x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Macovei, demisa de Senat

Macovei, demisa de Senat

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    14 Feb 2007   •   00:00
Macovei, demisa de Senat

Motiunea simpla a conservatorilor impotriva ministrului Justitiei, Moni-ca Macovei, a avut un vot pozitiv in Senat. Scorul: 81 de voturi in favoa-rea motiunii PC si doar 46 de voturi favorabile Monicai Macovei, care sufera o grea lovitura de imagine.

Soarta ministrului Justitiei, Monica Macovei, atarna de un articol al Regulamentului Senatului, ce prevede ca motiunile adoptate de aceasta Camera devin "obligatorii" pentru Guvern. Textul nu este insa dublat de Constitutie. Adoptand aseara motiunea anti-Macovei, Senatul a dat un vot pentru demiterea acesteia, dar ministrul nu vrea sa plece.

Dezbateri pe fond, dar si batai in pupitre si atacuri dure la adresa ministrului Monica Macovei. Din cand in cand, asocierea numelui ministrului Justitiei cu cel al presedintelui Traian Basescu, in sintagme deloc apreciative pentru cei doi. Asa s-au desfasurat aseara dezbaterile la motiunea simpla impotriva ministrului Justitiei, initiata de Partidul Conservator si sustinuta de senatori ai PSD si PRM. Adoptata cu o larga majoritate, 81 de senatori pronuntandu-se in favoarea motiunii, documentul solicita demiterea lui Macovei, dar si adoptarea proiectului de lege privind numirea procurorului general si a sefului DNA la propunerea Consiliului Suprem al Magistraturii si nu a ministrului Justitiei. Sub acoperirea votului secret, 12 dintre senatorii care au votat impotriva Monicai Macovei ar putea fi chiar colegi de Coalitie cu aceasta. Ceilalti 46 de senatori au votat pentru respingerea motiunii. Anuntarea rezultatului a ridicat sala in picioare, pe fondul apaluzelor puternice, parlamentarii opozitiei cerand in cor demisia ministrului. Inainte de a pleca, Macovei a declarat presei ca nu demisioneaza, in ciuda votului din Senat.

ACUZE. Neindeplinirea reformei in justitie, asa cum s-a angajat la inceputul mandatului, ba mai mult, lipsa totala a unei strategii, subminarea prestigiului si credibilitatii CSM, incalcarea repetata a independentei judecatorilor si procurorilor prin declaratii cu rol de indicatii referitoare la anchete penale in curs, dar si favorizarea prin incompetenta a punerii in libertate a inculpatului Omar Hayssam si atacarea constanta a Parlamentului si discreditarea activitatii acestuia au constituit alte subiecte pe baza carora senatorii semnatari ai motiunii au criticat-o dur pe Macovei. Si Legea ANI a fost invocata in dezbatere, senatorii opozitiei acuzand ministrul ca a invocat o solicitare a UE, cand, de fapt, o astfel de institutie nu exista in nici una dintre tarile spatiului comunitar.

APARARE. Prezenta la dezbateri, Macovei a incercat sa demonteze toate acuzele senatorilor, dar inceputul discursului ei, prin care ii acuza pe semnatari ca, prin aceasta motiune, dovedesc doar necunoasterea procedurilor din justitie si a legilor, nu a fost prea bine primit de cei prezenti. In plus, la reprosul privind lipsa unei strategii de reformare a justitiei si transferul de atributii catre CSM pentru a se eschiva de indatoriri, raspunsul dat de Macovei a facut trimitere la "mostenirea guvernarii trecute". In apararea ministrului a sarit democratul Radu Berceanu, care a amintit aprecierile facute de comisarii europeni Ollie Rehn si Franco Frattini la adresa Monicai Macovei.

