x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL are preşedinte, acelaşi Emil Boc

PDL are preşedinte, acelaşi Emil Boc

de Veronica Micu    |    14 Mai 2011   •   09:24
PDL are preşedinte, acelaşi Emil Boc
Sursa foto: Karina Knapek/

 Chiar dacă cei mai mulţi democrat-liberali au declarat că l-ar vota "cu sufletul" pe Vasile Blaga, în cadrul Convenţiei partidului, cu ştampila de vot s-au descurcat în favoarea lui Emil Boc, şi implicit a lui Traian Băsescu.  

UPDATE 21:29 - În sală se aud acordurile melodiei "We are the champions", Boc a fost întâmpinat cu ovaţii. El a ţinut un scurt discurs, cu nuanţe electorale, mulţumind pentru încrederea acordată, declarând că se simte apăsat de o mare responsabilitate şi onoare pentru misiunea ce i-a fost acordată, El a mulţumit contracandidaţilor săi pentru modul în care au purtat confruntarea politică, invitându-i în conducerea PDL

Boc a fost urmat la microfon de către Vasile Blaga care a dezminţit informaţiile privind o eventuală plecare din partid a echipei sale, exprimându-şi susţinerea pentru preşedintele partidului.

UPDATE 20:35 - Rezultatele neoficiale ale numărării votului indică victoria lui Emil Boc, mai detaşată decât se aştepta - 855 de voturi. Vasile Blaga a reuşit să adune 498 de voturi în favoarea sa, în timp ce pentru Theodor Paleologu au fost doar 24 de voturi.

UPDATE 20:01 - Surse democrat-liberale au declarat pentru Realitatea TV că susţinătorii lui Vasile Blaga iau în calcul, în cazul unui eşec, abandonarea cursei pentru funcţiile de conducere pentru care şi-au depus candidaturile.

Comentatorii politici apreciază că un asemenea scenariu poate fi folosit şi ca metodă de presiune asupra aripii Boc, pentru obţinerea mai multor posturi de conducere.

UPDATE 19:50 - Procesul de votare s-a încheiat, a început numărătoarea, conform comentatorilor afaţi în sala în care se desfăşoară congresul, se pare că pentru desemnarea liderului PDL va fi necesar un al doilea tur de scrutin.

UPDATE 18:25 - Delegaţii de la Convenţia Naţională a PDL au început să voteze.

UPDATE 18:05 - Înainte de începerea votului, cei trei candidaţi la şefia PDL le-au vorbit din nou participanţilor la Convenţia Naţională a partidului.

Vasile Blaga a declarat că nu poate accepta "sfaturi de la persoane care au venit în partid după ce am ajuns la guvernare", Boc i-a îndemnat pe democrat-liberali să aleagă "pragmatic, echipa care a demonstrat că e câştigătoare", iar Paleologu că dacă va fi ales preşedinte, va oferi şampanie tuturor delegaţiilor.

UPDATE 16:02 - Vasile Blaga îşi susţine moţiunea în cadrul Convenţiei Naţionale a PDL.

"Am spus acum ceva timp că, dacă lucrurile nu vor merge bine în partid, voi candida. Timpul scurt mi-a spus că trebuie să o fac. Acest partid nu funcţionează. Este nevoie de o schimbare şi de o nouă strategie pentru a câştiga alegerile din anul 2012", a declarat Vasile Blaga. El a reclamat şi "hotărârea nedreaptă a BPN" prin care mii de reprezentanţii ai partidului nu au putut veni la Convenţia Naţională.

"Suntem pe cale să pierdem încrederea românilor. Eu nu mai sunt atât de optimist. Cei mai urâţi oameni din ţara asta sunt politicienii. Trebuie să reconstruim relaţia politică-cetăţean. Trebuie să abordăm oameni calificaţi pentru a-i duce în partid, pentru că ne-am făcut de râs. Din păcate am promovat oameni care se pricep la toate şi nu se pricep, de fapt, la nimic. Acest partid va susţine un guvern politic, pentru că are oameni pricepuţi, dar am luat mulţi de pe stradă şi nu ne-au adus puncte. Dacă acest partid nu este în stare să pună 4 guverne, să plece", a mai spus Blaga.



