x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL îşi caută prezidenţiabil

PNL îşi caută prezidenţiabil

de Monica Iordache Apostol    |    10 Iun 2008   •   00:00
PNL îşi caută prezidenţiabil

ALIANŢE ● Liberalii se văd deja în viitorul guvern
PNL îşi face planuri cum să intre într-o nouă coaliţie de guvernare, după alegerile din această toamnă. Mai mult, vicepreşedintele PNL anunţă că liberalii îşi caută şi propriul candidat la Preşedinţie, o nouă susţinere pentru Traian Băsescu fiind exclusă.



ALIANŢE ● Liberalii se văd deja în viitorul guvern
PNL îşi face planuri cum să intre într-o nouă coaliţie de guvernare, după alegerile din această toamnă. Mai mult, vicepreşedintele PNL anunţă că liberalii îşi caută şi propriul candidat la Preşedinţie, o nouă susţinere pentru Traian Băsescu fiind exclusă.

Liderii PNL au început să răspundă şi ei avansurilor PSD, după ce deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc a anticipat disponibilitatea partidului său de a îmbrăţişa cota unică liberală pentru a pune la punct un program comun de guvernare după alegerile din acest an.  Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat că nu are nici o preferinţă pentru PSD, dar este convins că o alianţă cu PD-L nu mai este posibilă. Un alt vicepreşedinte liberal, Teodor Meleşcanu, nu şi-a dezvăluit opţiunea, cu PSD sau cu PD-L, dar a dezvăluit scopul partidului său: să participe la viitoarea guvernare. "Nu avem simpatii sau antipatii faţă de o forţă politică sau alta, ci dorim ca decizia noastră fie explicată de participarea la un Guvern care îşi asumă şi idei, iniţiative, măsuri pe care noi le-am adoptat. Din acest punct de vedere, sîntem deschişi", a declarat Meleşcanu. "După cum se prezintă cifrele, nici un partid nu va avea majoritate şi va fi o coaliţie la guvernare, şi avem în vedere să participăm la această coaliţie în condiţiile în care cel puţin cîteva din lucrurile fundamentale de care ne-am legat numele vor face parte din programul de guvernare", a spus Meleşcanu, precizînd încă ca PNL nu va face nici o alianţă preelectorală. El a lăsat şi o portiţă de negociere şi cu PD-L, spunînd că  liberalii "sînt deschişi", aşa cum au fost şi la alianţe pe plan local.

PREZIDENŢIABIL PNL. Vicepreşedintele Crin Antonescu a fost însă mai tranşant, declarînd că formarea unei alianţe cu PD-L este imposibilă. "Din punctul meu de vedere, rămîn două variante: fie să găsim un program de guvernare comun cu PSD, fie să trecem în opoziţie", a susţinut Crin Antonescu, explicînd şi că PNL are obligaţia de a veni cu un candidat propriu la alegerile prezidenţiale şi de a nu-l susţine pe Traian Băsescu. Mai rezervat, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că în acest moment orice discuţii despre alianţe sînt "superflue" şi "premature".

ELECTORAT CURTAT.
Liderul PD-L, Emil Boc, a făcut ieri curte electoratului liberal, afirmînd că în votanţii PNL are deplină încredere, dar nu în echipa care conduce PNL. "Cît timp PNL este condus de echipa lui Tăriceanu, Olteanu & CO, nu există nici o şansă de relaţie sau alianţă, colaborare cu noi. Această echipă a PNL ne-a trădat, iar noi avem încredere în electoratul PNL, dar niciodată în actuala echipă de conducere a PNL", a spus Boc. Acesta este însă deplin încrezător că Traian Băsescu va desemna un premier PD-L la toamnă, chiar dacă partidul nu va obţine jumătate plus unu din sufragii, liderul PD-L declarînd că obiectivul partidului său este să obţină un scor cît mai apropiat de 50% pentru a guverna singur, chiar şi într-un guvern minoritar.

×
Subiecte în articol: politic pnl pd-l