x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Renumărarea voturilor nule din 26 de judeţe: 629 voturi valabile - Băsescu şi 552 - Geoană - surse

Renumărarea voturilor nule din 26 de judeţe: 629 voturi valabile - Băsescu şi 552 - Geoană - surse

12 Dec 2009   •   00:00
Renumărarea voturilor nule din 26 de judeţe: 629 voturi valabile - Băsescu şi 552 - Geoană - surse

BEC a primit, până sâmbătă la la ora 14.00, buletinele de vot declarate nule în alte cinci judeţe - Botoşani, Vâlcea, Vaslui şi Iaşi, Caraş-Severin - astfel că numărul birourilor electorale judeţene care au predat buletinele la BEC a ajuns la 39. Acestora li se adăugă toate sectoarele din Bucureşti.



La BEC au ajuns, încã de vineri searã, pentru a preda buletinele de vot declarate nule, reprezentanţii birourilor electorale din judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Galaţi, Teleorman, Prahova, Olt, Giurgiu, Vrancea, Covasna. În cursul nopţii, au ajuns la BEC buletinele de vot nule din judeţele Mehedinţi, Argeş, Sibiu, Mureş, Suceava, Neamţ, Alba, Cluj, Arad, Constanţa, Satu Mare.

Sâmbătă dimineaţă, la ora 06.50, au sosit la BEC reprezentanţii biroului electoral din Harghita, apoi au ajuns şi cei din Maramureş, Dâmboviţa, Brăila, Timiş, Braşov, Bacău, Sălaj, Buzău, Tulcea, Gorj, Bihor. În jurul orei 11.00 au ajuns la Biroul Electoral Central şi reprezentanţii judeţului Hunedoara.

Verificarea şi renumărarea buletinelor de vot declarate nule se face la sediul BEC, în Bucureşti, începând de vineri seară. Decizia a fost adoptată vineri după-amiază de membrii BEC, după ce Biroul a primit precizări din partea Curţii Constituţionale. Curtea a arătat că este de competenţa BEC să stabilească modul în care se organizează renumărarea buletinelor de vot declarate nule. Conform unor surse politice, 1181 dintre aceste voturi au fost declarate valabile,  629 de voturi valabil exprimate pentru Traian Băsescu şi 552 pentru Mircea Geoană, după verificarea buletinelor de vot declarate nule în 26 de judeţe. Până la ora suspendării renumărării voturilor nule, BEC renumărase 72.213 voturi.

Curtea Constituţională a decis, vineri, renumărarea voturilor nule de către BEC pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată. Conform procesului-verbal al BEC privind rezultatul pentru alegerea preşedintelui României, numărul voturilor nule la al doilea tur de scrutin este de 138.476 voturi, iar diferenţa de voturi între Traian Băsescu şi Mircea Geoană este de 70.040 voturi. PSD a depus, marţi, la Curtea Constituţională, o cerere de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidenţiale şi de repetare a scrutinului.


"Decizia Curţii Constituţionale este una intermediară până la decizia finală", poziţia PSD.


×
Subiecte în articol: politic