UPDATE 14:50 - Emil Boc îşi prezintă moţiunea "România Dreaptă, România Puternică". "Suntem într-o competiţie internă, nu într-o confruntare. Confruntarea este în afară, cu cei din alianţa socialistă, care trebuie să rămână în opoziţie, unde le este locul", a a declarat Emil Boc.

El a precizat că are trei obiective la preşedinţia PDL: continuarea procesului de modernizare a ţării şi consolidarea PDL ca partid de dreapta; continuarea guvernării, câştigarea alegerilor din 2012 şi menţinerea PDL la guvernare împreună cu actualii parteneri de coaliţie; reformarea în continuare a PDL, pentru că orice partid trebuie să ţină pasul cu vremurile. "Ştiu să fac aceste lucru şi pot, împreună cu dumneavoastră, să câştigăm viitoarele alegeri", a mai spus Boc.



UPDATE 14:08 - Theodor Paleologu îşi prezintă moţiunea. Paleologu a declarat că miza sa în această zi este de a transmite simpatia delegaţilor într-un "vot util", pentru a putea câştiga alegerile din 2012. "Îndrăzniţi să vă faceţi auzită vocea, să nu vă fie frică, nu se supără nimeni. Şi o întreb pe EBA: e adevărat, nu se supără nimeni?", a spus Paleologu.

"N-am partizani de satisfăcut, nici poliţe de plătit. N-aş bate cu pumnul în masă, pentru că nu poţi bate cu pumnul într-o masă în jurul căreia se află Emil Boc, Vasile Blaga, Ioan Oltean, Gheorghe Flutur, Constantin Ostaficiuc. Aş veghea la unitate cu toleranţă, dar şi cu fermitate, pentru că mâna de fier trebuie să poarte mănuşă de catifea", a adăugat el.

Paleologu a precizat că, în calitate de şef al PDL, nu ar aspira la altă funcţie în stat, ci ar umbla peste tot în ţară ca să mobilizeze "trupele" pentru alegerile din 2012 şi ar încuraja cu prudenţă implementarea la nivel local a sistemului de alegeri interne. "Eu sunt L-ul din PDL", a mai precizat Paleologu.



UPDATE 12:05 - "Sunt convins că PDL va avea şi în continuare un parteneriat de succes în interesul Romăniei, cu preşedintele Traian Băsescu. Acest partid nu va avea niciodată vocaţia migrării, suntem familia PDL", a spus Boc, după discursul lui Traian Băsescu.

UPDATE 11:20 - Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis participanţilor la Convenţia Naţională a PDL, cu lacrimi în ochi şi cu vocea tremurândă, că le mulţumeşte tuturor şi lui Emil Boc pentru că nu l-au dezamăgit.

"Acum şase ani îi predam ştafeta lui Emil Boc. Vreau să îmi aduc aminte cu plăcere de acel moment. Vreau să vă mulţumesc că nu m-aţi dezamăgit. În ultimii doi aţi avut o guvernare grea. Unii spun că am ieşit din recesiune destul de târziu. Dar suntem una dintre ţările care au ieşit cu cele mai mici împrumuturi din recesiune. Dacă vă opriţi, pierdeţi. Nu aveţi decât o soluţie: continuaţi! România are nevoie de ce aţi început să faceţi şi să terminaţi ce aţi început", a declarat Băsescu.

Şeful statului i-a sfătuit pe democrat-liberali să nu mai pară "nişte copii veniţi să fie bătuţi" atunci când merg la televiziuni. El i-a îndemnat pe aceştia să nu mai meargă la emisiuni Tv nepregătiţi.

UPDATE 11:10 - Reuniunea a început cu inmnul PDL, "Verde-nrourat", în aplauzele întregii săli, după care a fost intonat imnul de stat al României. Emil Boc a anunţat că 1353 de delegaţi şi-au înscris prezenţa la reuniune şi a declarat deschise lucrările.

UPDATE 10:55 - Traian Băsescu a ajuns la Convenţia Naţională a PDL.

UPDATE 10:40 - Premierul Emil Boc a ajuns şi el la Palatul Parlamentului. "Voi câştiga Convenţia Naţională pentru că am câştigat toate bătăliile de până acum şi împreună cu echipa PDL voi câştiga şi următoarele competiţii electorale", a declarat Boc.

