x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Negocierile de la Vila Lac s-au încheiat fără niciun rezultat. Orban s-a autopropus premier

UPDATE. Negocierile de la Vila Lac s-au încheiat fără niciun rezultat. Orban s-a autopropus premier

15 Dec 2020   •   16:50
UPDATE. Negocierile de la Vila Lac s-au încheiat fără niciun rezultat. Orban s-a autopropus premier
Sursa foto: DIANA OROS

UPDATE 2 Liderii USR PLUS vor discuta miercuri varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea Uniunii.

„E opoziție în partid la scenariul asta. Ar fi greu de această variantă, după ce Orban și-a dat demisia acum o săptămână”, declară sursele citate.

Ludovic Orban s-a autopropus premier la întâlnirea cu liderii USR PLUS și UDMR, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate negocierilor dintre partidele de dreapta.

Propunerea lui Ludovic Orban va fi discutată de liderii PNL într-o ședință care va avea loc marți seara.

UPDATE. Discuțiile de marți, de la Vila Lac, nu s-au soldat cu un consens între liderii PNL, USR PLUS și UDMR, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

„Negocierile s-a blocat, liberalii vor în continuare șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban și merg în continuare cu Florin Cîțu pentru funcția de premier”, spun surse participante la negocieri pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor citate, următoarea rundă de negocieri va avea loc joi, iar discuțiile vor fi reluate în formatul inițial, cu cele trei echipe de negociere - program de guvernare, Parlament și structura guvern.

--------------------------------------

Știre inițială. Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au o întâlnire, marți după-amiază, la Vila Lac pentru a continua discuțiile privind formarea noului Guvern.

Discuțiile au fost reluate în contextul în care copreședintele USR PLUS, Dan Barna, le-a propus lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să ocupe toți trei funcții de vicepremieri în viitorul Cabinet, pentru a debloca negocierile. De asemenea, Barna l-a propus la șefia Camerei Deputaților pe liderul deputaților USR, Cătălin Drulă.

„Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru viitorul României. Un Guvern în care premierul - care va fi acela - va avea ca vicepremieri liderii celor trei partide din coaliţie va fi un Guvern care arată serios, va fi un Guvern care va fi credibil şi va fi un Guvern care nu va mai avea nevoie de comitete şi comisii colaterale pentru luarea unor decizii. Va fi un Guvern prin care le transmitem românilor că suntem concentraţi pentru ceea ce înseamnă pandemie, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă găsirea unor soluţii pentru locurile de muncă, că suntem concentraţi pe ceea ce înseamnă o coaliţie stabilă, asumată de adevărat de cele trei forţe politice, şi nu o coaliţie de conjunctură sau întâmplătoare", a declarat Barna, la Parlament.

Orban a precizat că orice propunere sau posibilă soluție pentru formarea viitorului Guvern trebuie pusă pe masa discuțiilor.

„ Am convenit în cursul primelor două zile de negocieri pe care le-am avut cu liderii USR PLUS şi UDMR să comunicăm doar împreună şi doar acele lucruri asupra cărora am ajuns la un acord. Având în vedere faptul că înţelegerea noastră comună a fost să evităm comunicările individuale de poziţii care nu au făcut obiectul consensului dintre liderii celor trei formaţiuni, rămân consecvent acordului agreat cu ceilalţi parteneri de discuţie. Consider că orice propunere sau posibilă soluţie menită să consolideze formarea viitoarei coaliţii trebuie adusă pe masa discuţiilor şi încurajez toţi partenerii să rămână consecvenţi acordului iniţial", a spus Orban.

×
Subiecte în articol: vila lac negocieri pnl usr plus udmr