x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Meleşcanu: "Opriş a asigurat că mijloacele de comunicare puse la dispoziţie de STS au fost securizate"

Meleşcanu: "Opriş a asigurat că mijloacele de comunicare puse la dispoziţie de STS au fost securizate"

10 Dec 2009   •   00:00

Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat, după audierea directorului STS, că Marcel Opriş a asigurat că toate mijloacele de comunicare pe care Serviciul le-a pus la dispoziţie pentru procesul electoral au fost securizate, spunând că săptămâna viitoare sunt invitaţi la comisie reprezentanţi MAE şi INS.



Preşedintele comisiei de apărare din Senat a precizat că este vorba de 22.000 de telefoane pentru cele peste 21.500 de secţii de vot şi sistemul de comunicare de la BEJ-uri la BEC, care au fost securizate.

Potrivit lui Meleşcanu, directorul STS garantează pentru integritatea acestei comunicări, care nu a putut fi interceptată.

El a spus că, în problema SMS-urilor pe care preşedinţii secţiilor de vot le-au primit pe telefoanele date de STS, Opriş a precizat că, din verificările făcute pe mai multe asemenea telefoane, s-a ajuns la concluzia că mesajele erau date de pe telefoane cu cartele preplătite.

"Directorul STS a promis, şi aceasta a fost una dintre solicitările comisiei, ca, în perioada următoare, să efectueze cercetări în legătură cu traficul de primire şi trimitere de mesaje de pe aceste telefoane", a adăugat Meleşcanu, citat de Mediafax.

Preşedintele Comisiei de apărare a arătat că Opriş i-a informat pe membrii comisiei că telefoanele date de STS erau securizate în sensul că numai ele puteau trimite informaţii şi efectua convorbiri în reţea, dar, în exterior, oricine putea să dea mesaje sau să sune.

Meleşcanu a mai spus că membrii comisiei l-au întrebat pe Opriş în legătură cu implicarea STS în secţiile de vot din străinătate, dar acesta a precizat că STS nu a avut niciun fel de implicare în organizarea şi trimiterea de date în secţiile din străinătate.

Soft-ul folosit pentru preluarea datelor a fost al Institutului Naţional de Statistică. "Săptămâna viitoare, comisia va invita reprezentanţi ai MAE pentru organizarea votului în străinătate şi Institutului naţional de Statistică în legătură cu vulnerabilitatea sistemului de soft", a adăugat Meleşcanu.

×
Subiecte în articol: politic