x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: "Boc ne-a ipotecat casa, le-a spus părinţilor noştri să nu mai meargă la spital, că nu mai sunt bani. A venit apoi Ungureanu şi a început să fure din casă"

Ponta: "Boc ne-a ipotecat casa, le-a spus părinţilor noştri să nu mai meargă la spital, că nu mai sunt bani. A venit apoi Ungureanu şi a început să fure din casă"

de Mediafax    |    07 Apr 2012   •   08:16
Ponta: "Boc ne-a ipotecat casa, le-a spus părinţilor noştri să nu mai meargă la spital, că nu mai sunt bani. A venit apoi Ungureanu şi a început să fure din casă"

UPDATE 16:44 - Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat, sambata, la mitingul USL de la Romexpo, ca presedintele Romaniei nu trebuie sa mai "joace la zaruri, dupa bunul plac, Constitutia" si sa nu mai fie "sef", ci reprezentantul tuturor, un mediator si un garant al respectarii legii.

"Nu mai vrem un presedinte jucator care joaca la zaruri, dupa bunul sau plac, Constitutia (..). Presedintele Romaniei este, in conformitate cu Constitutia, reprezentant, si nu sef. Nu e seful nimanui, este reprezentantul tuturor, ceea ce este mult mai greu. Este mediator si garant al Constitutiei, al legii, al bunei functionari a institutiilor, este garant, si nu cenzor", a declarat Antonescu in fata delegatilor PSD, PNL si PC.

El a spus ca, odata ales, presedintele Romaniei "si-a incheiat cariera politica partizana".

"Nu mai poate fi partizan, nu mai are voie, pentru ca are responsabilitatea intregului, a proiectelor de durata. Tara trebuie condusa de premier, sub cenzura Parlamentului si romanii trebuie sa stie ca primul-ministru conduce legitim, sprijinit de o majoritate, in baza unui program. Niciodata, daca eu voi fi presedinte si Victor Ponta sau altcineva premier, nu vom da nastere la confuzii si la scenele penibile care au facut ca astazi in Romania sa nu mai stii cine conduce si cine raspunde de aceasta tara", a mai declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a vorbit si despre necesitatea unui Parlament credibil, care este "baza, miezul, altarul regimului democratic intr-o tara".

Crin Antonescu a spus ca alianta cu Victor Ponta este aceea a unor "camarazi de arme, oameni aflati intr-un razboi pe care nu ei l-au pornit, dar va trebui sa-l castige, in pace".

"Daca suntem o armata, trebuie sa fim o armata de eliberare, si nu una de ocupatie (...) Avem constiinta faptului ca asa nu se mai poate, de data asta nu mai merge si asa", a mai spus Antonescu, vorbind despre "ciuma portocalie" si despre "ciuma politizarii".

Referindu-se apoi la lipsa descentralizarii, Antonescu a mentionat ca "baronii nu s-au nascut in teritoriu, ci la Bucuresti, cand guvernele au alocat banul public pe criterii exclusiv partizane", si a criticat "Guvernul Boc 6, condus de Mihai Razvan Ungureanu, care face acest lucru mai cu rusine ca oricand".

In plus, Antonescu a mai spus ca cele trei partide din USL nu trebuie sa se teama sa fie nationaliste.

"Va chem sa avem curajul de a fi impreuna si, fara teama, nationalisti, vreau sa fim nationalisti cat francezii, englezii, polonezii, grecii, nici mai mult nici mai putin. Trebuie sa spunem clar, impreuna, ca suntem nationalisti pentru ca vrem sa fim o natiune puternica, un stat puternic cu cetateni puternici", a afirmat Antonescu.

El a adaugat ca "electoraul inca mai poate fi mituit, dar o natiune nu mai poate fi mituita si pacalita" si i-a sfatuit pe delegatii prezenti la Romexpo sa aiba curajul de a spune oamenilor ce vor sa faca.

