x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Replica - Tariceanu: "Basescu aduce PSD la putere"

Replica - Tariceanu: "Basescu aduce PSD la putere"

de Monica Iordache Apostol    |    07 Feb 2007   •   00:00
Replica  -  Tariceanu: "Basescu aduce PSD la putere"

Acuzat ca vrea sa aduca PSD la guvernare, premierul Calin Popescu Tariceanu redirectioneaza vina pentru o asemenea situatie: seful statului e autorul moral al ascensiunii PSD, pentru ca a dezbinat Alianta D.A.

Premierul Tariceanu a sustinut ieri ca, daca PSD ajunge la guvernare, va fi vina presedintelui Traian Basescu. Explicatia ar fi aceea ca seful statului este cel care a decredibilizat Alianta D.A. si a reusit sa o dezbine. Venit in vizita la nou-infiintatul Departament al Afacerilor Europene, acum parte a Ministerului Integrarii Europene, premierul s-a lansat si in declaratii politice, vizandu-l pe Traian Basescu. Intrebat in conferinta de presa cum raspunde solicitarii PD de a clarifica natura relatiei dintre PNL si PSD, Tariceanu a redirectionat "culpabilitatea" pentru o asemenea colaborare. "S-a spus despre o posibila colaborare a PSD cu PNL sau a PNL cu PSD. Datorita politicii pe care presedintele o duce de doi ani si care a vizat un singur lucru - distrugerea PNL, indepartarea primului-ministru si, pana la urma, distrugerea Aliantei - rezultatul este cel pe care il vom putea constata: ca PSD ridica pretentii, ca incepe sa se afirme dupa ce doi ani a fost practic inexistent si ca i se pregateste intrarea la guvernare", a sustinut premierul. "Este opera presedintelui! Deci, distrugerea Aliantei, sa fim bine intelesi, e o chestiune simpla, de logica. Distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare. Nu stiu cu care dintre partide. La PNL nu exista vreo optiune in acest sens. A fost permanent intentia sa mentinem Alianta, iar decizia PD de a merge separat la alegerile europene nu este decat rezultatul eforturilor sustinute ale presedintelui. Sa fie foarte clar", a spus premierul.

RASPUNS. Tariceanu a facut declaratia la cateva ore dupa ce Traian Basescu atacase iar Guvernul, la sedinta de bilant a Departamentului National Anticoruptie. Basescu declarase ca actuala putere "se afla in pragul situatiei de a rata sansa uriasa de a da romanilor un stat modern". Surse din MIE au declarat pentru NewsIn ca seful DAE, liberalul Adrian Ciocanea, nu a informat-o si pe Anca Boagiu (PD), ministrul Integrarii, ca premierul urmeaza sa participe la prima sedinta a institutiei. Aceasta a aflat doar cu cateva ore inainte, spun aceleasi surse.

UNGUREANU, SEF LA ISL
Ministrul demisionar al Externelor, Mihai Razvan Ungureanu, a fost consolat de PNL pentru pierderea functiei cu sefia Institutului de Studii Liberale. El a acceptat ieri-seara postul, la propunerea Biroului Politic al partidului. Ungureanu a declarat ca prefera ca in locul sau la minister sa fie trimis "un om tanar, cu un trecut nepatat". Conducerea PNL nici macar nu a mai deschis, in sedinta de aseara, discutia despre succesorul lui Ungureanu, amanand problema pentru saptamana viitoare, mai ales ca nu a gasit persoana potrivita pentru acest post. Premierul Tariceanu nu agreeaza, se pare, nici una din variantele vehiculate: Teodor Melescanu sau Adrian Cioroianu. Un alt nume pronuntat in acest context a fost cel al lui Toader Paleologu, acum ambasador in Danemarca, fiul lui Alexandru Paleologu.

CAUZE
"Datorita politicii pe care presedintele o duce de doi ani si care a vizat distrugerea PNL, indepartarea prim-ministrului si, pana la urma, distrugerea Aliantei, rezultatul este cel pe care il vom putea constata: ca PSD ridica pretentii"
Calin Popescu Tariceanu
prim-ministrul Romaniei

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl premierul