x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mădălin Voicu, dirijor la Orchestra Camerei

Mădălin Voicu, dirijor la Orchestra Camerei

de Diana Lazăr    |    18 Feb 2016   •   13:28
Mădălin Voicu, dirijor la Orchestra Camerei
Sursa foto: Adrian Manolache

Mădălin Voicu a „ dirijat” magistral plenul Camerei Deputaţilor care a respins cererile de reţinere şi arestare preventivă pe numele său. La „spectacolul” său au venit special fostul premier, Victor Ponta, şi fostul ministru Elena Udrea. Nicolae Păun, acuzat în acelaşi dosar, poate fi reţinut pentru 24 de ore, dar nu poate fi arestat preventiv.

Deputatul PSD Mădălin Voicu a scăpat de cătuşe. Nu a folosit o baghetă magică, ci pe cea de dirijor. Căci la latura sa artistică a apelat în discursul din faţa plenului în care a explicat că nu a făcut niciodată afaceri cu statul, nu are firme, nici smartphone sau internet, iar singurii bani pe care-i încasează sunt cei de la Parlament şi din contracte de drepturi de autor pentru prestaţiile muzicale şi de scriitor. „Dacă m-ar da nevasta afară din casă, ar trebui să-mi instalez un cort în faţa Parlamentului pentru că nu am alte proprietăţi”, s-a apărat Voicu în faţa plenului.

„Vă rog să nu încuviinţaţi reţinerea şi arestarea mea pentru că sunt nevinovat şi ar fi o umilinţă îngrozitoare, pe care o voi suporta dacă, Doamne fereşte, se va întâmpla”, a încheiat deputatul PSD. Iar colegii săi nu l-au „umilit”. Au respins cele două solicitări ale procurorilor. Şedinţa nu a fost însă fără emoţii pentru Voicu, prezent încă de la prima oră a dimineţii în sală şi aşteptând cuminte în banca să se parcurgă ordinea de zi până la speţa sa.

Spiritele s-au încins însă în plen din cauza unei neînţelegeri demne de Caragiale pe marginea legii toleranţei a liderului PSD, Liviu Dragnea. Pentru că parlamentarii i-au prelungit agonia, Voicu a plecat din sală şi s-a plimbat nervos pe holurile palatului. L-au încurajat însă mai mulţi social-democraţi şi jurnalişti care anticipau un final fericit pentru el.

Ponta, vot pentru Mădălin

Pentru prima dată în acest mandat de deputat, fostul premier Victor Ponta a venit la un vot de ridicare a imunităţii unui coleg. În vremea când conducea Guvernul, Ponta nu a votat niciodată pentru cineva aflat într-o astfel de situaţie. Ba mai mult, surse din PSD susţin pentru Jurnalul Naţional că fostul preşedinte de partid ar fi avut o pledoarie pro Voicu, fără însă să-i rostească numele, în şedinţa de grup de luni.

Ponta ar fi spus legat de telefonul dat de Voicu fostului ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, că oricine poate fi în situaţia de a fi acuzat pe nedrept de trafic de influenţă. Toţi parlamentarii, nu doar de la PSD, au telefonat miniştrilor din orice Guvern pentru a înlesni diverse întâlniri pe teme de interes pentru cetăţenii care i-au votat, ar fi afirmat fostul prim-ministru, care însă nu a confirmat discuţia.

Nicky Scorpion, salvat de deputații chiulangii

Deputatul Nicolae Păun nu s-a afişat deloc în Parlament de la finalul săptămânii trecute încoace. Nicky Scorpion, cum i se spune printre ai săi, nici măcar nu a încercat să-i convingă pe colegi că e nevinovat şi s-a lăsat în voia sorţii. Adică a cvorumului. Ba chiar a fost de negăsit, a povestit Mădălin Voicu presei. Prima cerere votată, cea de reţinere pentru 24 de ore, a trecut la limită de plen.

Următoarea însă, cea de arestare, deşi supusă la vot, a rămas suspendată pentru că s-a constatat lipsa cvorumului de şedinţă la încheierea proce-durii. Aşa că bilele au rămas în urnă, nenumărate. Conducerea Camerei Deputaţilor a intrat imediat în şedinţă pentru a vedea ce e de făcut în acest caz. La finalul Biroului Permanent, s-a decis ca votul pentru arestarea preventivă a lui Nicolae Păun să fie reluat miecurea viitoare, cel mai probabil la ora 14.30.

Prieten la nevoie

Un alt fost ministru dintr-un alt Guvern, Elena Udrea, a venit special la plen pentru voturile în cazul Voicu. Deşi votul a fost secret cu bile, se poate specula că Udrea s-a pronunţat împotriva arestării pentru că amiciţia ei cu Mădălin Voicu este cunoscută. Ba chiar, Voicu a încurajat-o în public pe fosta blondă de la Cotroceni în şedinţele în care s-a decis arestarea ei. De altfel, Udrea nu a rămas în Parlament şi la votul pentru Nicolae Păun.

Simpatia nu se sancționează

Imediat după ce DNA a făcut cererea de arestare preventivă a lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că deputaţii social-democraţi vor vota pentru solicitarea procurorilor. După rezultatul votului pentru Voicu, Dragnea a devenit mai maleabil afirmând că a contat „simpatia” colegilor săi pentru acesta.

„A existat o oarecare simpatie şi se pare că asta a contat. Simpatia nu poate fi sancţionată, chiar nu poate fi sancţionată şi nu există un vot cu nume şi prenume totuşi”, a spus Dragnea. Aşa că deputaţii PSD nu vor avea de suferit represalii pentru că au ţinut cătuşele departe de colegul lor.
 

×