Judecătorii Curţii Constituţionale au respins în unanimitate sesizarea privind legea alegerilor locale referitoare la articolul care stabileşte că este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi. Astfel, peste fix o lună ne vom alege primarii la fel ca acum patru ani, într-un singur tur de scrutin, cu probabilitatea ca majoritatea celor aflaţi în funcţie să fie realeşi.
Ultima speranţă a liberalilor s-a stins ieri la Curtea Constituţională, care a decis că legea electorală va rămâne neschimbată, iar alegerea primarilor se va face, ca şi în 2012, într-un singur tur de scrutin. Judecătorii Curţii au respins ieri în unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind articolul din legea alegerilor locale care arată că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi într-un singur tur. “Curtea Constituţională tocmai s-a pronunţat, nu cred că mâine vom schimba. Mai avem încă 30 de dosare venite până astăzi cam cu acelaşi obiect, dar sigur nu vom schimba practica de azi până mâine”, a explicat ieri preşedintele CCR, Augustin Zegrean. “Este o decizie de normalitate. Judecătorii CCR au rezistat la toate toate aceste presiuni din ultima perioadă şi n-au făcut o greşeală uriaşă. Alegeri în două tururi şi schimbarea legislaţiei acum ar fi însemnat o intervenţie brutală în democraţie şi în viaţa politică”, a reacţionat liderul PSD Liviu Dragnea. “Acum patru ani nu a ieşit în evidenţă atât de tare carenţa acestui sistem pentru că atunci era un partid uriaş, USL-ul care a câştigat primari cu 40-60%, pe locul doi s-a plasat PDL cu 10-15% şi nu a apărut atât de stridentă anomalia acestui sistem”, a argumentat jurnalistul care a depus sesizarea de neconstituţionalitate. În luna februarie, un raport anual al Expert Forum arăta că 80% dintre primarii aflaţi acum în funcţie vor fi realeşi în iunie dacă alegerile se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin. Avantaj din oficiu pentru marile partide, atât PSD, cât şi PNL împărţindu-şi primăriile din toată ţara. “PSD are în jur de 1600-1700 de primari, cred că şi PNL-ul are vreo 800-900, sper să nu greşesc. Noi puteam să decidem şi în două tururi şi în trei tururi. Pentru ei puteam să facem în mod special în câte tururi era nevoie să câştige”, i-a ironizat liderul PSD, Liviu Dragnea, pe liberali.
Şi liberalii au votat în 2015
În mai 2015, liberalii au votat şi ei modificarea legislaţiei electorale însă au fost de acord cu menţinerea unui singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor. Această regulă a fost aplicată în premieră la alegerile locale din anul 2012, după modificaea legislaţiei de către majoritatea PDL din acel moment. Chiar şi aşa, liderii PNL s-au răzgândint în toamna anului trecut şi au depus un proiect pentru revenirea la două tururi de scrutin.
Din 1992 până în 2012, alegerea primarilor s-a desfăşurat în două tururi de scrutin
“CCR a respins ca neîntemeiată critica privind numărul de semnături şi ca inadmisibilă pe cea privind numărul de tururi. Vine însă şi al doilea dosar, deci bătălia nu e pierdută, nu vă luaţi după toţi << specialiştii >> care acum jubilează” Liviu Avram, jurnalist
Citește pe Antena3.roKremlinul comentează mondenitățile și spune că soții Assad nu divorțează. Chiar purtătorul de cuvât al lui Putin a negat informația