UPDATE 15:39 - Presedintele PSD, Victor Ponta, copresedinte al USL, a subliniat, de la tribuna Congresului Uniunii, ca nu vrea sa fie un premier "pus" de Traian Basescu, ci unul votat de romani, care va trata cu responsabilitate o astfel de functie.

"Nu vreau sa ma puna Basescu nimic, nicaieri, nu vreau sa ma voteze in functie nici Ridzi, nici Pasat, nici Boldea, nici Anastase, nici Oltean, vreau sa ma votati dumneavoastra, vreau sa ma voteze romanii. Uitati-va la cei doi prim-ministri numiti de dl Basescu in functie - domnii Boc si Ungureanu - si ganditi-va la Romania ca la o casa in care locuim cu totii. Dl Boc ne-a ipotecat casa, ne-a oprit copiii sa mearga la scoala, le-a spus parintilor nostri sa nu mai mearga la spital, ca nu mai sunt bani. A venit apoi dl Ungureanu si a inceput sa fure din casa, patul, televizorul, tot ce mai gaseste. Nu vreau sa fiu un astfel de prim-ministru. Vreau sa fiu un prim-ministru pe care toti romanii il sustin si toti cei care au administrat Romania trebuie sa raspunda in fata Justitiei pentru gestiunea frauduloasa a Romaniei", a afirmat presedintele PSD.

El a subliniat ca este foarte important ca echipa USL sa aiba puterea sa indeplineasca tot ce si-a propus si, pentru aceasta, a facut un apel la toti cetatenii tarii sa sprijine un guvern puternic al USL, care sa nu cuprinda "alte partide", respectiv fara UDMR.

"Nu vreau sa fim un guvern santajat zi de zi de diverse partide si partidulete in functie de interesele locale. Aceasta nu se va intampla daca aceasta echipa va avea sprijinul majoritatii", a motivat el.

In discursul sau, Victor Ponta a reamintit ca va depune plangere penala impotriva premierului Ungureanu pentru alocarea unor bani sub forma de "mita electorala" primarilor Puterii si a apreciat totodata ca "palma" data de acesta transilvanenilor privind UMF Targu Mures "va fi taxata" la urmatoarele alegeri.

"Am auzit ca Guvernul vrea sa prezinte un bilant la 100 de zile. Cred ca se va numi bilantul vanzarii resurselor naturale ale Romaniei", a spus Ponta.

Pe aproape tot parcursul discursului presedintelui PSD, sala a scandat "Jos Basescu" si "Hotii".

"De cate ori va aud strigand Jos Basescu, ma intreb unde? Mai jos decat este?", a replicat Ponta. (AGERPRES)

UPDATE 15:11 - Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a luat cuvantul la mitingul USL, fiind intampinat cu aplauze, lucru care l-a determinat sa afirme ca este pe cale sa se simta "primarul interplanetar".

Oprescu s-a pronuntat inca de la inceputul discursului impotriva actualului regim. "Oamenii acestia care deja nu ne mai lasa sa traim normal trebuie opriti. (...) Cei care conduc acum Romania trebuie opriti. Trebuie sa iesim din camera de garda", a spus Oprescu.

Primarul general, care este sustinut de USL pentru un nou mandat, a apreciat ca "Romania are nevoie de un pic de liniste, de un pic de fericire si de un nou proiect".

El a spus ca a simtit pe propria piele ce inseamna Elena Udrea la Bucuresti. "Bucurestenii au vazut mai putin pentru ca eu nu m-am plans. Am strans din dinti si am mers mai departe", a continuat Oprescu.

Oprescu a spus ca, "dupa multi ani de taraganari", a realizat ceva. "In timp de criza, Bucurestiul a mers bine, a avut crestere economica, am creat locuri de munca. (...) In timp ce in tara s-au taiat salarii, noi am incercat sa facem in Bucuresti o insula de responsabilitate. Si partial am reusit. Am aratat ca dezvoltarea este posibila si pe timp de criza", a declarat Oprescu.

