x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii şi pesediştii se bat pe şefia comisiei SIE

Liberalii şi pesediştii se bat pe şefia comisiei SIE

de Diana Lazăr    |    16 Sep 2016   •   17:44
Liberalii şi pesediştii se bat pe şefia comisiei SIE
Sursa foto: SORIN LUPSA

PSD şi PNL se bat pe funcţii şi privilegii până în ultima zi a mandatului actualului Parlament. Liberalii revendică şefia Comisiei de control a SIE, însă social-democraţii le blochează demersul în şedinţele conducerii Camerei Deputaţilor unde au majoritatea. Situaţia e similară şi în Comisia de control a SRI unde cele două partide îşi dispută un post de vicepreşedinte.

Principalele partide din Parlament au un nou motiv de gâlceavă. Vicepreşedintele PNL, Cezar Preda, membru în Comisia de control a SRI cere transferul la SIE. Motivul? Funcţia de preşedinte a acestei comisii aparţine liberalilor, potrivit algoritmului politic rezultat după alegerile din 2012 şi, conform regulamentului, aşa ar trebui să rămână până la final. Postul este ocupat însă de deputatul Mihăiţă Calimente care a trecut la ALDE întrucât PNL nu l-ar mai fi pus pe lista pentru alegerile din decembrie. Dacă parlamentarii ar respecta cutuma, Calimente ar trebui să piardă postul de şef în comisia SIE. Numai că social-democraţii îşi protejează partenerii de la ALDE şi refuză să facă pe placul PNL. Surse din conducerea Camerei Deputaţilor au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că într-o şedinţă recentă a Biroului Permanent, preşedintele Florin Iordache ar fi refuzat să pună pe ordinea de zi această solicitare a PNL. Ulterior, Cezar Preda i-a reproşat lui Iordache că nu respectă înţelegerile politice, susţin sursele citate. Potrivit acestora, preşedintele Camerei ar fi explicat că vina aparţine reprezentantului PNL, Tinel Gheorghe, care ar fi cerut ca solicitarea sa să fie pusă pe ordinea de zi abia la finalul şedinţei. Dacă nu va primi această funcţie, Cezar Preda s-ar mulţumi şi cu cea de vicepreşedinte al Comisiei de control SRI, ocupată în prezent de Octavian Popa, fost liberal trecut şi el la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Miza comisiei SIE

Deşi au rămas mai puţin de trei luni până când actualul Parlament îşi va încheia misiunea, obţinerea unui post de şef de comisie este vânată pentru privilegiile cu care vine la pachet, respectiv salariu de peste 5900 de lei, maşină, birou şi secretară. Pe lângă beneficiile materiale, şefia comisiei SIE ar putea avea un rol foarte important în perioada următoare întrucât pachetul legilor siguranţei naţionale ar trebui să ajungă în Parlament. Chiar dacă actualul Legislativ nu va mai avea timpul necesar să voteze noile acte normative, primele discuţii vor fi începute de actualul. Aşa că şefii celor două comisii de control SRI şi SIE îşi vor asigura vizibilitatea şi îşi vor lasa amprenta pe pachetul de legi.

Liberalul Cezar Preda vizează fotoliul de şef al Comisiei pentru controlul SIE

×