x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu: E o eroare profundă să te referi la campaniile de presă ca vulnerabilităţi ale siguranţei naţionale

Meleşcanu: E o eroare profundă să te referi la campaniile de presă ca vulnerabilităţi ale siguranţei naţionale

23 Iun 2010   •   00:00

   
Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, a calificat includerea campaniilor de presă în categoria vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale ca fiind "o eroare profundă".

"Cred că este o eroare profundă să te referi la acest lucru, pentru că el are incidenţă directă asupra principiului libertăţii presei într-o ţară democratică. Ceea ce ar trebui să facă obiectul, dacă se doreşte de către preşedinte, unei preocupări în materie de impact asupra strategiei naţionale şi securităţii sunt manipulările din presă, informaţiile mincinoase, bazate pe interceptări telefonice, pe alte lucruri. O campanie de presă e un lucru natural pe care orice organ de presă îl face. Nu văd de ce o campanie este rea în sine dacă e bazată pe documente şi informaţii reale şi reflectă o preocupare a societăţii. Dacă e vorba de dezinformare, de manipulare, putem discuta", a declarat Meleşcanu.

El consideră că Traian Băsescu ar putea invoca articolele din Constituţie referitoare la securitatea naţională şi în cazul campaniilor de presă, aşa cum a făcut cu reducerea pensiilor şi salariilor.

"Este o temă pe care presedintele a mai lansat-o în numeroase rânduri. Nu ştiu dacă atunci când a făcut-o s-a bazat pe anumite informaţii sau este o reacţie personală", a susţinut Teodor Meleşcanu, potrivit Agerpres.

Referindu-se la strategia de apărare naţională în ansamblu, Meleşcanu a caracterizat-o ca fiind 'un document interesant cu o viziune modernă asupra apărării şi securităţii', dar care prezintă şi lipsuri dat fiind că este 'la prima mână'.

"Personal, apreciez că este un document care porneşte de la o concepţie modernă, în care securitatea şi apărarea nu se referă numai la apărarea statului, ci şi la apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi la problemele securităţii şi coeziunii societale. (...) E o altă viziune, mai largă. E un pas înainte în direcţia bună. Conceptele de securitate sunt bazate pe o abordare mai largă a pericolelor şi ameninţărilor la adresa unui stat", a spus Meleşcanu.

Senatorul a apreciat că Strategia Naţională de Apărare a Ţării ar trebui dezbătută şi adoptată în Parlament în sesiunea viitoare, după ce ea va trece prin comisiile de resort, pentru raport.

"Decizia noastra (a Birourilor reunite - n .red.) a fost să nu expediem documentul în 2-3 zile, până săptamâna viitoare, când urmează sa se încheie lucrările Parlamentului, ci să fie dezbătut şi adoptat de cele două Camere la începutul sesiunii viitoare. Raportul va fi făcut de Comisia de apărare probabil, dar vor fi consultate multe alte comisii", a conchis Meleşcanu.

×
Subiecte în articol: politic