x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PARLAMENT/Bugetul Educaţiei, campion la adăugiri

PARLAMENT/Bugetul Educaţiei, campion la adăugiri

de Eugenia Mihalcea    |    Dana Piciu    |    14 Feb 2009   •   00:00

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a avut unul dintre cele mai contestate bugete în discuţiile de la cele două Camere ale Parlamentului, respectiv la Camera Deputaţilor şi Senat.



Astfel, bugetul MECI a avut circa 800 de amendamente, mai mult ca niciodată, după cum a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Majoritatea amendamentelor a reprezentat solicitări din teritoriu legate de reabilitarea unor şcoli. Din acest motiv, la propunerea ministrului Andronescu, amendamentele care presupuneau alocarea de bani din bugetul ministerului pentru continuarea acestor investiţii au fost adoptate cu menţiunea că se pot finanţa după analiza ministerului şi în limita resurselor bugetare alocate. Pe lângă solicitările legitime de finanţare suplimentară pentru Educaţie, a existat şi o situaţie hilară. Dintre cele aproximativ 800 de amendamente, aproape jumătate au fost depuse de un singur parlamentar - Liviu Câmpanu, senator PNL de Botoşani. "Practic, a făcut amendamente pentru toate şcolile din judeţ, pe motiv că au fost sau nu reabilitate. Au fost în jur de 200 de pagini de amendamente", a explicat Ecaterina Andronescu. Potrivit ministrului, bugetul Ministerului Educaţiei reprezintă 6% din PIB, în condiţiile în care acesta a fost constituit pe un raport leu/euro de 4 la 1. Astfel, bugetul total al ministerului este de 34.739 milioane de lei.

BUGETUL PREŞEDINŢIEI, APROBAT
Pe de altă parte, comisiile reunite de Buget-Finanţe au aprobat ieri cu majoritate de voturi bugetul Administraţiei Prezidenţiale, fără amendamente. Acest buget este de aproximativ 49 de milioane RON, mai mare cu 46% faţă de anul 2008. El este, de asemenea, mai mare cu 12 milioane RON decât cel propus de Guvernul Tăriceanu, buget care a fost retras din Parlament de Guvernul Boc. Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a arătat că suma alocată Administraţiei Prezidenţiale este "exagerată" şi "nejustificată" în contextul unui buget de austeritate.


×
Subiecte în articol: politic