x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Premierul Marcel Ciolacu renunță la referendumul pentru Roşia Montană

Premierul Marcel Ciolacu renunță la referendumul pentru Roşia Montană

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2024   •   09:00
Premierul Marcel Ciolacu renunță la referendumul pentru Roşia Montană
Sursa foto: FB Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că referendumul pentru exploatarea resurselor miniere la Roşia Montană nu mai este o prioritate pentru Guvernul României. Această afirmație vine după ce țara a scăpat de o potențială plată de despăgubiri uriașe cerute de compania Gabriel Resources.

Compania canadiană susținea că ar putea extrage peste 300 de tone de aur și aproape 1500 de tone de argint în decursul a 16 ani. Cu toate acestea, premierul Ciolacu a subliniat că organizarea unui referendum cu privire la exploatarea resurselor nu mai este pe agenda imediată a Guvernului.

„În momentul acesta, este un proces câștigat și nu este o urgență", a afirmat premierul Marcel Ciolacu. Această decizie vine în contextul în care Curtea de Arbitraj de la Washington a emis un verdict favorabil pentru România în disputa cu Gabriel Resources.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

×