x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii şi-au dat cu stânga-n dreapta

Liberalii şi-au dat cu stânga-n dreapta

de Marius Gîrlașiu    |    06 Iul 2016   •   14:32
Liberalii şi-au dat cu stânga-n dreapta

Cu patru luni înaintea alegerilor parlamentare, liberalii continuă să-şi dea singuri cu stângul în dreptul la nivel de imagine şi strategie. Mari perdanţi ai alegerilor locale, liderii PNL şi-au bulversat electoratul cu patru candidaţi în două luni la primăria Capitalei, iar şirul eşecurilor politice a continuat treptat pâna la ideea fuziunii cu UNPR-ul lui Gabriel Oprea. Ca să-şi mai spele imaginea, Alina Gorghiu a transmis că “Dacian Cioloş corespunde perfect profilului de premier” agreat de PNL, iar liberalii l-ar putea propune ca viitor prim-ministru după alegerile din toamnă.

Marele PNL a pierdut pe cont propriu alegerile din Capitală, dar şi negocierile ulterioare pentru formarea majorităţilor în teritoriu, însă daunele cele mai vizibilie rămân la nivel de imagine. Gândite pentru a spori şansele partidului la parlamentare, ultimele mişcări tactice ale liderilor PNL pot îndepărta şi mai mult electoratul tradiţional în vederea alegerilor din toamnă. Jurnalul Naţional vă prezintă azi cinci episoade în care liberalii şi-au sabotat singuri şansele în lupta cu rivalii social-democraţi.

 

  1. Şi-au bulversat electoratul. Şirul eşecurilor a început în februarie, odată cu retragerea lui Cristian Buşoi din cursa pentru primăria Capitalei şi înlocuirea europarlamentarului cu Ludovic Orban. Fostul vice PNL s-a retras şi el după acuzaţiile DNA, următorul ales al partidului fiind fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, Marian Munteanu. Liderul “golanilor” a stârnit reacţia dură a opiniei publice, fiind acuzat de simpatii legionare şi legături cu fosta Securitate, fiind înlocuit şi el după doar o săptămână. Candidatul final a fost Cătălin Predoiu, fostul ministru al Justiţei fiind împins de la spate într-o bătălie pe care o refuzase categoric la începutul campaniei. Astfel, PNL a reuşit “performanţa” de a avea patru candidaţi diferiţi în decurs de numai două luni la primăria Capitalei.

  2. Scandal cu Nicuşor Dan. Înaintea alegerilor din 5 iunie, Cătălin Predoiu i-a propus candidatului USB să se retragă din cursă în favoarea liberalilor, însă acesta i-a întors oferta. Predoiu a refuzat varianta cu Nicuşor Dan susţinut de PNL, afirmând că în sodajele partidului era mult peste liderul USB. Rezultatul votului? Nicuşor Dan l-a surclasat pe candidatul PNL, obţinând de trei ori mai multe voturi decât acesta. Mai mult, în timpul campaniei Predoiu a lansat varianta unei alianţe cu M10 şi PMP peste capul liderilor PNL, fiind refuzat din start de Macovei şi Băsescu.

  3. Au luat-o pe urmele pesediştilor. Eşecul de la locale a fost taxat dur de voci din interioriul partidului. Deputatul Theodor Paleologu şi senatorul Cristian Bodea au cerut demisia cuplului Blaga-Gorghiu, considerat responsabil pentru scorul sub aşteptări al PNL. Paleologu şi Bodea au plătit scump îndrăzneala de a critica liderii, fiind excluşi din partid pe modelul decapitării lui Valeriu Zgonea în PSD.

  4. Fiasco la negocieri. Blaga şi Gorghiu au încercat să dreagă busuicoul mascând eşecul din Capitală prin scorul bun obţinut în restul ţării. “Sunt cele mai bune rezultate ale PNL după Revoluţie”, a fost mesajul conducerii. Negocierile din teritoriu i-au lăsat pe liberali cu ochii în soare. Au obţinut doar şapte şefi de CJ-uri şi nouă majorităţi, cât partidul lui Traian Băsescu la un scor de doar 4%.

  5. Fuziunea cu partidul lui Oprea. Bomboana pe colivă a reprezentat-o ideea fuziunii cu UNPR. Scopul liberalilor ar fi fost majorităţile din teritoriu şi preluarea supremaţiei în Parlament, însă scenariile dorite au eşuat lamentabil. Progresiştii au trădat în ţară, iar la Bucureşti au dezertat masiv şi s-au înscris în PSD, fiind racolaţi la bucată.

Prejudicii de imagine cu interesul naţional

Chiar dacă nu s-a mai realizat, fuziunea cu UNPR poate lăsa urme adânci în imaginea partidului, cu consecinţe directe la votul din toamnă. Considerat un satelit al PSD, partidul înfiinţat de Gabriel Oprea se descrie, oficial, drept “partid de stânga progresist”. “Înainte de a face un astfel de pas trebuie să facem o cercetare, o analiză sociologică. Sunt convinsă că sunt şi cetăţeni care sunt de acord, sunt şi electori de-ai noştri care nu ar fi de acord”, a recunoscut vicele PNL, Sulfina Barbu, în dimineaţa BPN-ului care a pus cruce discuţiei despre fuziune. Mai mult, un mariaj cu UNPR ar fi adus şi prejudicii serioase la capitolul integritate, progresiştii confundându-se şi azi cu imaginea vechilor lideri, Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, ambii cu probleme penale.

×