x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Romania este sub zodia rubedeniilor

Romania este sub zodia rubedeniilor

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    14 Noi 2005   •   00:00
Romania este sub zodia rubedeniilor

Inrudirea cu oficialii momentului a devenit drumul cel mai sigur catre demnitati. Coincidenta sau nu, multe personaje ajung in functii dupa ce nasul, finul, cumatru, fratele, mama sau tata au prins un post gras. Promovarea are ca explicatie oficiala insa doar competenta.

Sunt nasi, fini, cumetri, surori, frati, mame, tati. Coincidenta sau nu, au ajuns in functii de demnitate publica dupa ce nasul, finul, cumatrul, fratele, mama sau tata au prins un post gras. Oficial insa, doar datorita meritelor personale. S-a intamplat in guvernarea trecuta si se mai intampla si la varful Puterii de astazi.

Daca din guvernarea CDR au ramas celebri "nepotii" lui Ion Diaconescu, vremea Aliantei e vremea finilor si a cumetrilor. Numirea de catre liderul PD, Emil Boc, a finului sau de cununie, Alin Tise, in functia de prefect al judetului Cluj vine dupa un alt caz celebru de numire chiar la varful Executivului. Fostul vicepremier Gheorghe Seculici nu a reusit sa scape de apelativul "cumatrul lui Basescu" in scurta durata a mandatului sau. Seful statului i-a fost nas de cununie fiicei lui Seculici, maritata cu primarul Aradului, Gheorghe Falca, fost presedinte al organizatiei de tineret a PD.

Seful statului a nasit-o cu ani in urma si pe fiica fostului deputat Ion Carstoiu, actual prefect de Arges, ceea ce-l indreptatea pe Carstoiu la una dintre cele mai vehemente pozitii in partid impotriva "cumatrului Basescu", mai ales cand acesta l-a scos de pe listele parlamentare.

In prezent, zvonurile ii acrediteaza drept fini ai actualului presedinte pe deputatul Laurentiu Mironescu, fost director al Portului Constanta - care ar prididi in a lansa "pe piata" aceasta informatie - , dar si pe Razvan Taru, secretarul general al Agentiei Sanitar-Veterinare. Cea mai recenta nasire in PD a avut loc in urma cu doua saptamani, cand primarul Capitalei, Adriean Videanu, presedinte exectutiv al PD, l-a dus la altar pe primarul de la 3, Liviu Negoita, vicepresedinte al PD.

IN FAMILIE. In alte cazuri, relatia de rudenie este mult mai stransa. Vicepresedintele PD Cezar Preda este sotul Janinei Preda, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Serviciilor Publice Comunale. Deputatul Cozmin Popp este nepotul trezorierului PD, George Ivascu, caruia i s-ar datora ascensiunea politica a studentului Popp. Deputatul Mircea Cuzino Stanescu este si el fiul unei celebritati, insa nu din PD, ci din zona prietenilor fostului sef Traian Basescu: nimeni altul decat Sorin Rosca Stanescu, directorul ziarului Ziua.

Presedintele PD, Emil Boc, vine insa dintr-o familie in care se face politica la greu si in tabere diferite. Fratele acestuia, Nelu Boc, cu 18 ani mai mare, a condus organizatia... PSD din comuna natala, Margau, unde s-a inscris de prin ’92. Emil Boc a recuperat in favoarea sa, aducandu-si sora, Dorina Kudor, la sefia organizatiei de femei a PD Cluj.

PNL. Din randurile liberalilor, cel mai cunoscut fin este ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, al carui nas de cununie e premierul Tariceanu. Relatia dintre cei doi nu a fost nici un moment ascunsa, Olteanu recunoscand acest lucru chiar la audierea sa de catre comisiile parlamentare, la sfarsitul lui 2004, inaintea numirii ca ministru. Si fostul presedinte liberal Theodor Stolojan si-a gasit si el fini in partid. El este nasul de cununie al Ralucai Turcan, fosta Tatarcan, cea care pana la alegerile din 2004 i-a fost responsabil cu imaginea si apoi a devenit deputat. Nici sotul Ralucai Turcan nu a stat departe de functiile publice. Valeriu Turcan i-a fost initial consilier de stat pe probleme de imagine premierului Tariceanu, si apoi a fost numit Sef al Agentiei de Strategii Guvernamentale. Postul i-ar fi fost amenintat, se pare, vara trecuta, dupa conflictul dintre Tariceanu si Stolojan, dar a reusit sa ramana in functie.

FINUL RATACITOR. Cum orice nas nu-si uita finul, nici premierul Tariceanu nu si-a abandonat rubedeniile. Caius Parpala, liberal din 1990, dar "ratacit" in perioada guvernarii PSD tocmai la acest partid, s-a considerat si el indreptatit la o functie publica dupa ce nasul a ajuns seful Executivului. Numele sau a fost vehiculat pentru postul de director la Regionala de Drumuri Nationale Timisoara, dupa ce Parpala s-a reinscris la PNL la inceputul acestui an, in filiala Arad. Parpala a povestit public faptul ca a fost cununat la inceputul anilor ’90 de pe atunci, deputatul PNL.

