x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Propunere - Scrutinul pentru PE, mai aproape de amanare

Propunere - Scrutinul pentru PE, mai aproape de amanare

de Aniela Nine    |    15 Feb 2007   •   00:00
Propunere - Scrutinul pentru PE, mai aproape de amanare

Pentru prima oara de la stabilirea datei alegerilor europarlamentare, premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) a acceptat ieri ca scrutinul ar putea fi amanat fata de data de 13 mai, dar nu ca urmare al unui consens intre partidele parlamentare, ci prin forta legii.

Concret, la intalnirea pe care a avut-o aseara cu liderii partidelor parlamentare, lui Tariceanu i s-a cerut de catre PSD sa accepte amanarea datei alegerilor, avand in vedere "criza politica existenta actualmente si desfasurarea calendarului de actiuni pentru suspendarea presedintelui Basescu. Desi solicitarea a fost sustinuta doar de partidele opozitiei, PSD, PRM si PC, premierul a aratat ulterior ca, daca partidele vor continua cu actiunea de suspendare a presedintelui, in ciuda apelului sau de saptamana trecuta, atunci Guvernul "va fi obligat de lege" sa reconsidere organizarea alegerilor pentru PE.

MOTIV. Pentru a explica aceasta situatie, Tariceanu a invocat proiectul legislativ adoptat marti seara de Senat, care prevede ca referendumul sa nu poata fi organizat cu cel putin trei luni inainte de alegerile pentrru PE sau cu minimum 45 de zile dupa acest scrutin. In conditiile in care acest proiect va fi adoptat si de Camera Deputatilor, a aratat Tariceanu, exista "riscul" ca alegerile europarlamentare sa fie afectate de procedurile parlamentare pentru suspendarea presedintelui. "Nu e la latitudinea Guvernului, daca ne place sau nu. Va trebui sa aplicam legea", a spus premierul. Solicitarea PSD a fost sustinuta de celelalte doua partide din opozitie, PC si PRM, in timp ce partidele arcului guvernamental au respins aceasta idee.

×
Subiecte în articol: politic