UPDATE 10:20 - Participanţii la Convenţia Naţională a PDL au început să sosească la Palatul Parlamentului, unde este aşteptat şi preşedintele Traian Băsescu.

Ajuns la Palatul Parlamentului, Vasile Blaga a declarat că "scorul va fi strâns" şi că are convingerea că alegerile din partid se vor desfăşura democratic. Întrebat dacă are emoţii, Vasile Blaga a răspuns: "Oricine are emoţii. Nu poţi să nu ai emoţii. E vorba despre partidul pe care îl iubim şi în care suntem de atâţia ani. Nu am fost decât în acest partid".

Teoretic, Emil Boc nu ar trebui să aibă probleme în câştigarea unui nou mandat în fruntea partidului, având în vedere că la nivel declarativ aproape 33 de organizaţii îl susţin. Practic însă, nu toate filialele fidele premierului merg pe vot unanim, aşa că o bună parte dintre cei 1.400 de delegaţi ar putea  pune ştampila pe Vasile Blaga.

Dacă Emil Boc câştigă din nou preşedinţia PDL, este de aşteptat, conform informaţiilor vehiculate în partid, ca el să-şi dea demisia din fruntea Guvernului, conform promisiunii pe care i-a făcut-o lui Traian Băsescu. Dacă Boc demisionează, întreg Guvernul va fi considerat demis şi vor începe noi negocieri şi consultări între Băsescu şi partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou prim-ministru şi instalarea unui nou guvern.

Citeşte şi Flutur: Sigur Emil Boc rămâne preşedinte, e deductibil ca TVA

În varianta în care Vasile Blaga va deveni preşedintele partidului, este de aşteptat ca strategia politică a  PDL să se schimbe radical, cunoscut fiind faptul că fostul ministru de Interne este un negociator şi partener apreciat de către cei din Opoziţie. Se vehiculează chiar posibilitatea ca, sub conducerea lui Vasile Blaga, PDL să iasă de la guvernare, sau să susţină chiar un eventual vot pentru suspendarea preşedintelui în Parlament.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, este preferat pentru funcţia de şef al partidului de simpatizanţii formaţiunii dar şi de populaţie, potrivit unei cercetări de uz intern realizată de CSOP.

Fost ambasador în Islanda şi Danemarca, fost ministru al Culturii şi actualmente deputat, Theodor Paleologu, la cei 38 de ani, se vede şi el numai bun de preluat şefia partidului. Ce-i drept, nu-şi prea dă el mari şanse, dar asta nu-l demotivează.

"Alegerea mea la şefia PDL ar fi schimbarea cea mai radicală, dar şi cea mai prudentă, nu am partizani şi nici poliţe de plătit!" - Theodor Paleologu

 Cum se va desfăşura votul

Cei trei candidaţi la preşedinţia PDL îşi vor prezenta moţiunile la Convenţia Naţională în următoarea ordine: Theodor Paleologu, Emil Boc şi Vasile Blaga. Preşedinta comisiei de organizare a alegerilor, Sulfina Barbu a declarat că ordinea a fost stabilită prin tragere la sorţi. Evenimentul este organizat la Palatul Parlamentului, unde au fost deja amenajate 15 secţii de votare şi 26 de urne. Pregătirea sălii pentru congres a început încă de marţi, delegaţii urmând să se deplaseze pentru a vota înspre spatele sălii "Alexandru Ioan Cuza", iar după exprimarea opţiunii vor părăsi încăperea prin Sala "I.G. Duca". Votul se va face în final în ordine alfabetică, nu pe grupe de judeţe cum se stabilise iniţial, urnele vor fi transparente, iar în medie fiecare delegat va avea la dispoziţie un minut pentru a trece pe la cabină. Fiecare dintre cei trei candidaţi vor avea câte un reprezentant în sala de vot. Dacă timpul o va permite, în prima zi, sâmbătă vor fi aleşi şi secretarul general şi cei patru prim-vicepreşedinţi.

Mâine se vor alege cei 30 de membri ai viitorului Birou Permanent. Pentru aceste posturi s-au înscris în cursă 109 candidaţi.
 

×
Subiecte în articol: basescu blaga paleologu boc PDL alegeri pdl