BASESCU, INVOCAT. Acuzele senatorilor nu au vizat insa numai pe ministrul Justitiei, ci si numele presedintelui Basescu a fost des invocat. O asociere a facut-o senatorul PC Gheorghe Constantin, care a vorbit despre "resorturile intime ale relatiei" Basescu - Macovei. Acesta a incriminat "politica strutului adoptata de Macovei in privinta dosarelor pe care presedintele Basescu le avea inainte de preluarea mandatului - Flota si casa din Mihaileanu" si faptul ca ministrul "nu a schitat nici un gest in privinta grupurilor de interese de la Goden Blitz". Cele mai dure atacuri la adresa "cuplului" Basescu-Macovei au venit insa de la PRM, senatorul Vadim Tudor vorbind despre asemanarile dintre cei doi: "Apucaturile dictatoriale si bahice". Imediat dupa anuntarea votului, liderul PC, Dan Voiculescu, a aratat ca, daca ministrul nu este demis, PC va initia o motiune de cenzura impotriva intregului Cabinet Tariceanu".

REGULAMENT SENAT
Art. 157. (2) Motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate.
CONSTITUTIE
Art.112 (2) Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari.

PREMIERUL TARICEANU PASEAZA PROBLEMA LA CURTEA CONSTITUTIONALA
Desi a anuntat cu multa siguranta ca nu va cere demisia ministrului Monica Macovei, chiar daca motiunea trece, premierul Tariceanu (foto) s-a razgandit. Biroul de Presa al Guvernului a anuntat aseara ca Executivul va astepta raspunsul Curtii Constitutionale in privinta urmarilor motiunii. La cateva ore de la momentul votului, un comunicat al Guvernului anunta doar ca premierul va lua decizia dupa analizarea continutului dezbaterilor din Senat. "Premierul Calin Popescu Tariceanu va analiza continutul dezbaterilor din plenul Senatului, urmand ca in proxima sedinta de guvern sa propuna adoptarea masurilor ce decurg din punctele de vedere exprimate", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. "Guvernul considera ca este de datoria sa, in cadrul relatiilor definite de Constitutie, sa respecte punctul de vedere al Parlamentului. Prin urmare, premierul va analiza recomandarilor formulate de Senat si va cere ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa promoveze masurile ce se impun pentru a raspunde propunerilor si solicitarilor Senatului", se mai arata in document. In ajutorul lui Tariceanu a sarit apoi liderul grupului Aliantei D.A. de la Senat, Puiu Hasotti, care a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala. (D.P.)

CINE A TRADAT?
Cele 12 voturi ce au iesit la inventar peste numarul senatorilor celor trei partide semnatare ale motiunii au alimentat acuzatiile de tradare intre grupuri. Primii acuzati au fost liberalii, cunoscuti pentru antipatia pentru Macovei, dar nu exista nici o dovada, intrucat votul a fost secret, cu bile. Vicepresedintele PD Liviu Negoita a alimentat primul acest scenariu. Negoita a declarat ca, daca in urma votului de la motiunea anti-Macovei s-ar cauta o defectare din partea unor partide de guvernamant, aceasta ar trebui gasita la unii "colegi" liberali, considerati a fi "cameleoni politici". "Sigur ca aici ne referim la cei care se afla in arcul guvernamental, adica la unii dintre colegii nostri din PNL", a sustinut Negoita. Senatorul PNL de Suceava Tiberiu Prodan sustine insa ca cinci senatori PLD, din partidul lui Stolojan, ar fi votat in favoarea motiunii, cu scopul de a crea probleme PNL. Opozitia are in Senat 72 de voturi, conform senatorului PSD Serban Nicolae, dar numarul voturilor pentru motiune a fost 81. Din randurile opozitiei au lipsit insa trei senatori, deci 69 de voturi au provenit de la PC, PSD si PRM. Diferenta pana la 81, adica 12 voturi, putea proveni din randurile Coalitiei sau, mai putin probabil, de la PLD. (M.I.A.)

×
Subiecte în articol: politic macovei justiţiei ministrului senat