x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Justiției: Există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea MCV să se finalizeze

Ministrul Justiției: Există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea MCV să se finalizeze

23 Mar 2021   •   11:29
Ministrul Justiției: Există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea MCV să se finalizeze

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a discutat cu experții Comisiei Europene, în cadrul Mecanismului European prividn Statul de Drept, despre stadiul proiectului de lege pentru desființarea SIIJ, procesul de modificare a legilor justiției, noua Strategie Națională Anticorupție și activitatea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).

„Apreciem cooperarea cu instituţiile din România în contextul noului Mecanism privind Statul de Drept şi contăm pe sprijinul dumneavoastră în consolidarea acestuia la nivelul Uniunii Europene. În funcţie de progresele înregistrate în perioada următoare, există premisele ca România să fie evaluată doar în cadrul Mecanismului privind Statul de Drept, iar monitorizarea în context MCV să se finalizeze", au declarat reprezentanţii Comisiei Europene, conform unui comunicat al MJ.

Ministrul Justiției a mai precizat că proiectele celor trei legi ale justiției urmează să fie definitivate și transmise Comisie de la Veneția, pentru aviz. Acestea urmează să fie adoptate de Guvern până la finalul lunii aprilie, aşa cum este prevăzut în Memorandumul cu tema „Demersuri prioritare necesare pentru finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) - legislaţia în domeniul justiţiei".

„Pentru noi, este foarte important procesul de consultare privind legile justiţiei. Am primit propuneri din partea magistraţilor, care vor fi incluse în proiectele actelor normative. De asemenea, vom solicita şi avizul Comisiei de la Veneţia şi al GRECO. În acelaşi timp, ne aşteptăm şi la o dezbatere amplă în Parlament, iar avizele forurilor europene vor avea rolul de a valida întregul concept al celor trei legi", a declarat ministrul Justiţiei.

Conform acestuia, noua Strategie Anticorupție va fi adoptată în toamna acestui an. În același timp, Ministerul Justiției și ANABI au inițiat consultări inter-instituționale pentru definitivarea proiectului de strategie integrată pentru recuperarea produsului infracțiunii. Strategia va include un plan de acțiuni 2021 -2025 cu măsuri legislative și administrative de consolidare a ANABI, dar și de creștere a eficienței în ansamblu a sistemului instituțional - poliție, parchet, instanțe, ANABI si ANAF.

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) a fost instituit odată cu aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007. Comisia Europeană realizează periodic rapoarte privind progresele înregistrate, primul dintre acestea fiind prezentat la 27 iunie 2007. 

×
Subiecte în articol: ministrul justitiei Stelian Ion MCV