x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Scrisoare deschisă către ministrul Economiei. Nu este permis ca statul să dea impresia că lucrează pe la spatele cetățeanului, că încearcă să îl prindă pe acesta în capcane birocratice menite a duce la amenzi și sancțiuni

Scrisoare deschisă către ministrul Economiei. Nu este permis ca statul să dea impresia că lucrează pe la spatele cetățeanului, că încearcă să îl prindă pe acesta în capcane birocratice menite a duce la amenzi și sancțiuni

25 Ian 2022   •   16:06
Scrisoare deschisă către ministrul Economiei. Nu este permis ca statul să dea impresia că lucrează pe la spatele cetățeanului, că încearcă să îl prindă pe acesta în capcane birocratice menite a duce la amenzi și sancțiuni

Statul român trebuie să recâștige încrederea cetățenilor și să fie corect în relația cu cei de bună-credință, se arată într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Economiei, Florin Spătaru.

Concret, comportamentul statului în relația cu cetățenii, ilustrat în cazul ajutorului de stat de 2.000 de euro pentru firmele mici, prin Schema 1, dă impresia că intenția este de a prinde în capcane birocratice pe cetățeni, cu scopul de a duce la amenzi și sancțiuni.

În acest caz, peste 25% dintre firmele care au aplicat pentru ajutorul de stat au fost sancționate cu returnarea banilor cu penalități, pentru că nu au depus un raport privind modul în care aceștia au fost cheltuiți. Depunerea acestui raport de progres a fost neintuitivă, iar platforma online nu i-a înștiințat pe aplicanți că au omis acest ultim pas.

Astfel, PUSL a solicitat Ministerului Economiei anularea de îndată a măsurii de dispunere a returnării granturilor de către beneficiarii de bună-credință, o măsură imorală în condițiile în care statul nu a depus toate diligențele pentru corecta informare a aplicanților.

„Pentru ca politicile publice să aibă succes, pe lângă condițiile de legalitate pe care acestea trebuie să le întrunească, este absolut nevoie ca acestea să fie însoțite de norme de aplicare OPORTUNE și MORALE.

Conduita statutului trebuie să fie una preventivă, educativă și corectă. Atunci când se strecoară greșeli, ele trebuie admise și reparate de către stat, pentru a putea păstra încrederea oamenilor în autoritatea și buna-credință ale acestuia.

Vă mulțumim și vă asigurăm de întregul sprijin al Partidului Umanist Social Liberal pentru a corecta greșelile și a identifica soluții pentru o mai bună absorbție a granturilor și fondurilor gestionate de ministerul pe care îl conduceți”, se arată în scrisoarea deschisă către ministrul Economiei.

            Conținutul integral al scrisorii este atașat acestui document.

 

                                                           Ramona Ioana Bruynseels, vicepreședinte PUSL

 

×
Subiecte în articol: Ramona Ioana Bruynseels