă la secţia deschisă în ambasada României.

Cetăţenii români din Republica Moldova sunt aşteptaţi duminică la urne, în cadrul turului doi de scrutin prezidenţial. Secţiile de votare sunt deschise la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
 
În R. Moldova, posesorii cetăţeniei române pot să-şi exprime dreptul la vot la cele patru secţii deschise în incinta ambasadei şi consulatului la Chişinău şi alte nouă din localităţile Cahul, Giurgiuleşti, Căuşeni, Nisporeni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Bălţi şi Soroca.
 
Pentru a participa la vot, cetăţenii au nevoie de acte valabile. Ei vor putea vota cu buletinul de indentitate, paşaportul simplu, de serviciu sau diplomatic. Legislaţia română în vigoare prevede că poate vota orice cetăţean român aflat în străinătate (care are domiciliul sau reşedinţa în străinătate sau care se află ocazional în străinătate). Astfel, pot vota şi turiştii.
 
La  primul tur organizat la 22 noiembrie, în Republica Moldova au votat 8777 de cetăţeni români, un număr record în comparaţie cu alegerile precedente. (V.A.)

×
Subiecte în articol: alegeri 2009