Europarlamentarii români sînt mult mai activi decît reiese din informaţiile publice oferite de site-ul Parlamentului European pentru fiecare dintre reprezentanţii delegaţiei României.
Europarlamentarii români sînt mult mai activi decît reiese din informaţiile publice oferite de site-ul Parlamentului European pentru fiecare dintre reprezentanţii delegaţiei României.
Astfel, potrivit unui comunicat al delegaţiei PSD din Parlamentul European remis redacţiei în urma publicării articolului "Mulţi, dar tăcuţi", în ediţia de luni, 7.07.2008, "intervenţiile în plenul PE, întrebările adresate Consiliului UE şi/sau Comisiei Europene, precum şi propunerile de rezoluţii sînt unele dintre instrumentele aflate la dispoziţia parlamentarilor europeni. (...) Relevant nu este de cîte ori au fost utilizate aceste instrumente, ci dacă demersul a avut sau nu vreun impact. De exemplu, 20 de intervenţii fără pertinenţă nu au valoarea uneia singure importante, al cărei conţinut influenţează politica PE în domeniu. Această remarcă este valabilă şi pentru celelalte instrumente sus-menţionate, a căror simplă însumare, prin accesarea site-ului Parlamentului European, nu oferă o viziune cuprinzătoare, corectă, asupra muncii eurodeputaţilor". Reprezentanţilor PSD li se pare nedreaptă şi comparaţia cu europarlamentarii străini, cu funcţii în comisii sau grupurile politice. "Nu se poate compara de exemplu activitatea cuiva care lipseşte cîteva luni din PE, din motive obiective, cu cea a altcuiva, care, deşi nu a luat cuvîntul în plen, a avut iniţiative majore în ajutarea românilor în materie de absorbţia fondurilor europene (lansarea unui Ghid în acest sens), precum şi o consistentă activitate în comisii", se arată în comunicatul PSD. În plus, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a ţinut să precizeze că datorită implicării sale a fost desemnat "Raportor virtual al Grupului Socialist în două proiecte ale Comisiei de Petiţii şi Comisiei de Dezvoltare Regională" şi că este de notorietate atît în România, cît şi la Bruxelles implicarea sa ca membru al Comisiei de Petiţii a PE în lupta împotriva taxei de primă înmatriculare.
La rîndul său, liberalul Nicolae Vlad Popa consideră că în analiza activităţii europarlamentarilor români trebuie luate în calcul şi calitatea de lider de grup, membru al comisiei, membru supleant, raportor al PE, raportor al grupului politic, depunerea de amendamente la rapoartele şi avizele altor raportori care se dezbat şi se votează în comisii, intervenţii în plen, declaraţii scrise, propuneri de rezoluţii, întrebări adresate comisiei şi consiliului. "Am depus 41 de amendamente, din care majoritatea a fost cuprinsă în amendamente de compromis", afirmă Popa, el precizînd că grupul politic din care face parte i-a încredinţat două rapoarte. Unul dintre ele, "Reţeaua Judiciară Europeană", redactat împreună cu Sylvia-Yvonne Kaufmann (GUE), a fost votat în unanimitate în Comisia pentru Libertăţi Civile a PE, urmînd să fie votat de plen.
Citește pe Antena3.ro