O lege iniţiată de Guvernul Radu Vasile în noiembrie 1998 rezolvă toate tensiunile iscate pe scena politică în privinţa viitorului premier. Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor prevede că pot fi membri ai Guvernului doar “persoanele care nu au suferit condamnări penale”, caz în care liderul PSD, Liviu Dragnea, iese complet din calcule cu nici trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare.
Legea iniţiată de Guvernul Radu Vasile a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 10 noiembrie 1998 şi adoptată abia în ianuarie 2001, în timpul guvernării Adrian Năstase, fiind promulgată în martie 2001 prin decretul preşedintelui de la acea vreme, Ion Iliescu. Legea a fost modificată în anul 2004, tot sub guvernarea Năstase, şi este în vigoare şi astăzi, cu completările ulterioare. Astfel, potrivit Legii nr. 90/2001, Art. 2, preşedintele condamnat al PSD, Liviu Dragnea, nu va putea fi prim-ministru în eventualitatea în care PSD va câştiga alegerile din 11 decembrie. "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)", se arată în Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României. Liderul PSD a fost condamnat definitiv, în luna aprilie, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă electorală la Referendumul din 2012, astfel că decizia Instanţei Supreme îl scoate complet din cursa pentru Palatul Victoria.
Diversiunea cu portretul
Oficial, Dragnea a evitat să anunţe numele premierului propus de PSD, pe motiv că acesta ar fi “tocat mediatic” în perioada rămasă până la alegeri. În schimb, voci influente din interiorul PSD nu s-au ferit să pronunţe numele lui Liviu Dragnea drept “cel mai bun prim-ministru” din partea social-democraţilor. În apariţiile publice, liderul PSD încearcă să joace însă cartea programului de guvernare, în vreme ce restul partidelor şi-au nominalizat deja aleşii. “Trebuie să le arătăm oamenilor ce vrem să facem pentru ei. Nu sunt alegeri pentru funcţia de prim-ministru, sunt alegeri pentru Parlament. Premierul va fi un membru PSD, un om cu autoritate, care a lucrat la programul de guvernare şi care va garanta aplicarea acestuia”, este discursul tipic adoptat de Dragnea. Referitor la declaraţia lui Klaus Iohannis, care a anunţat că nu va nominaliza o persoană cu probleme penale pentru funcţia de prim-ministru, şeful PSD explică de fiecare dată că nicăieri în Constituţie nu se arată expres acest lucru, iar premierul va fi legitimat doar de “votul românilor” la alegerile din 11 decembrie. Preşedintele i-a răspuns ieri ironic lui Liviu Dragnea, după ce social-democratul a acuzat Guvernul Cioloş că pregăteşte fraudarea alegerilor în favoarea PNL şi USR. “Chiar el?”, a răspuns şeful statului cu subînţeles.
Liviu Dragnea, preşedinte PSD: PSD nu va intra într-o majoritate guvernamentală decât dacă va câştiga alegerile, decât dacă premierul va fi nominalizat, propus de PSD. PSD nu va intra într-un guvern în care să nu aibă premierul, pentru că pe noi ne interesează foarte mult ca ceea ce am spus oamenilor să se şi împlinească.
Legea care-i curmă speranţele lui Liviu Dragnea a fost adoptată şi modificată în timpul Guvernului Adrian Năstase şi promulgată de preşedintele Ion Iliescu.