x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică POLITIC/Stirile zilei

POLITIC/Stirile zilei

25 Ian 2005   •   00:00

26 ianuarie 2005

Presedintia PNL - Sustinere pentru Tariceanu

Presedintele PNL Galati, Victor Paul Dobre, care tocmai a fost numit secretar de stat la Ministerul Administratiei si Internelor, a declarat ieri ca liberalii din Moldova il sprijina pe premierul Calin Popescu Tariceanu la presedintia PNL. "Exista un sprijin al organizatiilor din Moldova pentru candidatura premierului Calin Popescu Tariceanu la presedintia PNL. Pentru acest lucru nu am observat alte optiuni", a spus Dobre, dupa intrunirea conducerilor organizatiilor PNL din Moldova, care a avut loc la Iasi. (Monica Iordache)

UE - Contractul cu EADS, la lumina

Autoritatile romane vor pune la dispozitia UE prevederile din contractul incheiat de fostul Guvern cu compania EADS care nu au legatura cu siguranta nationala, au declarat ieri surse guvernamentale. Decizia a fost luata ca urmare a interesului pe care Pierre Mirel, director pe probleme de extindere al Comisiei Europene l-a aratat fata de contract, in discutiile care au avut loc luni si marti la Bruxelles, cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si cu ministrul Justitiei, Monica Macovei. Potrivit surselor citate, 90% dintre prevederile contractului nu se refera la politica de siguranta nationala. (Silviu Sergiu)

Guvern - Fostii demnitari, fara imunitate

Guvernul va analiza maine un proiect de ordonanta de urgenta care va modifica Legea Raspunderii Ministeriale, potrivit careia fostii demnitari nu vor mai avea imunitate pentru faptele comise in exercitarea mandatului, a anuntat ieri ministrul Justitiei, Monica Macovei. Executivul doreste sa modifice si pachetul anticoruptie, in sensul introducerii obligatiei ca in declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor sa se precizeze exact modul, conditiile si forma sub care au fost dobandite bunurile, inclusiv cele donate, precum si persoana din partea careia au fost primite. Exista totodata posibilitatea ca, prin noua varianta a legii, in declaratia de avere sa fie incluse si colectiile de arta. (Silviu Sergiu)

Blaga - Revocarea demisiei, incalcita

Revocarea demisiei din functia de senator a ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a fost dezbatuta ieri de senatorii juristi, fara sa fie insa conturata vreo concluzie. Senatorul PSD Doru Ioan Taracila a explicat ca revocarea trebuie facuta prin anularea hotararii Senatului ceea ce atrage dupa sine si problema drepturilor supleantului ministrului democrat, supleant audiat si validat de Comisia juridica. Presedintele Comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, a subliniat insa ca din consultarea stenogramei, hotararea Senatului nu a fost adoptata potrivit Constitutiei, prin votul majoritatii senatorilor prezenti.

Parlament - PRM, de unul singur in opozitie

PRM nu va sustine PNL si PD in incercarile lor de a-i schimba din functiile de presedinti la Camera Deputatilor si Senatului pe Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas (foto) a acuzat ieri Alianta PNL-PD ca "are tendinta de a-si impune dictatorial vointa in majoritatea institutiilor". Bolcas a mai spus ca parlamentarii partidului sau nu vor face opozitie comuna cu PSD si ca vor sustine, daca sunt bune, si proiecte ale Aliantei. (Dana Piciu)

Covasna - Balan, sprijinit de maghiarii din PNL

Membrii maghiari ai PNL Covasna au dat ieri publicitatii o scrisoare deschisa, in care isi declara sprijinul fata de liderul filialei, Ioan Balan, amenintat cu excluderea din partid. Semnatarii scrisorii sustin ca Balan a contribuit la demararea cu succes a colaborarii dintre UDMR si Alianta PNL- PD la nivel judetean in spirit liberal si a creat posibilitatea sa se treaca peste unele "capcane intinse cu siretenie". (Carmen Vintila)
×
Subiecte în articol: politic pnl