x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta propune o alianţă PSD-PNL-PC: "Alianţa va avea bază juridică"

Ponta propune o alianţă PSD-PNL-PC: "Alianţa va avea bază juridică"

08 Ian 2011   •   10:52
Ponta propune o alianţă PSD-PNL-PC: "Alianţa va avea bază juridică"
Sursa foto: Dan Marinescu /Jurnalul National

145704-.jpgPSD şi Alianţa de Centru-Dreapta PNL-PC decid să pună bazele juridice ale unei platforme politice comune, care să aibă ca scop fundamental elaborarea, adoptarea şi implementarea, până în 2019, a unei agende publice.

Potrivit lui Victor Ponta, agenda politică este deschisă oricărui partid democratic din România, dacă va fi de acord cu obiectivele propuse: reformarea instituţiilor statului, refacerea sistemului economic al ţării, combaterea şomajului şi stabilirea, ca prioritate absolută, crearea de noi locuri de muncă, implementarea legislaţiei fiscale de tip stimulativ, depolitizarea şi declientizarea structurilor administraţiei centrale şi locale, dar şi refacerea rolului şi prestigiului Parlamentului.

"Ştiu că este complicată o apropiere între două partide mari ca PSD şi PNL, cu istorii şi experienţe atât de diferite şi complicate. Dar, în acelaşi timp, refuz să cred că doi oameni raţionali şi bine intenţionaţi nu se pot înţelege! Mai ales acum, după clarificarea pe zona de dreapta prin formarea ACD (o mişcare din care, sincer, cred că au câştigat şi PSD, şi PNL, şi PC, ceea ce e foarte bine). Şi refuz să cred că două forţe politice atât de importante nu pot găsi o bază comună care nu doar să distrugă ceva – sistemul pedelist băsescian – ci şi să construiască un nou model de societate, atât de necesar azi pentru România", scrie Ponta, pe blogul personal.

Cât despre mecanismele de colaborare între cele două formaţiuni, PSD şi ACD, liderul social-democrat notează: "în primul rând, PSD şi ACD vor desemna candidaţi comuni pentru alegerile privind funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi de primar al municipiului reşedinţă de judeţ. Apoi, PSD şi ACD vor avea candidaţi comuni pentru presedinţia Senatului şi Camerei Deputaţilor, şi pentru presedinţia comisiilor parlamentare. Mai mult, PSD şi ACD vor avea un candidat comun pentru funcţia de preşedinte al României în persoana care îndeplineşte cel mai bine aşteptările electoratului şi va milita pentru îndeplinirea obiectivelor agendei 2019". În acelaşi timp, notează Ponta, "cele două formaţiuni vor avea un candidat comun pentru funcţia de prim ministru".

"PSD si ACD vor forma un guvern comun. Structura şi componenţa guvernului va fi propusă de un grup de lucru coordonat de către preşedinţii celor două formaţiuni şi va fi aprobat de forurile statutare", mai spune Ponta.

Antonescu: "Agenda 2019" nu înseamnă o alianţă electorală până atunci, 2016 e suficient

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, astăzi, că subscrie la argumentele uzate de liderul PSD, Victor Ponta, în propunerea intitulată "Agenda 2019". Antonescu a precizat că aceasta nu înseamnă şi o alianţă electorală PSD-PNL-PC până la acea dată, 2016 fiind suficient.

Liderul PNL a declarat că atât el personal, cât şi liderul PSD Victor Ponta au vorbit, încă de la sfârşitul anului 2009, despre necesitatea de a acţiona astfel încât să sporească şansele de a înlătura actuala putere.

"Am spus şi în momentul iniţierii alianţei PNL-PC că ea e deschisă şi o gândim ca o aşezare pe jumătatea de dreapta a unei mari construcţii de tip «mare coaliţie stânga-dreapta», de tipul celei din Germania, din anii trecuţi. Preocuparea mea este deschisă, orientată către analiza posibilităţilor de a constitui sau de a iniţia un asemena proiect care nu se reduce deloc la o formalizare de tip politic şi juridic. E vorba, cum am văzut cu plăcere că şi domnul Ponta discută în postarea sa pe blog, despre şansa şi capacitatea noastră de a pune bazele unui proiect politic naţional de anvergură. România are nevoie de aşa ceva, rămâne de văzut dacă noi vom fi în stare să o facem, dar această ipoteză este posibilă şi de dorit", a spus Antonescu.

El a arătat că a văzut documentul postat de Ponta pe blog, intitulat "Agenda 2019" şi a precizat că salută această formulă.

"E o formulă pe care o salut. Are justificările ei şi îmi pare chiar că e o ideea care iese în chip fericit din retorica uzuală a discursului politic românesc. Subscriu la argumente, numai că asta nu e totuna cu o alianţă electorală pân în 2019. Dacă e vorba de o alianţă electorală, de o construcţie politcă cu personalitate şi electorală, care să acţioneze ca actor electoral, eu cred că 2016 este suficient", a opinat Antonescu.

El a mai spus că, dacă după 2016, o eventuală alianţă îşi încetează activitatea şi partidele constituente îşi continuă separat acţiunea şi dezvoltă competiţia politică, acest lucru nu înseamnă că obiectivele majore din "Agenda 2019" nu pot să rămână obiective de consens pentru clasa politică.

În ceea ce priveşte UDMR, liberalul a spus că această formaţiune ar trebui să se apropie de rolul său de partid 'responsabil' în România.

"Cei din UDMR ştiu foarte bine că, în mare măsură, soarta României astăzi depinde de ei. Aşa e jocul politic, aşa e aritmetica politică. Şi, dacă pe parcursul anului 2010 noi ne-am concentrat critica, atacurile ca opoziţie asupra celor care domină, asupra stăpânilor din această coaliţie majoritară, adică Băsescu-PD, nu cred că vom mai putea să trecem cu vederea în anul 2011 rolul decisiv şi responsabilitatea ca atare a UDMR. (...) Participanţi la atâtea şi atâtea alianţe, cei din UDMR se poate întâmpla să fie uşor surmenaţi, să confunde criteriile de credibilitate. Oricum, îi spun domnului Kelemen Hunor că nu văd de ce, atunci când domniile lor erau într-o formulă de guvernare care cuprindea şi Partidul Conservator, Partidul Conservator sau domnul Dan Voiculescu erau mai buni sau erau acceptabili, iar astăzi sunt îngrozitori", a afirmat preşedintele PNL.

×