x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Manţog, penalul care vizează legalitatea în Gorj

Manţog, penalul care vizează legalitatea în Gorj

de Gabriela Mladin    |    03 Oct 2011   •   12:03
Manţog, penalul care vizează legalitatea în Gorj

Ionel Mantog, un PDL-ist de frunte din Gorj, condamnat penal pentru fapte de coruptie la un an si opt luni inchisoare vizeaza legalitatea proiectelor in Consiliul judetean Gorj. Pe actele de legalitate care trec prin comisie, inainte de a fi dezbatute in plenul Consiliului Judetean Gorj, Mantog isi pune viza ca presedinte. PD-L Gorj sustine ca nici macar imoralitate nu exista intr-o astfel de situatie, iar Mantog este cel mai bun jurist pe care il au, chiar daca Justitia l-a condamnat pentru coruptie.

Ionel Mantog a fost ales presedinte al acestei comisii de cand a devenit consilier juridic. Atunci, ce-i drept, n-a fost inca, condamnat, dar fusese trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie. Intre timp, acelasi Mantog, presedinte de comisie juridica, a primit o condamnare penala de un an si opt luni inchisoare pentru fals intelectual, lucru care nu l-a impiedicat sa-si desfasoare in continuare activitatea.

Ionel Mantog vine mai nou in biroul presedintelui Consiliului Judetean Gorj, Ion Calinoiu cu care se consulta pe legalitatea proiectelor ce urmeaza a fi luate pentru binele judetului Gorj. "Incercam sa ignoram aceste vize prin dezbaterea in plenul Consiliului Judetean Gorj', a declarat Calinoiu.

Algoritm politic

In 2008, dupa castigarea mandatelor de consilieri judeteni, comisiile de specialitate din cadrul institutiei au fost impartite, in baza unui algoritm politic intre formatiunile care au intrat in Consiliul Judetean. Astfel, comisia juridica i-a revenit PD-L-ului si este formata din cinci consilieri judeteni ai PD-L, doi ai PSD, unul al PNL-ului si altul al PRM-ului. Cu majoritatea pe care PD-L o are in aceasta comisie, ales pentru functia de presedinte a fost Ionel Mantog, singurul, de altfel, cu studii juridice dintre consilierii democrat-liberali. Desi la acea data, Mantog era trimis in judecata pentru fapte de coruptie, nu fusese inca condamnat, lucru care l-a ajutat sa obtina functia. Era, oricum, o imoralitate, dar PD-L nu avea alta obtiune pentru functia de presedinte.

PD-L Gorj: "la noi functioneaza prezumtia de nevinovatie!'

Intre timp, a intervenit si condamnarea de un an si opt luni de inchisoare cu suspendare, o hotarare neramasa definitiva, aspect de care PD-L-ul se leaga in continuare. "Nu exista o hotarare definitiva de condamnare, atunci domnul Mantog isi va pierde si calitatea de membru al partidului si deci si functia de consilier judetean. Nu avem in aceasta comisie alti membri PD-L, consilieri judeteni, care sa-l inlocuiasca pe Mantog. Cand va interveni o hotarare definitiva de condamnare a acestuia, vom vedea ce facem. Noi detinem rezerve de cadre, dar stam mai rau cu juristii din cadrul Consiliului Judetean', a declarat Ion Ruset, presedintele PD-L Gorj.

Ionel Mantog, condamnat penal la un an si opt luni de inchisoare cu suspendare pentru fapte de coruptie, isi va pune in continuare viza pe legalitatea proiectelor din Consiliul Judetean Gorj, intrucat organizatia Partidului Democrat Liberal nu detine alte persoane cu studii juridice, astfel incat sa-l poata inlocui pe acesta. Comisiile au fost impartite imediat pe algoritm politic, iar cea juridica a revenit PD-L-ului. Pentru ca nu au cu cine sa-l inlocuiasca, adica un alt jurist care sa fie si consilier judetean, organizatia de la Gorj il lasa in continuare pe penalul Mantog sa ocupe o astfel de functie.

PD-L are juristi, dar ...penali!

Asadar, Mantog ramane, in continuare, sa avizeze legalitatea proiectelor din Consiliul Judetean. Este foarte adevarat ca juristii pe care PD-L ii are in functii alese, au fost condamnati penal. De exemplu, deputatul Cosmin Popescu detine chiar o hotarare definitiva de condamnare pentru fapte de coruptie la doi ani de inchisoare cu suspendare. El si-a dat demisia din PD-L, dar tot in curtea lor se afla ca independent. La Mantog, hotararea nu este definitiva, procesul desfasurandu-se acum la Curtea de Apel din Alba, unde Mantog a cerut amanari cu nemiluita, ba sa-si angajeze aparator, desi el formulase recursul, ba ca e bolnav, judecatorii dand ultimatul pentru 18 octombrie in vederea pronuntarii.

×