x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Legea privind votul uninominal într-un singur tur, aprobată de Senat

Legea privind votul uninominal într-un singur tur, aprobată de Senat

08 Mai 2012   •   08:52
Legea privind votul uninominal într-un singur tur, aprobată de Senat

Initiativa legislativa a USL privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin a fost aprobata, astazi, de plenul Senatului. In favoarea propunerii de lege s-au exprimat 77 de senatori, in timp ce noua senatori au votat impotriva, iar 17 senatori s-au abtinut de la vot.

"Propunerea mea si a domnului Crin Antonescu prevede o singura modificare fundamentata - cel care castiga colegiul, care se afla pe primul loc in colegiul sau electoral sa mearga direct in Parlament conform vointei celor care voteaza in respectivul colegiu. Am facut aceasta propunere in considerarea criticilor aduse in perioada scursa de la ultimele alegeri din 2008 vizavi de modul in care au fost alesi deputatii si senatorii si, in mod sigur, vizavi de ceea ce consideram a fi o limpezire a scenei politice si o intarire a legaturii directe intre cei care castiga colegiul si cei care iau votat", a afirmat presedintele PSD, in plenul Senatului.

Presedintele PNL Crin Antonescu, co-initiator al legii privind votul nominal pur, a declarat ca sistemul propus va acorda puterea si responsabilitatea alegatorilor si ofera legitimitate scenei politice romanesti.

"Din punctul meu de vedere, si cred ca nu este un punct de vedere singular, exista sistemele majore care fac dreptate cu sau fara ghilimele proportionalitatii si anume: varianta curata a sistemului de liste pe care noi am avut-o in Romania, sistem care a fost atacat, formula care mie personal in continuare imi pare sanatoasa din punct de vedere politic si exista in partea cealalta formula pe care noi o propunem, uninominal pur majoritar intr-un singur tur, propunem noi. Sigur ca exista sisteme intermediare sau mixte care au insa inconvenientul de a fi comunicate, care au inconvenientul de a genera realitatea sau macar impresia unor parlamentari de grade diferite, de conditii diferite, de legitimitati diferite si optiunea pe care o avem de facut este in acest moment din evolutia vietii politice romanesti de a opta pentru formula in care cea mai mare poarte a responsabilitatii revine partidelor, respectiv formula listelor sau formula in care cea mai mare putere de alegere si deci responsabilitate revine alegatorului, adica formula pe care astazi impreuna cu domnul Ponta o propunem", a declarat Antonescu.

Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale, in sensul ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, adica atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa.

Acest tip de sistem presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina numarul cel mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

"La nivelul colegiilor uninominale, se atribuie un mandat candidatilor care apartin unui competitor electoral ce a intrunit pragul electoral si care au obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate in colegiul uninominal in care au candidat", se arata in textul propunerii de lege.

In propunerea de lege este prevazuta si situatia de blocaj, initiatorii propunand ca intr-un astfel de caz sa fie organizat, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, un nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate.

In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr.215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali ii are ca initiatori pe copresedintii USL, Crin Antonescu (PNL) si Victor Ponta (PSD).

Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, propunerea de lege urmand sa fie transmisa Camerei Deputatilor.

×