x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii și-au stabilit pragul scandalului: 30%

Liberalii și-au stabilit pragul scandalului: 30%

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2020   •   10:30
Liberalii și-au stabilit pragul scandalului: 30%

În interiorul Partidului Național Liberal ar exista, conform unor surse politice, un curent care se pregătește de ripostă, în cazul în care formațiunea ar înregistra, la alegerile din data de 6 decembrie, un scor sub 30 de procente. Planul, în cazul unui astfel de eșec, ar fi acela de determinare a președintelui Klaus Iohannis de înlocuire a lui Ludovic Orban din fruntea Executivului, cu un alt liberal. Două nume ar fi luate, potrivit surselor citate, în calcul. Unul este cel al eurodeputatului Siegfried Mureșan, iar al doilea ar fi cel al actualului ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

 

Liberalii se tem de faptul că, în urma unor sondaje interne, partidul se află pe un trend descendent, în condițiile în care, de la o proiecție de peste 43 la sută, la începutul acestui an, la alegerile locale din 27 septembrie, formațiunea a realizat un scor la nivel național de 34 la sută. Iar la nivelul Capitalei, scorul obținut de PNL a fost sub 20 de procente. Mai mult, sondajele de opinie date publicității, pentru luna octombrie, arată o scădere, la nivel național, la 32 la sută, în timp ce, pe surse, se pare că cercetările interne arată că, în noiembrie, partidul de guvernământ s-ar afla foarte aproape de pragul de 30 de procente. 

În acest context, scăderea este pusă pe seama modului în care a acționat Guvernul, în ultimele luni, mai ales în ceea ce priveșe gestionarea pandemiei, dar și rivalizarea unor sectoare economice votante de dreapta, ca urmare a măsurilor de restricție instituite.

 

Se caută soluții

 

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, în mai multe rânduri, că își dorește ca PNL să câștige alegerile parlamentare și că vrea ca, după 6 decembrie, să fie constituită o majoritate în jurul PNL, care să dea un nou guvern. Șeful statului a lăsat, de altfel, să se înțeleagă că îl dorește în continuare pe Ludovic Orban ca prim-ministru. Problema invocată de grupul de critici din interiorul partidului este aceea că, pe lângă scăderea abruptă în sondaje, actualul premier nu mai este dorit la Palatul Victoria de principalii aliați pe care PNL dorește să-i coopteze la guvernare, după alegerile parlamentare.

USR-PLUS, prin vocea mai multor comunicatori, inclusiv prin vocea lui Dan Barna, au afirmat că vor intra la guvernare doar dacă PNL își schimbă premierul, dar și dacă înlătură unii miniștri considerați controversați. De aceea, în acest moment, se caută soluții de compromis, care să redea alegătorilor de dreapta încrederea.

Posibile nume, pe zona tehnocrată 

 

Sursele citate arată că sunt luate în considerare două nume ca posibili înlocuitori ai lui Ludovic Orban, în cazul unui scor de sub 30 la sută, pentru funcția de prim-ministru. Unul este numele lui Siegfried Mureșan, fost membru PMP, actual europarlamentar PPE și pe care chiar Ludovic Orban a încercat să-l impună, anul trecut, în funcția de comisar european. Mureșan ar avea atuul că se află în foarte bune relații instituționale și politice cu capitala Germaniei, Berlin, mai spun sursele citate.

Al doilea nume vehiculat este al actualului ministru al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, care inclusiv la nivelul aliaților din USR-PLUS are imaginea unui ministru mai mult tehnocrat decât politic. Reamintim că PLUS ia în calcul propria nominalizare la funcția de prim-ministru, în persoana lui Dacian Cioloș.

Scaunul lui Orban se clatină, în cazul unui eșec major la alegerile din 6 decembrie. Revoltații din partid i-ar dori pe Siegfried Mureșan sau pe Ioan Marcel Boloș la Guvern

 


 

×
Subiecte în articol: siegfried muresan Ioan Marcel Boloș