x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marko Bela, dat in judecată

Marko Bela, dat in judecată

de Dana Piciu    |    20 Noi 2007   •   00:00
Marko Bela, dat in judecată
Sursa foto: Gabi Boholt/

Liderul UDMR, Marko Bela, va fi dat in judecată de preşedintele PC, Dan Voiculescu, "pentru ofense repetate aduse romănilor şi pentru instigare la atitudini agresive faţă de romănii din Ardeal".Â


Liderul PC, Dan Voiculescu, a anunţat ieri că il dă in judecată pe preşedintele UDMR Marko Bela (foto) "pentru ofense repetate aduse romănilor şi pentru instigare la atitudini agresive faţă de romănii din Ardeal".

Dan Voiculescu afirmă că manifestarea UDMR de la Tărgu-Mureş "are toate caracteristicile unei acţiuni impotriva ordinii constituţionale, situaţia reglată clar de Codul Penal in articolul 166". "Solicitarea transformării limbii maghiare in limbă oficială, revendicările de autonomie teritorială şi compararea Ardealului cu regiuni recunoscute pentru intensele probleme etnice, intonarea imnului Ungariei, punerea Ardealului «la traistă» chiar şi cu conotaţiile simbolice ale gestului, toate acestea sunt suficiente argumente pentru o acţiune in instanţă impotriva conducerii UDMR", a spus liderul PC. El a mai spus că este "mai mult decăt o acţiune in instanţă, fiind o incercare de a obţine printr-un verdict al justiţiei delimitarea intre naţional şi şovinism, intre solicitarea drepturilor legitime şi manifestările extremiste, intre acţiune paşnică şi instigare la agresiune".


SANCŢIUNI. Preşedintele PC a amintit că nu este prima dată cănd Marko Bela şi colegii săi recurg la declaraţii care "in orice altă ţară normală ar fi fost sancţionate de lege". "Dacă acum, cănd miza este dată de alegerile pentru Parlamentul European, UDMR recurge la astfel de gesturi şi declaraţii, mă intreb ce se va intămpla in anul 2008, cănd vom avea alegeri locale şi generale. In campaniile următoare, instigarea la agresiune simbolică s-ar putea transforma in instigare la violenţă fizică. Ar trebui să ne aducem aminte că de multe ori dramele colective au izbucnit de la declaraţiile inflamatorii ale unor indivizi", a adăugat Dan Voiculescu. "UDMR nu prin incălcarea Constituţiei vrea să-şi obţină dezideratele, ci prin modificarea Constituţiei şi a legilor. Domnul Dan Voiculescu nu inţelege cum funcţionează viaţa politică, pentru că altfel ar şti că partidele pot propune modificări legislative. Noi, pentru tot ce am vrut să obţinem, am acţionat pe căi constituţionale şi legale", a reacţionat Marko Bela.

×
Subiecte în articol: politic marko bela