"PDL crede ca pasajul Basarab este al lui Basescu, stadionul al lui Videanu si Bucurestiul al lui Udrea si Romania a lor. Noi, aici, credem ca pasajul, stadionul si toate celelalte sunt ale bucurestenilor, asa cum toate lucrurile pe care USL se pregateste sa le faca atunci cand va guverna vor fi ale romanilor si in beneficiul romanilor", a mai spus el.

Oprescu a adaugat ca a invatat din mandatul sau la Primaria Generala "ca se poate".

Totodata, edilul Capitalei a afirmat ca nu este posibila colaborarea cu cei care au pus permanent piedica dezvoltarii. "Nu putem colabora cu cei care permanent au pus piedica dezvoltarii, care au manifestat indiferenta fata de oameni, care au pus interesul personal si al clientelei mai presus de interesul populatiei. Salut decizia Congreselor dumneavoastra de a nu colabora cu PDL, dar mai ales determinarea membrilor dumneavoastra de partid", a mai spus Oprescu.

UPDATE 13:49 - Presedintele de onoare al PNL, Mircea IonescuQuintus, a tinut un discurs presarat de glume la Congresul de sambata de la Romexpo, el spunand ca se roaga sa mai traiasca pana cand va demisiona din functie si presedintele Traian Basescu.

"As mai indrepta o ruga: sa ma tina Dumnezeu in viata pana va demisiona si presedintele Traian Basescu. Cee ce inseamna ca doresc sa mai traiesc de aici inainte", a afirmat presedintele de onoare PNL.

El le-a mai spus liberalilor ca, pana sa ajunga la sala congresului PNL, a trecut si prin locurile unde se desfasurau celelalte congrese, ale PC si PSD, iar in ambele locuri a fost aplaudat. "Nu stiu, or fi crezut ca ma duc la dansii", a spus Quintus, in aplauzele audientei.

UPDATE 12:45 - Congresul PNL a votat cu unanimitate de voturi, rezolutiile privind necolaborarea cu PDL si cu Traian Basescu si desemnarea candidatilor USL pentru functia de presedinte al Romaniei - Crin Antonescu si pentru cea de premier - Victor Ponta.

Antonescu a declarat ca dincolo de diferentele dintre partidele care au constituit Uniunea, este nevoie ca o perioada sa stea impreuna, iar aceasta constructie sa reziste un ciclu de guvernare.

"Particularitatea acestor congrese este ca noi, un partid nedezmintit de dreapta, vom da votul pentru un premier de stanga. Poate si mai spectaculos este ca PSD probabil va investi ca si candidat al USL si al sau la Presedintia Romaniei un om de dreapta. Acestea sunt insa, la nivelul cel mai de sus, semnele angajamentului unei constructii impreuna", a spus Antonescu.

El a aratat ca USL este un proiect de mare uniune nationala si, "daca urnele, alegatorii vor valida victoria USL si vom avea un guvern USL, acela va fi un guvern de adevarata uniune nationala, un guvern de care Romania are nevoie".

"Razboiul e departe de a se fi terminat, insa frontul s-a rupt. Razboiul psihologic, de credinta, de rezistenta, intre puterea decisa sa recurga la orice mijloc pentru a ramane acolo si o opozitie atacata si ravasita de armele puterii a fost deja castigat de noi, prin forta fiecaruia dintre dumenavoastra, de la fiecare primar la parlamentari si la conducerea partidului", a precizat Antonescu.

..........

BPSD, PNL si PC s-au reunit la Romexpo, in congrese la care urmeaza sa adopte rezolutii privind necolaborarea cu PDL si Traian Basescu si sa oficializeze tandemul Victor Ponta - premier si Crin Antonescu - presedinte, pentru acest an electoral.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca la Congresul PSD vor fi adoptate trei rezolutii, iar una dintre acestea "prevede categoric ca PSD nu va colabora cu Traian Basescu si cu PDL".

