x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PUR si UDMR, la Cotroceni

PUR si UDMR, la Cotroceni

14 Iul 2004   •   00:00

Consultarile dintre partidele parlamentare si presedintele Ion Iliescu au demarat ieri la Palatul Cotroceni. Primele formatiuni care au mers la Cotroceni sunt PUR si UDMR, iar principalele teme de discutie au fost stadiul proiectelor de lege privind alegerile parlamentare si prezidentiale, precum si asigurarea continuitatii in activitatea administratiilor locale.

DANA PICIU

Presedintele Ion Iliescu a invitat toate partidele parlamentare la o noua runda de consultari politice "in cadrul dialogului sistematic pe care il are cu formatiunile politice", dupa cum a declarat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Corina Cretu. Unul dintre cele mai importante subiecte de discutie propuse de seful statului pentru aceste intalniri este asigurarea continuitatii in activitatea administratiilor locale, iar in cadrul acestui punct, o discutie separata in legatura cu problema asistentei de specialitate de care administratiile comunelor si oraselor mici au nevoie pentru intocmirea proiectelor finantate din fondurile de preaderare. "Presedintele Romaniei considera ca este de datoria tuturor de a ajuta administratiile locale sa obtina aceste fonduri importante pentru asigurarea infrastructurii, dezvoltarea comunitatilor locale", a declarat Corina Cretu.

LEGISLATIE. Purtatorul de cuvant a mai spus ca in cadrul intalnirilor se va face si o trecere in revista a stadiului in care se afla proiectele de lege prioritare pentru finalizarea negocierilor cu UE, precum si o evaluare a modului in care partidele au participat la activitatea Consiliului Consultativ si a Comisiei de Transparenta. Seful statului a vrut sa stie de asemenea in ce stadiu se afla proiectele de lege privind alegerile parlamentare si prezidentiale. "Aceste teme sunt de interes national, general, iar presedintele Iliescu considera ca o discutie cu reprezentantii partidelor politice parlamentare despre aceste chestiuni este necesara si utila in acest moment", a mai precizat Corina Cretu. Delegatia PUR care a participat la intalnirea de ieri cu seful statului a fost condusa de presedintele partidului, Dan Voiculescu, si alcatuita din liderul Departamentului Relatii Internationale, Irinel Popescu, vicepresedintele Romeo Stavarache, Sanda Paduraru - secretar general, Daniela Popa - seful cancelariei presedintelui. Din partea UDMR au participat presedintele Marko Bela, presedintele executiv Takacs Csaba, vicepresedintele executiv Laszlo Borbely si liderul deputatilor Kelemen Attila.

DEZAMAGIRE

Prin refuzul lor de a participa la consultarile cu seful statului, PNL si PD nu ajuta la respectarea angajamentelor luate de Romania privitoare la sustinerea procesului de aderare la UE, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, difuzat ieri. Potrivit documentului, presedintele Ion Iliescu isi exprima "profunda sa dezamagire" fata de pozitia adoptata de cele doua partide, cu atat mai mult cu cat ele au, "prin prisma rezultatelor obtinute in alegerile locale, atributii sporite in procesul de guvernare a tarii". Comunicatul subliniaza faptul ca atitudinea PNL si PD tine "de calcule electorale gresite", si ca Iliescu si-a respectat mandatul constitutional si "a actionat permanent in limitele impuse de lege". "Consultarile sefului statului cu partidul de guvernamant - un repros facut domnului Ion Iliescu de liderii celor doua partide - sunt firesti intr-o democratie. Obiectivele pe care si le-a propus Romania in acest an impun adaptarea permanenta a actiunii guvernamentale la realitati in rapida schimbare", se mai precizeaza in comunicat.

×
Subiecte în articol: politic preşedintele