x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lovitură fatală dată turismului electoral

Lovitură fatală dată turismului electoral

de Diana Lazăr    |    25 Iun 2015   •   16:10
Lovitură fatală dată turismului electoral
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Aleși mai puţini și nu prea

 Vot pe liste şi mai puţini senatori şi deputaţi decât în actuala legislatură sunt principalele modificări aduse legii alegerilor parlamentare aprobată miercuri d e L e g i s l a t i v şi trimisă preşedintelui la promulgare. Noua l e g e reduce numărul senatorilor şi deputaţilor prin creşterea normei de reprezentare: un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori.

Votul uninominal s-a dove­dit a fi un eşec, ca atare clasa politică a decis revenirea la listele de partid. Alegerile parlamentare din 2016 se vor desfăşura după o lege nouă, adoptată de către deputaţi.

Vot pe liste şi mai puţini senatori şi deputaţi decât în actuala legislatură sunt princi­palele modificări aduse legii alegerilor parlamentare apro­bate miercuri de Legislativ şi trimisă preşedintelui la promul­gare. Noua lege reduce numărul senatorilor şi deputaţilor prin creşterea normei de reprezen­tare: un deputat la 73.000 de locuitori şi un senator la 168.000 de locuitori. Astfel, ar urma ca de la anul să avem 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 repre­zentanţi ai minorităţilor naţio­nale altele decât cea maghiară, şi 134 de senatori.

La totalul de parlamentari aleşi în România se adaugă şi cei aleşi în diaspora, respectiv 6 (4 deputaţi şi 2 senatori). Fie-care judeţ devine o circum­scripţie electorală în care parti­dele pot depune liste de candidaţi. În privinţa pragului electoral, legea impune obţi­nerea a 5% din voturi la nivel naţional sau 20% din voturi în cel puţin patru judeţe. Pragul alternativ a fost introdus cu dedicaţie pentru UDMR, în urma unei înţelegeri între putere şi opoziţie. Astfel, Uniunea s-a asigurat că va fi prezentă în Parlament şi după 2016, chiar dacă nu va fi atins pragul de 5%, variantă proba­bilă în condiţiile în care nivelul de prezenţă la vot a etnicilor maghiari este sensibil mai scăzut decât cel al românilor. Alianţele electorale dintre două partide au un prag electoral de 8%, iar pentru fiecare partid inclus în plus în alianţa respec­tivă, pragul mai creşte cu un procent, fără a putea depăşi însă nivelul de 10%.

Scandal pe diaspora

În proiectul aprobat de comisie, numărul parlamentarilor din dias­pora se dubla la propunerea PNL. Plenul însă a respins acest amen­dament, liberalilor lipsindu-le un singur vot pentru aprobare. Ulterior, şeful deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a cerut o comisie de anchetă pentru că patru dintre colegii săi ar fi votat de fapt amendamentul, dar voturile lor nu s-au contabilizat. Majoritatea a respins solicitarea

Asitență de la STS

Noua lege aduce modificări importante şi cu privire la combaterea fraudelor electo­rale. Se introduce un sistem electronic creat de STS de verificare a votului şi de combatere a votului multiplu care presupune prezenţa în fiecare secţie a unui calculator conectat la baza naţională de date. Fiecare CNP de votant va fi introdus în acest calcu­lator pentru a se verifica în timp real dacă a mai votat în ziua respectivă. În plus, alegă­torii din străinătate se pot înscrie şi electronic într-un registru electoral. Mai mult, se introduce şi noţiunea de expert electoral, care în-seamnă că preşedinţii secţiilor de votare vor fi selectaţi dintr-o bază de date a Autori­tăţii Electorale Permanente pe bază de studii şi experienţă în domeniul juridic.

×