x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Pensia plătită de stat NU vine din taxe și impozite!

Pensia plătită de stat NU vine din taxe și impozite!

de Daniel Apostol    |    02 Sep 2024   •   07:40
Pensia plătită de stat NU vine din taxe și impozite!

Am un mesaj scurt pentru toți politicienii români, indiferent din ce tabără or fi ei, sociali, liberali, patrioți, suveraniști, useriști sau rătăciți: banii pentru pensii NU sunt bani publici! Pensiile NU se plătesc din taxele și impozitele strânse de stat, așa cum cu multă emfază și plin de pretinsă cunoaștere grăia sâmbătă seara, într-un studio important de televiziune, un politician al cărui costum costa cu mult peste pensia medie pe vreo șase luni. 

Nu, „stimabile” și stimabililor, pensiile NU sunt bani publici, nu vin din taxe și impozite. Pensiile se plătesc din CONTRIBUȚIA fiecărui om al muncii din propriul venit realizat în perioada de activitate (parte din valoarea muncii lui). Deci este o parte din proprietatea privată a fiecăruia, pe care statul o colectează și pe care statul are datoria să o administreze pentru a o întoarce către toți cei ce au muncit și au ieșit mai apoi la pensie. 

Statul nu dă pensii „de la el”, astfel încât nici un politician aflat vremelnic în structura de stat și nici vreunul rătăcit prin opoziție nu are voie să se afirme în spațiul public drept un filantrop generos care împarte pensii în stânga și în dreapta.

Repet aici, poate rețineți: banii pentru pensii NU sunt bani publici! 

Și revin și cu o explicație pe care am mai scris-o într-un alt ciclu electoral. În principiu, cetățeanul plătește taxe și impozite pentru a face posibile funcțiunile statului și pentru a beneficia de „stradă, școală și spital”. Altfel spus, plătim taxe și impozite pentru ca statul să poată să funcționeze și să construiască în folosul cetățenilor infrastructură (de orice natură), sistemul educațional și de învățământ, rețeaua de îngrijire medicală și de sănătate. Un alt motiv pentru care plătim taxe și impozite este „pentru că trebuie”, pentru că așa spune legea. O lege pe care, de altfel, ne-am asumat-o voluntar într-o societate liberă, democratică, civilizată.

Dar de ce NU plătim taxe și impozite? De ce apar deficite la bugetul public și nereușite în colectarea acestuia? În primul rând, cetățeanul alege să nu mai plătească „birurile” atunci când nu vede concret unde sau pe ce se duc banii săi. Unde sunt autostrăzile și drumurile modernizate pentru care a fost taxat? Unde sunt școlile noi sau măcar „aduse la zi” pentru care este impozitat? De ce moare cu zile în spitalele pentru care a plătit? Toate aceste întrebări ale căror răspunsuri se pierd în eter odată cu perindarea în peste 30 de ani a unor serii de guvernanți ineficienți construiesc o imensă frustrare a cetățeanului plătitor de taxe și impozite. Un astfel de cetățean frustrat poate alege ca formă de protest o indisciplină a achitării dărilor la stat. 

Un alt motiv pentru care nu plătim „dările” la stat poate fi acela că acestea devin o povară prea mare de purtat pe umerii unor oameni deloc înstăriți. Unii nu plătesc taxele și impozitele pur și simplu pentru că nu mai pot. 

Iar alții nu plătesc pentru că, dimpotrivă, pur și simplu pot: o a treia cauză a colectării scăzute de venituri bugetare este „pentru că se poate”, „pentru că vrem și pentru că putem!” - replică celebră în gura unor și mai celebri evazioniști.

Să ne mai lămurim cu un aspect: taxa este costul unui serviciu public, oferit de stat prin intermediul diverselor sale instituții, autorități, organisme; și mai este și costul unor drepturi ce se obțin de către cetățean. Însă impozitul reprezintă felul în care fiecare cetățean dă o parte din averea lui către averea statului, o contribuție obligatorie a fiecăruia de a participa la formarea averii statului din mici felii însumate tăiate din averile individuale.

Așadar, stimați concetățeni ce vă preocupați cu politichia -  guvernarea sau opoziția - ce sunt banii publici? Sunt banii pe care statul îi obține din colectarea de taxe și impozite și au drept destinație cheltuieli publice. 

Dar pensiile nu sunt bani publici! Pentru că pensia este contribuția pe care fiecare cetățean o pune deoparte din banii săi personali obținuți când este activ economic, pentru a dispune de această contribuție mai târziu, când nu mai poate fi activ „în câmpul muncii”. Pensia NU este o cadou pe care ni-l face statul! Nu este o favoare! Pensia sunt banii munciți azi în „zile albe” și dați statului să-i administreze pentru „zile negre”. 

Statul administrează fondul de pensii astfel: colectează astăzi contribuțiile celor din câmpul muncii și tot astăzi plătește drepturile către cei aflați în pensie. Statul nu investește deloc în sistemul de pensii, doar colectează și cheltuie instantaneu. Statul mai poate face ceva: mărește pensiile „din pix”, prin indexări, adică prin decizii politice și nicidecum prin investiții financiare și obținerea de profit de către fondul de pensii. 

Pensiile, „stimabililor”, sunt bani privați și doar administrați de stat, iar statul - din nefericire pentru cetățenii săi pensionari - ne demonstrează că este un ineficient administrator economic.

×
Subiecte în articol: pensie stat taxe impozite