x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Raport: România, o ţară cu mică influenţă

Raport: România, o ţară cu mică influenţă

de Dana Piciu    |    04 Mai 2009   •   00:00

Nivelul de influenţă al României în UE este cu mult sub potenţialul pe care ar trebui să-l aibă un stat de mărimea ţării noastre, evidenţiază raportul "Influenţa României în UE: rezultate şi perspective", analiză aparţinând Institutului "Ovidiu Şincai" şi care va fi prezentată astăzi de Adrian Severin, Anne Jugănaru şi Florin Abraham.



Conform documentului, "eşecul realizării unui set de obiective ale României în cadrul UE, care să fie asumate transpartizan, a dimi­nuat capacitatea de influenţă a statului ro­mân".

"Criza economică şi conflictele consecutive alegerilor din Republica Moldova au evidenţiat un adevăr trist: deşi este membră a UE şi NATO, România este un stat izolat, care a ră­mas fără parteneri în momente dificile", se arată în raport, enumerând printre cauze scandalurile din viaţa poli­tică alimentate de preşe­din­tele Băsescu şi fostul premier Tăriceanu, stilul populist de a face politică, respectiv voluntarismul lui Băsescu, dar şi limbajul dublu şi conjunctural utilizat intens de acesta.

Printre concluziile raportului se numără şi aceea că România "a ratat po­ten­ţia­lul de creştere a influenţei sale inter­na­ţio­nale în UE, deoarece instinctul unei politici eu­ro­pene este prezent doar la o mică parte a eli­telor sale politice". "România nu-şi poate mări influenţa în UE atât timp cât lip­seşte con­sen­sul politic referitor la strategia promo­vă­rii unui anume comi­sar român şi în acest sens pre­valează logica internă de partid faţă de logica interesului european al României", se arată în raport.

RECOMANDARE
Documentul recomandă factorilor de decizie scoaterea României din izolarea internaţio­na­lă, "principalul efect politic al activităţilor des­fă­şurate de Administraţia Băsescu în pe­rioada 2004-2009. "Îi recomandăm preşedintelui în funcţie să nu mai candideze pentru un nou mandat, pentru că astfel competeţia pre­zi­den­ţială va oferi României şansa unei norma­lizări a vieţii politice", spune raportul.

Citiţi raportul "Influenţa României în UE: rezultate şi perspective"  - format pdf

×
Subiecte în articol: politic