x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PSD cere negocieri cu PNL şi UDMR

PSD cere negocieri cu PNL şi UDMR

de Adriana Duţulescu    |    13 Oct 2009   •   00:00

PSD şi PNL nu s-au înţeles pe numele unui premier technocrat. Mircea Geoană nu merge la Consultări la Cotroceni, dar convoacă propriile consultări cu liberalii şi UDMR. Social-democraţii se tem că Băsescu le va pune guvernarea în braţe, cu un guvern PSD-PNL.



Liderii PSD au intrat în şedinţă de urgenţă imediat după ce s-a anunţat rezultatul votului la moţiune. Mircea Geoană i-a chemat pe vicepreşedinţii partidului în biroul său de la Senat. După negocierile purtate între PSD şI PNL, cele două partide nu reuşiseră să cadă de acord asupra unei variante comune de premier pe care să o prezinte în faţa lui Traian Băsescu.

Liberalii au insistat pentru nominalizarea primarului Sibiului, Klaus Johannis, în vreme ce Mircea Geoană a încercat şi el să îl convingă pe Crin Antonescu ca PNL să semneze alături de PSD un protocol care să parafeze noua majoritate palamentară şi o guvernare comună viitoare, după alegerile prezidenţiale.

Crin Antonescu a refuzat însă, fapt care a făcut ca singurul partid care avea un mesaj clar  pentru consultările de la Cotroceni să fie PNL. Liberalii vor propune investirea unui guvern de tehnocraţi condus de Klaus Johannis, care să administreze organizarea alegerilor.

De altfel, tocmai din cauză că PSD şi PNL nu ajunseseră la o înţelegere, Mircea Geoană a decis după discuţiile cu liderii PSD să nu meargă la consultările de la Cotroceni.
"După căderea guvernului Boc am decis declanşparea de consultări în această seară pentru constituirea unei majorităţi, pentru formarea unui nou guvern, format din miniştri independenţi. De aceea în această seară atenţia noastră va fi concentrată pe aceste consultări, pentru a avea o propunere de prezentat la consultările cu preşedintele Romaniei. Aceste consultări ar putea avea loc mâine", a declarat preşedintele PSD Mircea Geoană, după şedinţa cu liderii partidului.

Surse din conducerea PSD susţin că cea mai mare temere a social-democraţilor este aceea că Traian Băsescu ar dori "să le pună guvernarea în braţe" social-democraţilor şI liberalilor, vehiculandu-se la vârful partidului varianta nominalizării de către şeful statului ca premier a unui fost membru marcant al PSD, ca de exemplu Florin Georgescu sau Nicolae Văcăroiu. Această variantă era considerată de PSD cea mai proastă pentru partid, pentru că ar trebui să îşI asume guvernarea şi ar pierde puncte în campania electorală pentru prezidenţiale.

×
Subiecte în articol: negocieri pnl psd