x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Putin, invitat de Iliescu la Bucuresti

Putin, invitat de Iliescu la Bucuresti

29 Iul 2004   •   00:00

Desi se afla pe ultima suta de metri a mandatului sau ca presedinte al Romaniei, Ion Iliescu l-a invitat, pe parcursul acestui an, la Bucuresti pe omologul sau rus, Vladimir Putin.

CAMELIA IONESCU

Presedintele Ion Iliescu i-a adresat ieri un mesaj liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, prin care il invita sa faca o vizita oficiala in Romania "inclusiv in cursul acestui an", in contextul "normalizarii" relatiilor romano-ruse. In mesajul sau catre Moscova Iliescu evoca intalnirea cu Putin de anul trecut, cand a fost semnat Tratatul politic de baza, se arata intr-un comunicat remis presei. Seful statului roman considera ca, prin intrarea in vigoare a Tratatului, cele doua tari "au confirmat normalizarea deplina a dialogului si a relatiilor lor bilaterale". Mai mult, seful statului roman apreciaza ca se deschid perspective de extindere a cooperarii, in special a celei economice, "intr-o etapa noua de parteneriat consolidat". De asemenea, Iliescu crede ca relatiile romano-ruse vor contribui la stabilitatea in Europa, iar raporturile Bucuresti-Moscova vor fi dezvoltate si prin edificarea unor relatii constructive ale Rusiei cu Uniunea Europeana. Ion Iliescu i-a scris lui Vladimir Putin ca vizita premierului Adrian Nastase la Moscova constituie "un moment foarte important" si ca spera ca intrevederile delegatiei cu "partenerii rusi" sa contribuie la amplificarea cooperarii comercial-economice, se arata in comunicat.

PARTENERIAT. Premierul Adrian Nastase a fost primit, marti seara, la Kremlin, de Vladimir Putin. Nastase a invocat un potential parteneriat strategic cu Rusia, iar Putin a apreciat ca exista perspective pentru imbunatatirea relatiilor bilaterale. "Procesele din Romania de consolidare politica ne permit sa privim cu foarte mult interes si in zona noastra si la un potential parteneriat strategic care, dupa parerea mea, va fi foarte important cu Rusia", a declarat Nastase. La randul sau, Vladimir Putin a apreciat drept "in general bun" climatul relatiilor ruso-romane si considera ca exista perspective pentru imbunatatirea acestora.

NORMALIZARE

Premierul Adrian Nastase a declarat marti, la Moscova, ca o data cu intrarea in vigoare a Tratatului romano-rus, perioada de eforturi pentru normalizarea relatiilor bilaterale s-a incheiat, urmand o faza de dezvoltare. In cadrul vizitei a fost semnat Protocolul de schimbare a instrumentelor de ratificare a Tratatului politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, moment care marcheaza intrarea in vigoare a acestui document. Intrevederea dintre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si premierul roman, Adrian Nastase, s-a prelungit cu aproape o ora fata de durata programata initial, respectiv 30 de minute.

×
Subiecte în articol: politic vlad