x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL dă semne de viaţă - Dispută pe funcţii

PNL dă semne de viaţă - Dispută pe funcţii

de Monica Iordache Apostol    |    02 Feb 2009   •   00:00
PNL dă semne de viaţă - Dispută pe funcţii

Deşi ţara fierbe din cauza gafelor Cabinetului Boc, liberalii găsesc că e mai interesant să  discute azi în şedinţa Biroului Permanent al PNL despre organizarea unui congres care să aleagă o nouă conducere a partidului. Deja câteva filiale PNL au votat convocarea congresului, ultima dintre ele fiind cea din Prahova, filiala lui Dinu Patriciu.



Culmea este că la şedinţa de vinerea trecută a Delegaţiei Permanente a PNL Prahova a fost prezent şi preşedintele Călin Popescu Tăriceanu, al cărui punct de vedere este că partidul trebuie să se concentreze la greşelile Guvernului, nu la disputele interne, iar congresul ar putea fi amânat până în 2010. Preşedintele PNL Prahova, Adrian Semcu, a declarat că filiala i-a acordat însă mandat să susţină în Biroul Permanent organizarea rapidă a congresului, pentru că "în partid au apărut tensiuni şi ele trebuie rezolvate cât mai repede".

ORBAN STRÂNGE SEMNĂTURI PENTRU CONGRES
Tensiunile se referă la funcţia de preşedinte al PNL, pe care Călin Popescu Tăriceanu încearcă să o păstreze, iar Crin Antonescu şi Ludovic Orban încearcă să i-o fure. De altfel, Crin Antonescu este unul dintre liderii liberali care cer congres extraordinar. Antonescu a declarat ieri că va deschide discuţia despre congres la şedinţa de azi a Biroului Permanent, pentru că deja toate filialele liberale care şi-au întrunit Delegaţiile Permanente au cerut acest lucru. "Pe lângă asta există şi 40-50 de semnături ale membrilor Delegaţiei Permanente a partidului pentru un congres extraordinar", spune Antonescu. Strângerea semnăturilor este o miză mare, pentru că organizarea congresului se poate decide cu votul a jumătate plus unu din membrii Delegaţiei Permanente, care are puţin peste 100 de membri. De strângerea semnăturilor se ocupă chiar Ludovic Orban, spun surse liberale, însă acesta nu recunoaşte. "Delegaţia Permanentă, cu înţelepciunea-i cunoscută, va decide organizarea congresului. Eu cred însă că trebuie convocat cât mai repede pentru a decide şi asupra candidatului PNL la Preşedinţia României." Deşi statutul PNL prevede desemnarea candidatului la Preşedinţie de către Consiliul Naţional, Orban spune că "baza partidului trebuie consultată, prin congres, asupra candidatului". Dacă într-adevăr adepţii congresului au reuşit să strângă votul ipotetic al majorităţii Delegaţiei Permanente, organizarea congresului extraordinar, cel mai probabil în luna martie, s-ar putea decide chiar la şedinţa de miercuri a acestui for.

CANDIDATUL LA PREŞEDINŢIE, "BĂGAT" ÎN FOCUS-GRUPURI
Singurul lucru cu care sunt toţi de acord este acela că PNL trebuie să-şi desemneze rapid candidatul la Preşedinţie, dar Crin Antonescu şi Ludovic Orban vor ca acesta să fie ales de congres, iar Călin Popescu Tăriceanu vrea să fie ales de Consiliul Naţional aşa cum prevede statutul. Până atunci, actuala conducere a partidului a comandat un studiu sociologic pentru a face portretul-robot al candidatului liberal. "Deocamdată vrem să ne dăm seama ce calităţi trebuie să aibă candidatul nostru la Preşedinţie, abia după aceea vom face un sondaj cu nume", spune fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor,

Bogdan Olteanu. "Liberalul căruia i se va potrivi acest portret va trebui să candideze", spune Olteanu, care anunţă că rezultatul cercetării va fi gata în două-trei săptămâni. Crin Antonescu, unul dintre potenţialii candidaţi la Preşedinţie, spune însă că nu ştie nimic despre studiul comandat de PNL.

×
Subiecte în articol: politic pnl