x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică La masă cu greii lumii

La masă cu greii lumii

de Gabriela Antoniu    |    11 Mar 2008   •   00:00
La masă cu greii lumii

La summit-ul NATO de la Bucureşti, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu vor avea, în calitate de gazde, numeroase întâlniri bilaterale cu şefii de stat şi de guvern care vor participa la reuniune, printre care George W. Bush, Angela Merkel şi Hamid Karzai.

La summit-ul NATO de la Bucureşti, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu vor avea, în calitate de gazde, numeroase întâlniri bilaterale cu şefii de stat şi de guvern care vor participa la reuniune, printre care George W. Bush, Angela Merkel şi Hamid Karzai.

Preşedintele american, Geor­ge W. Bush, se va întâlni cu omologul său român, Traian Băsescu, dar şi cu premi­e­­rul Călin Popescu-Tăriceanu. Po­tri­vit unor surse citate de Mediafax, con­diţiile în care se vor desfăşura întâlnirile nu au fost încă stabilite, cert fiind însă faptul că liderul de la Casa Albă va fi însoţit la summit-ul NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie 2008, de secretarul de Stat, Condoleezza Rice, precum şi de secretarul Apărării, Robert Gates. Băsescu şi Tăriceanu au, de asemenea, programate bilaterale cu cancelarul german, Angela Merkel, care va fi însoţit la summit-ul NATO de şe­ful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Wal­ter Steinmeier, precum şi de Franz Josef Jung, ministrul german al Apărării. Premierul britanic, Gordon Brown – care va fi însoţit de mi­nis­trul Apărării, Des Browne, şi de şe­ful Statului Major britanic –, va avea de asemenea o întrevedere atât cu premierul Tă­ri­cea­nu, cât şi cu pre­şedintele Băsescu. Pre­şe­dintele afgan, Hamid Karzai, a cărui delegaţie va fi formată din 45 de persoane, are de asemenea programate bilaterale atât cu premierul, cât şi cu preşedintele României. Potrivit programului nedefinitiv, preşedintele Franţei, Nicolas Sar­ko­zy, are de ase­menea programată o întâlnire cu preşedintele Traian Bă­sescu. Data şi locaţia exactă a întrevederilor bilaterale, precum şi numărul final al acestora urmează să fie stabilite săp­tă­mânile ur­mă­toa­re, dar cu siguranţă agenda ofici­a­lilor români, în calitatea lor de gaz­dă a summit-ului, va fi una foarte con­sistentă.

 

ALTE ÎNTREVEDERI. Summit-ul ar putea constitui un prilej pentru o întrevedere la nivel de şefi de stat România – Republica Moldova, însă deocamdată cert este doar faptul că preşedintele Vladimir Vo­ro­nin va veni însoţit de ministrul de Externe, Andrei Stratan, şi de minis­trul Apărării, Vitalie Mihai Vrabie. Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuş­cen­ko se va afla, de asemenea, la Bu­cureşti, însoţit de miniş­trii Apă­ră­­rii şi de Externe.

 

TRASEE. Organizatorii au pregătit pentru delegaţiile oficiale 17 trasee de transport aeroport – hotel, hotel – Palatul Parlamentului, Palatul Parlamentului – locurile unde au loc eve­ni­mente culturale, dar şi un traseu între Palatul Parlamentului şi Cercul Militar Naţional, unde se va des­fă­şura Forumul Trans­atlantic. Alte zece trasee au fost stabilite pentru jurnalişti, în to­tal urmând să fie utilizate 440 de autobuze, microbuze şi autospeciale pentru bagaje. Întrebat în legătură cu numărul de străzi care vor fi blocate în Bucureşti în perioada summit-ului, secretarul de stat în MAE, Victor Micula, a apreciat că pe trasee vor exista benzi pentru coridorul oficial, urmând ca în rest să se circule liber. Restricţii vor exista doar în jurul Palatului Parlamentului.

 

465 de Mercedes-uri şi Ford-uri

Şefii delegaţiilor prezente la summit-ul NATO se vor deplasa cu 69 de limuzine Mercedes, în timp ce alte 396 de autoturisme Ford vor fi folosite pentru restul membrilor delegaţiei, a declarat, pentru Mediafax, Victor Micula, secretar de stat în MAE pentru organizarea summit-ului. Potrivit sursei citate, dintre cele 396 de autoturisme Ford, care vor fi utilizate pentru deplasarea mi­niş­tri­lor şi a celorlalţi oficiali, 69 sunt microbuze “unu plus opt” – Ford transit. Alături de Ford şi Merce­des, din Comitetul de sponsori al summit-ului fac parte şi Microsoft (care va contribui cu soft, precum şi cu asistenţă pentru descăr­ca­rea ştirilor privind summit-ul pe celular), Hilton (care oferă o re­du­cere zilnică de 5% pentru invitaţii păr­ţii române), Borsec, cra­me­le Halewood, Elbit Sisteme şi Mu­ze­ul Na­ţional de Istorie (care va găz­dui, începând din 17 martie, Expoziţia NATO). Contribu­ţiile acestora, atât financiare, cât şi în natură, au fost evaluate până în prezent la 4,464 milioane de lei.

gabriela.antoniu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: politic preşedintele