LA NEGOCIERI. Nici pe Stefan Cosmeanu, alt fin, premierul Tariceanu nu l-a uitat. L-a facut sef al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale. Nasul si finul au stat fata in fata la masa, la discutii, in vara, cand ANRGN a intentionat sa introduca abonamentul la gaze naturale. Relatia dintre Tariceanu si Cosmeanu a fost dezvaluita de deputatul PD Radu Berceanu, intr-un interviu acordat presei centrale. "Ei au relatia de nas cu finul. Ei bine, sunt nas si fin, eu nu am nimic impotriva ca sunt in relatia de nas si fin, dar le-am spus ca la ANRGN trebuie numit un om care stie carte, pentru ca e un post greu", sustinea Berceanu. Afirmatiile sale au fost insa negate atunci de purtatorul de cuvant al Guvernului.

PRESUPUNERI. Cumetrii politice, mai mult sau mai putin veridice, s-au acreditat din plin la nivel de barfe de partid. Seful Garzii Financiare, Adrian Cucu, a fost dat de colegii de partid drept fin al vicepresedintelui liberal Dan Radu Rusanu, ca si Daniel Chitoiu, vicepresedinte al Agentiei de Administrare Fiscala din Ministerul Finantelor. Nici ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, nu si-a lasat familia pe drumuri. Dupa ce a fost numit ministru, si-a pus finul din prima casatorie, pe Mircea Nicusor Mihai, director general la Romtehnica, companie nationala aflata in subordinea MApN. Cumetriile politice nu numai s-au facut, dar s-au si desfacut. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost, in 2000, nasul de cununie al deputatului PNL Cristian Boureanu. Vladescu a ajuns insa sa se casatoreasca pentru scurt timp cu propria fina, dupa divortul celor pe care i-a nasit.

PRIETENII. Premierul Tariceanu nu s-a inconjurat numai de fini, ci si de prieteni. Seful Cancelariei sale, Aleodor Francu, ii este prieten de 15 ani. La fel si Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Fostul sef al AVAS, Gabriel Zbarcea, i-a fost coleg actualei sotii a premierului, Ioana, la cabinetul de avocatura "Musat si asociatii". Pana la demisia acestuia din urma, cei trei s-au regasit in comisia de privatizare a BCR, alaturi de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu.

PE MERIT
"Propunerea si numirea se datoreaza Biroului Permanent Judetean al PD Cluj. Nu-i datorez nimic lui Emil Boc, nici politic, nici profesional. Realizarile mele sunt anterioare casatoriei si faptului ca Emil Boc mi-a fost nas"
Alin Tise
noul prefect de Cluj
IN DEZAVANTAJ
"Este clar ca propunerea organizatiei judetene a PD nu ma avantajeaza. As fi fost incantat sa fi fost o alta propunere. Pe de alta parte, nu am putut da cu piciorul propunerii organizatiei si mai ales muncii politice pe care el a depus-o pana acum"
Emil Boc
presedintele PD

Rudele lui Adrian Nastase, Miron Mitrea...


FOSTI. Fratii Dumitru si Sergiu Sechelariu, un fost primar si un fost secretar de stat
Vremurile guvernarii PSD isi au cazurile lor de rude ale mai-marilor, numite in felurite functii inalte. Unul porneste chiar de la varf si il are ca protagonist pe fostul premier, Adrian Nastase. In 2003, Rodica Odobescu, cumnata lui Nastase si sora sotiei acestuia, Dana, a fost instalata in scaunul de director general al companiei TAROM, functie in care a rezistat pana la inceputul acestui an, cand a fost schimbata. Ea a atacat hotararea in instanta si a castigat, drept pentru care, recent, ministrul Transporturilor a decis repunerea acesteia in functie, dar, in aceeasi zi, si... eliberarea din functie. De numele lui Nastase, pe cand era premier, se mai leaga si scandalul privind numirea sorei acestuia, Dana Barb, in consiliul de administratie al SIF Muntenia. Presa a scos la iveala itele acestei "afaceri", iar la scurt timp, sora si-a dat demisia.

FRATI SI FIICE. Ruda de demnitar, ajunsa in sfera guvernamentala pe vremea PSD, este si Sorin Mitrea, fratele fostului ministru al Transporturilor Miron Mitrea, care a detinut postul de director general al Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare. Tot pe lista ascensiunilor pesediste se regasesc: Alina Puwak, fiica fostului ministru al Integrarii Hildegard Puwak, care a lucrat o vreme chiar la ministerul condus de mama. Gheorghita Buretea, sora fostului ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, numita in functia de director al CNAS Mehedinti. Sergiu Sechelariu, fratele celebrului baron local Dumitru Sechelariu, inscaunat in postul de secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Si, nu in ultimul rand, Daciana Sarbu, fiica fostului ministru al Agriculturii Ilie Sarbu, cu o carte de vizita impresionanta: consilier la Corpul de Control al primului-ministru (2001-2003), secretar de stat la Ministerul Educatiei (iunie 2003-martie 2004), secretar de stat, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret (martie-decembrie 2004). (Lavinia Dimancea)
×
Subiecte în articol: tariceanu politic stat relaţia