Citeste si: Ponta spune ca PSD nu are ce discuta si negocia cu Basescu si rupe scrisoarea in fata delegatilor

Ponta a aratat ca o alta rezolutie se refera la participarea PSD in alegerile sub forma USL, iar cea de-a treia, la desemnarea unui candidat la functia de presedinte si a unui candidat la cea de prim ministru.

"Este o rezolutie care va fi adoptata de catre Congresul PSD, eu vorbesc in numele PSD, dar vor fi si in Congresele PNL si PC. Una dintre cele trei rezolutii prevede categoric ca PSD, vorbesc in numele partidului pe care-l conduc, nu va colabora cu Traian Basescu si cu PDL. Fiind votata de catre Congres, are valoare statutara, pentru ca numai Congresul poate sa schimbe. Daca-l va schimba vreodata, eu nu cred", a precizat Ponta.

Victor Ponta a mai spus ca o alta rezolutie care va fi adoptata de Congresul PSD se refera la participarea in alegeri sub forma USL, atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare si prezidentiale.

"Este o rezolutie precedenta in sens logic celei prin care desemnam un candidat la functia de presedinte si un candidat prim-ministru. Daca n-am fi stabilit ca mergem impreuna nu-si avea sensul o asemenea desemnare", a mai spus Victor Ponta.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, ca rezolutia care va fi adoptata, sambata, la Congresul PSD privind interzicerea colaborarii cu PDL si cu Traian Basescu vizeaza, de asemenea, necolaborarea cu Mihai Razvan Ungureanu.

La Congresul PNL, pe langa adoptarea rezolutiilor privind politica de aliante in planul administratiei locale, in Parlament si in Guvern si a celei privind desemnarea candidatilor USL pentru presedintia Romaniei si pentru functia de premier, a fost supusa votului propunerea de cooptare a lui Sorin Frunzaverde in functia de vicepresedinte al PNL.

Frunzaverde a fost votat de majoritatea delegatilor.

Congresul PC are pe ordinea de zi si propuneri de modificare a Statutului partidului, aprobarea numirii presedintelui Consiliului National al Partidului Conservator, precum si prezentarea candidatilor PC.

Cele trei congrese separate ale PSD, PNL si PC sunt urmate, la ora 13.30, de Mitingul Uniunii Social Liberale.

Pe ordinea de zi a acestei reuniuni, la care sunt asteptati aproximativ 10.000 de reprezentanti ai celor trei partide, figureaza prezentarea rezolu?iilor adoptate de congresele celor trei forma?iuni ale USL si discursuri ale liderilor PSD, PNL si PC si primarului general al Capitalei Sorin Oprescu, sus?inut de USL pentru un nou mandat.

"Acest miting este pentru sustinerea lui Victor Ponta ca prim-ministru si pentru sustinerea lui Crin Antonescu ca si candidat la presedintia Romaniei", a explicat, vineri, secretarul general adjunct al PDL, Dan Mihalache.

La acest amplu eveniment vor participa si toti candidatii USL la Consiliile Judetene si la primariile resedintelor de judet, desi lansarea candidatilor PNL a fost amanata pentru luna mai.

Printre primariile unde nu s-a stabilit inca cine va candida se afla si sectoarele 2 si 6 ale Capitalei.

Pana in prezent, USL a anuntat candidaturile lui Andrei Chiliman, din partea PNL, la Sectorul 1, Cristian Popescu Piedone, din partea PC, la primara Sectorului 4 si Marian Vanghelie, din partea PSD, la Sectorul 5. Tot din partea PSD va candida Robert Negoita, la Sectorul 3.

La aceste reuniuni ar putea fi abordat si subiectul legat de scrisoarea de vineri seara a presedintelui Traian Basescu, prin care le cerea liderilor USL ca opozitia sa participe la discutiile privind revizuirea Constitutiei, astfel incat mandatul prezidential sa fie de patru ani, iar referendumul de validare sa aiba loc la locale, garantand ca va demisiona in timp util pentru ca in noiembrie sa fie si prezidentiale.

×
Subiecte în articol: congres psd congres pnl congres pc