Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat joi, după întrevederea avută cu ministrul Finanţelor, că nu este mulţumit în condiţiile în care se taie un sfert din bugetul municipalităţii.
"Nu am cum să fiu mulţumit, nu am cum să încurajez să se taie atât de mult de la municipalitate şi anume un sfert din buget. Consider că e foarte mult, un aspect. Un alt aspect - o situaţie generală - administraţia publică locală din România a pierdut foarte mulţi bani. A pierdut în 2018, au scăzut bugetele, adică principala sursă de venit pentru orice administraţie publică locală, mă refer aici la oraşe şi, în primul rând, municipiile, principala sursă de venit sunt cotele din impozitul pe venit care au scăzut cu 38% anul trecut, ceea ce e o măcelărire a bugetului. Anul acesta s-a recuperat ceva, dar ne-au dat costurile sociale. Consider că e în neregulă", a explicat Negoiţă, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România. El a adăugat că programul de guvernare prevede că aceste costuri sunt preluate de Executiv în integralitate.
În opinia sa, abordarea Guvernului este greşită. "Ei spun: 'Domnule, noi am dat totul din impozitul pe venit. Să se spele pe cap!'. Ştiţi ce înseamnă impozitul pe venit în total buget? Mai puţin de 10%. Să pretinzi că administraţia publică locală, cele 3.000 de unităţi administrative, pot trăi cu mai puţin de 10% din buget, cine enunţă aşa ceva e lipsit de realism sau vrea să ne mintă în faţă. (...) Bugetele locale sunt măcelărite, iar banii sunt adunaţi la Guvern şi folosiţi după placul dânşilor. (...) 70% din tot ce înseamnă servicii publice sunt asigurate de către administraţia locală - primari şi consilii judeţene, 30% de către Guvern, iar nouă ne dau nici măcar 30% din buget, suntem undeva la 20%, chiar sub", a afirmat Robert Negoiţă.
Primarul Sectorului 3 a subliniat că primul pas spre descentralizare este independenţa financiară. "Cum să faci descentralizare dacă tai bugetele locale?", s-a întrebat el.
Întrebat dacă ministrul Finanţelor a dat cifre la întrevedere sau s-a mers pe principiul că bugetul e deja făcut, Negoiţă a răspuns: "Mai mult în sensul ăsta, din nefericire, că bugetul e făcut, că s-a discutat, că s-a stabilit, că nu au de unde. Cum nu ai de unde când creşterea bugetului, am văzut pe Facebook o creştere record pentru istoria României de 32% încasări mai mari la buget în ultimii 2 ani".
El a subliniat că nu a cerut bani în plus. "Nu am cerut nici măcar un leu în plus, noi am cerut să nu ne ia banii, să nu ne ia finanţarea", a declarat edilul.
Negoiţă a amintit că anul trecut a dat afară 200 de oameni de la Primăria Sectorului 3. "Ştiţi că au plecat în administraţia centrală, pe la ministere, cu salariu dublu şi nu au ce face, toacă frunză la câini?", a completat primarul.
"Am văzut o chestiune conform căreia, vezi Doamne, Bucureştiul va avea o creştere de nu ştiu cât. Ştiţi de unde va avea creştere? E din aia prognozată, în care mie-mi spune că noi o să încasăm din taxe locale nu ştiu câte zeci de milioane în plus faţă de anul trecut, lucru care vă spun direct şi deschis că e imposibil, din experienţă", a declarat preşedinte AMR. AGERPRES